Kad četiri zida postaju četiri strane svijeta – poziv umjetnicima i umjetnicama

Omladinska novinska asocijacija u BiH i Omladinski magazin „Karike“ u saradnji s Udruženjem „Okvir“ u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE pozivaju mlade umjetnike i umjetnice iz cijele BiH da učestvuju u kvir umjetničkom takmičenju.

Želeći osnažiti i afirmirati kroz medijski prostor našeg magazina kvir kulturu u BiH kao način senzibiliziranja, educiranja i informiranja šire javnosti o LGBTIQ+ zajednici u BiH pozivamo umjetnike i umjetnice uzrasta od 15 do 30 godina s prebivalištem u BiH da uzmu učešće u umjetničkom konkursu za najbolju fotografiju, kratki video i(li) kratku priču.

Umjetnički poziv je otvoren od 1. novembra do 30. novembra 2021. Na konkurs se može prijaviti s jednim do tri umjetnička rada u tri različite oblasti: fotografija, kratki video, kratka priča. Stručni žiri će selektirati radove za objavu na našem magazinu i ocijeniti iste te uz glas publike kao četvrtog člana žirija s po tri najuspješnija autora/ice iz svake oblasti potpisat ćemo autorski ugovor u sljedećim bruto iznosima: 400 KM, 300 KM i 200 KM.

Radove je potrebno dostaviti najkasnije do kraja novembra 2021. godine na adresu redakcija.karike@gmail.com s naznakom ZA KVIR UMJETNIČKI KONKURS (u zagradi navesti oblast za koju se prijavljujete: fotografija / video / kratka priča). U jednom dokumentu šaljete rad pod šifrom, a u drugom dokumentu rješenje šifre s vašim ličnim podacima: ime i prezime, grad u kojem živite, zanimanje, e-mail i broj telefona te način na koji želite da objavimo rad (pod vašim punim imenom i prezimenom ili anonimno pod pseudonimom ili nekim nadimkom). Napominjemo da je poziv otvoren za sve umjetnike/ce koji na umjetnički način promišljaju o položaju, životu i iskustvu LGBTIQ+ osoba u BiH danas.

Propozicije, tehnički uslovi i teme 

Fotografija

Možete poslati jednu do tri fotografije u jpg ili png formatu na jednu od sljedeće tri teme:

  1. Ogledalo
  2. Svijet koji gradimo
  3. Želja

Napomena: Fotografije mogu biti napravljene bilo kojim uređajem: fotoaparatom, mobilnim telefonom itd.

Kratki video

Možete poslati jedan do tri kratka videa u formatu MP4 9:16 (vertikalni, pogodan za Instareels/TikTok) u trajanju od 30 sekundi do dvije minute na jednu od sljedećih tema:

  1. Kad četiri zida postaju četiri strane svijeta
  2. Mostovi
  3. Moje pitanje

Video može a i ne mora po izboru umjetnika/ce sadržavati: muziku, tekst i naraciju.

Kratka priča

Možete poslati jednu do tri kratke priče u Word dokumentu dužine do 1.500 riječi na jednu od sljedećih tema:

  1. Snovi koje (ne) sanjamo
  2. Tvoja ruka
  3. Peti zid

Prilikom odabira najboljih umjetničkih radova stručni žiri će se voditi dvama glavnim kriterijima: umjetnička vrijednost (kreativnost, inovativnost i originalnost) te društvena angažiranost djela.

Selekcija radova:

Prvi krug podrazumijeva tehničku selekciju pristiglih radova i provjeru da li pristigli radovi ispunjavaju propozicije konkursa. (1. – 7. decembar 2021.)

Drugi krug je ocjena selektiranih radova od strane stručnog žirija. Svaki član žirija (ukupno 3 člana/ice) će ocijeniti selektirane radove ocjenom – ocjenom 3 (najuspješniji rad), 2 (drugi najuspješniji rad) i 1 (treći najuspješniji rad). (7. – 14. decembar 2021.)

Treći krug je ocjena publike – ocjenom 3 (umjetnički rad s najviše pregleda ili lajkova), 2 (drugi rad s najviše pregleda ili lajkova) i 1 (treći rad s najviše pregleda ili lajkova).

Na kraju ćemo sabrati 3 glasa stručnog žirija i jedan glas publike te potpisati autorske ugovore sa sveukupno devet umjetnika/ca (po 3 u svakoj kategoriji).

Napominjemo da je moguće prijaviti se samo s originalnim, ličnim autorskim djelom koje do sada nije objavljeno nigdje. Autori i autorice koji budu slali plagijate bit će diskvalificirani i neće biti uzeti u razmatranje.

Glasanje publike:

Svi selektirani radovi bit će objavljeni u isto vrijeme, a publika će imati sedam dana za glasanje u sljedećem vremenskom periodu.

Fotografija

14. 12. 2021. Objavljivanje svih selektiranih fotografija na Instagram i Facebook profilu „Karike.ba“

21. 12. 2021.  Zadnji dan za glasanje publike

22. 12. 2021. Proglašenje nagrađenih

Video 

21. 12. 2021. Objavljivanje svih selektiranih videa na Instagram i Facebook profilu „Karike.ba“

28. 12. 2021. Zadnji dan za glasanje publike

29. 12. 2021. Proglašenje nagrađenih

Kratka priča

10. 1. 2022. Objavljivanje svih kratkih priča na Facebook profilu „Karike.ba“

17. 1. 2022. Zadnji dan za glasanje publike

18. 1. 2022. Proglašenje nagrađenih

Sretno svima s prijavama i mnogo se radujemo vašim radovima!

Redakcija omladinskog magazina Karike“, 1. novembar 2021.
Aktivnost je nastala uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE. Javni poziv je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Stavovi izraženi kroz javni poziv isključiva su odgovornost Omladinskog magazina „Karike“ i nužno ne odražavaju stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
Otkrijte čari Bosanske krajine: Najvoljenija rijeka na svijetu