10 načina kako istinski doživjeti Sarajevo

10. Gle, još jedan mit

Bilo da hodate s lokalcem, turističkim vodičem ili pak posjedujete neku knjigu / mobilnu aplikaciju o Sarajevu, najbolja iskustva prikupit ćete slušanjem, na svakom ćošku grada dočekat će vas neki mit, priča ili mahalanje o stanovnicima, građevinama, duši grada… Recimo, ako pijete vodu na česmi ispred Begove džamije, zasigurno ćete se vratiti u Sarajevo… Ako stojite ispred Vijećnice, znajte da je tu nekad stajala kuća Benderija, jednog od starosjedioca Sarajeva. Kako Benderija nije želio primiti novac od austro-ugarske vlasti za rušenje kuće jer mu je bila od sentimentalne vrijednosti, na kraju je pronašao zajednički jezik s Astro-Ugarima da se kuća premjesti na suprotnu obalu rijeke.

 

9. Izvor Bosne?

3000 stabala kestena na području od 3,5 km sami pozivaju turiste da posjete Vrelo Bosne. Sat vremena laganog pješačenja, pola sata ugodne vožnje biciklom ili približno 15 minuta romantične vožnje fijakerom zaista su nešto što se ne propušta u Sarajevu! Samim dolaskom na Vrelo Bosne očekuju vas jezerca s ribom, labudovi, natkrivena odmarališta i, naravno, pitki izvor rijeke Bosne.

8. Iz Principa!

Doći u Sarajevo a ne posjetiti mjesto atentata gotovo je nezamislivo. Stajati na mjestu atentatora Principa ili vidjeti vozilo Franza Ferdinanda, biti na lokaciji koja je izazvala Prvi svjetski rat, ova prilika se naprosto ne propušta! Za one koji žele iskusiti više ovaj događaj, tu je i Muzej Grada Sarajeva te grob Gavrila Principa (groblje Ciglane).

 

7. Vučkove planine

Bilo da u ljeto želite pobjeći s gradskog vrelog asfalta ili zimi želite uživati u snijegu, sportu i prirodi, ne zaboravite da je Sarajevo okruženo olimpijskim planinama. Olimpijske planine Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina od Sarajeva su udaljene od 15 minuta do pola sata vožnje. Na Trebeviću su održavana bob i sankaška takmičenja, na Igmanu skijaški skokovi, skijaško trčanje, biatlon, na Bjelašnici spust za muškarce, a na Jahorini spust za žene, slalom i veleslalom.*

6. Kafić, kafić, gle, još jedan…

Nedavno je naša dopisnica Edina pisala o jedinstvenoj čajdžinici Džirlo u Sarajevu. Ova čajdžinica je samo jedna od nevjerojatnih lokacija u gradu. Mi vam još preporučujemo jedinstveni kafić Zlatna Ribica, svijet za sebe, daleko od prostora i vremena u kojem se nalazi, te Morića Han, istinski doživljaj istočnog utjecaja na Sarajevo.

5. Muzeji? Pa nismo ekskurzija!

Dobro, nisu svi za edukaciju za vrijeme odmora. Ali ako bi morali ograničiti turistički obilazak grada na jedan muzej, mi preporučujemo Muzej ratnog djetinjstva. Jedinstvena lokacija u centru grada, na kojoj i najhladnijima emocije prorade. Muzej istovremeno opisuje Sarajevo, Bosnu kao i cijeli mentalitet ratovanja i života pod opsadom.

4. Čuj vodopad iznad grada!

Da, iznad Sarajevskog naselja Nahorevo nalazi se još jedno nezaboravno gradsko odmaralište koje uključuje šumu, proplanke i, vjerovali ili ne, vodopad! Za one koji se odvaže na avanturu prema Skakavcu, najlakše vam je sjesti na kombi broj 69 iz ulice Sutjeska, a pri dolasku na Nahorevo očekuje vas 7 km staze do vodopada. Naravno, nije sve sama šetnja, na nekih 3 km od Nahoreva nalazi se malo kafe-odmaralište „Kod Dragana“ koje je obavezna zaustavna tačka za najfinije uštipke i nekolicinu ukusnih prirodnih napitaka. Preostala 4 km možete birati da idete kroz šumu (staza lijevo) do ispod vodopada, ili preko proplanaka (staza desno) pa iznad vodopada. U svakom slučaju, Skakavac je jedno od najboljih iskustava koje vam Sarajevo može ponuditi!

 

3. Dijabetes na svakom koraku

Za ljubitelje slastica s istoka, Sarajevo bi trebalo biti centar svijeta. Na manjem prostoru gotovo je nemoguće pronaći veći izbor kolača. Stoljećima je Sarajevo i ostatak Bosne nasljeđivalo i uređivalo slastice iz Turske, Arabije, s Bliskog istoka i Indije. Godine skupljanja i oblikovanja tradicije i kulture a onda se izvorna tradicija vrati. U posljednjih pet godina broj slastičarni koje služe istočne slastice postao je ravnomjeran s brojem slastičarni tradicionalnih bosanskih kolača. Stoga, danas u Sarajevu moguće je roniti u agdi tulumbe, tufahije, hurmašice, sutlije, kadaifa, baklave, ili njihovih prethodnih varijacija muhallebija, kanafeha, baklave s pistacijama…

2. Sarajevo Film Festival

Da li je zaista potrebno pričati o SFF-u? Najveći filmski događaj na Balkanu ove godine doživjet će svoje 23. izdanje, a do sada su ga posjetili Morgan Freeman, Robert de Niro, Angelina Jolie, Mickey Rourke, Michael Fassbender, Benicio Del Toro i mnogi drugi. Preko 220 filmova bude prikazano u sedam dana festivala, a o Sarajevu bruje kako regionalni tako i svjetski mediji, stoga nema potrebe za daljnjim uvjeravanjem posjetiti Sarajevo za vrijeme film festivala je OBAVEZNO!

1. Das ist Walter

I, za kraj, istinsko Sarajevo nije iskusio onaj koji barem jednom nije otišao na Žutu tabiju ili Zmajevac i promatrao zalazak sunca. Gledati svjetla grada, slušati ezane a preko kojih odzvanjaju zvukovi crkvenih zvona. Neprocjenjivo. Sad kad odlazim znam ko je on. Znate ko je Valter?! Odmah mi recite njegovo ime! Pokazaću vam ga. Vidite li ovaj grad? To je Valter.“

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
More Stories
Ante Jurić-Marijanović: Za Kanadu, spremni!