Ante Jurić-Marijanović: Moj je tata zločinac iz rata

 

  1. Duhovni otac

Jeste bili u crkvi? Džamiji? Nije bitno, smisao je produhovljenje. To uključuje i nadogradnju moralnih vrijednosti, jednostavno rečeno, pomoći drugima i društvu. I sebi, naravno. Svećenik, imam, tu su fasilitatori, provodnici Gospoda da nam pomognu na tom putu. Naši duhovni oci. Ateisti, ne brinite, bit će riječi i o vama. Znaju dobro katolici, pravoslavci, muslimani, Židovi tko su im duhovni oci i šta bi trebali činiti po knjizi Gospoda, koju im tumače duhovni oci, najčešće. Ne preporučuju čitanje izvornika duhovni prosvjetitelji (Biblije, Kurana, Talmuda), teško je razumjeti, slušajte duhovne oce. Oni su učeni da prenesu riječ Gospoda puku. Jednostavno, razumljivo, prihvatljivo.

  1. Duhovni oci – imenom

„Dario Kordić (Sarajevo, 14. prosinca 1960.), osuđeni ratni zločinac, bosanskohercegovački političar, bivši član predsjedništva Hrvatske Republike Herceg-Bosne (ranije Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne) od 1992. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine od 1994. do 1995. godine. Bio je jedan od vođa Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne u središnjoj Bosni gdje su, tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba, počinjeni ratni zločini nad Bošnjacima: zbog njegove ga je političke odgovornosti Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio na 25 godina zatvora.“ – stoji na Wikipediji na hrvatskom jeziku.

Zvuči li strašno? Meni ne. Niti Vladi Republike Hrvatske. On je branio i obranio Nezavisnu suverenu Državu Hrvatsku. Tako izgledaju članci o Ranku Markoviću, Josipu Brozu Titu, Radovanu Karadžiću i Aliji Izetbegoviću. Fokus je na 20. stoljeće. Raniji velikani, koji su stvarali povijest i činioci su naše modernosti, ličnosti su manje lišeni takvih opisa. Thomas Jefferson je imao 30 robova, minimalno. Imao seksualne odnose s ropkinjama i više djece s njima. Platon je jebao male dečke. Piše li to u prvom pasusu o njima? Hmm…

Dario Kordić je odslužio svoju kaznu. Diplomirao teologiju. Vodi vjerske skupove. Dakle, počinio grijeh, tražio oprost, dobio, i nastavio pravednim putem. Smeta li vam tu nešto?

Martin Heidegger? I njegov prvi pasus je težak. Zašto? Šta vam je on? Je li jedan od najvećih filozofa ili naci propagandist? Mislite vi sebi, on je u knjigama jedan od najvećih filozofa, zahvaljujući francuskim kolegama; oni su ga spasili – odvojili djelo od čovjeka.

Pablo Picasso? Nema problema u čitanju, tek u nekim kasnijim odlomcima, možda. Zašto? Slikao je za Jozefa Staljina. Lično. Je li to strašno? Je li to njegov grijeh?

Može li se odvojiti djelo od čovjeka? Hah. Pričat ćemo o tome.

Kako napravite granicu između Darija, Martina i Pabla?

  1. Trinaest silovanih dječaka u Rijeci

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, progresivna struja Katoličke crkve – sklona papi Franji, plače nad seksualno maltretiranom djecom. Bolno. Gledam, nije mi svejedno. Sjebao se čovjek. Je li plakao nad Darijom Kordićem? Je li plakao nad Ahmićima? Kolegom teologom?

  1. Šta nam vjera može pomoći?

Ništa. Ako je institucionalizirana, onda je predmet institucije – Crkve. Šta vam u pravdi može pomoći država ako vam je policija, ili neka moćna državna institucija, naštetila – najčešće ništa. Pokrenuti predmet na sudu, i kako će to završiti?

I tu dolazimo do ateista. Oni vjeruju u šta? Ne u Crkvu. Onda je Država. Nije Država, onda anarhisti, partizani? Mislim da treba suzdržati smijeh. Ateisti vjeruju u sistem. Isto kao i teisti. Samo im je sistem koji preferiraju drukčiji. Hoće li ateistu spasiti ateistički korumpirani sudac? Ili čak nekorumpirani, ali da jednostavno presudi drukčije?

Vjeruju svi, jer bez vjere nema načina da se nešto učini kako treba. Zakleti ateist Niels Bohr je kad su ga pitali zašto drži potkovu iznad vrata odgovorio: „Kažu i ako ne vjeruješ, djeluje.“ Smiješno je govoriti da će katolici na sudu proći bolje od ateista, i da će Srbe na sudu u Srpskoj spasiti nacionalnost. Pitajte ljude je li im to pomoglo. Izuzmite politički određene poltrone – oni svakako nemaju ideologiju i nacionalnost, to ste valjda već shvatili.

Koje vjere je bio David Dragičević?

Koje vjere je bio Martin Luther King?

Šta je navelo na masivni zločin Kostu?

Hmm… Čujemo se. Nastavlja se.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Šta da se gleda? (Volume 1)