Iz balske haljine i cipelica u baggy hlače i patike

Nakon dvadeset godina bavljenja latino plesovima i osvajanja titule državne prvakinje u ovoj oblasti, Aida Zvirkić se odlučila na promjenu i zaplesala Urbhanize uz hip hop ritmove, a zatim stekla titulu prve licencirane master trenerice ovog popularnog plesnog programa.

Imala je ponudu da radi kao trenerica u Americi, ali se ipak odlučila za ostanak u BiH kako bi bila blizu porodice i prijatelja. Kao djevojčica išla je s roditeljima gledati plesno takmičenje, a zatim i sama postala dio plesnog svijeta. „Od tog momenta, pa sve do danas, ples je bio i ostao moja prva ljubav. Najsrećnija sam kada sam u sali i kada plešem“, govori Aida, koja je po zanimanju diplomirana psihologinja, a bavi se i izradom nakita iz hobija.

Za Urbhanize je sasvim slučajno saznala preko poznanika. Bio je to drugačiji plesni koncept od onoga što je do tada radila i novi izazov za nju. U početku je bilo teško riječima dočarati nešto novo što ljudi kod nas nisu imali prilike uživo vidjeti i probati. Ali mnogi su iz znatiželje došli na prve treninge i nastavili vježbati s Aidom koja je vremenom postala uzor mnogim mladim osobama.

Ovakav vid plesnog fitnesa spaja dvije naizgled nespojive kulture, hip hop  i pakistansko/indijsku kulturu. Sadrži elemente hip hopa i street dance-a, kardio elemente pakistansko/indijskog plesa bhangra koji je sličan našem folkloru. Svemu tome se dodaju vježbe za zatezanje tijela. Radi se o jakom kardio treningu s elementima toninga koji se realizuje uz sjajne mikseve muzike, a trener u toku časa može različito kombinovati elemente“, objašnjava sagovornica.

U novembru 2015. godine, kreator programa Dennis Thomsen dolazio je u Banja Luku i tom prilikom je Aida postala licencirana instruktorka, a u maju 2016. unaprijedili su je zasluženom titulom master trenerice. Pokazala je da i naša zemlja ima potencijala za razvoj i njegovanje savremenih plesnih programa.

„Od momenta kada postanete licencirani instruktor, kreatori programa svakodnevno prate vaš rad i dobijate različite zadatke. Postoji tzv. instruktorska baza u kojoj svi Urbhanize instruktori iz cijelog svijeta objavljuju snimke svog rada. Takođe, potrebno je da idete na instruktorske radionice i master class-ove kako bi kreatori na licu mjesta provjerili vaše znanje i kvalitet. Kreatori programa su bili zadovoljni mojim napretkom, gostovala sam s osnivačem Dennisom Thomsenom i master trenerima u jednoj TV emisiji u Beogradu, a par dana nakon povratka u Banju Luku, dobila sam zvanični mail od Tine i Dennisa da me unaprjeđuju u master trenera zbog svega pokazanog, kako putem snimaka iz moje sale, tako i iz Beograda. Postala sam master trener ovog dance fitness programa, ne samo u BiH, nego jedini master trener na Balkanu, a na svijetu nas ima samo četvero. Biti među 4 najbolja trenera ovog fitnes programa čini se pomalo nemoguće i neostvarivo u našoj zemlji, ali dovoljno je da vjerujete u sebe i da mnogo radite. Postala sam svojevrsni ambasador svoje zemlje u svijetu fitnesa i svakako da je odgovornost, a i čast velika“, govori Aida Zvirkić.

Održala je master časove u svim zemljama regiona, a izuzetnu radost su joj pričinile kolege iz Zumba fitness programa koji su je pozivali na svoje master časove. Tokom gostovanja su se izrodila mnoga prijateljstva, poznanstva i kontakti. Radila je i Konzum fitness ljeto u Banjoj Luci, Veliki plesni festival u Sarajevu, bila saradnik za scenski pokret na predstavi „Kočoperitis“ Dječijeg pozorišta RS, potpisala koreografiju za završni song u ovoj predstavi, a krajem decembra sa svojim vježbačima snimila praznični video iz banjalučkog Zimzograda.

„U ovom poslu jako je važno biti originalan i inovativan, raditi na način da se izdvojite iz mase. U februaru planiram održati i svoj prvi, samostalni instruktorski trening u Banjoj Luci. Imaću čast po prvi put lično obučiti novu generaciju Urbhanize instruktora i potpisati njihove licence. Pored svojih redovnih časova u plesnom klubu Blok i fitnes centru Universum, moram i lično da se pripremam za novu sezonu. Promocija Urbhanize-a će biti na teritoriji cijelog Balkana, a neke dalje destinacije su u planu u drugoj polovini godine“, naglasila je sagovornica.

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
,,Studentska uvjerenja o stručnosti nastavnika nemaju naročitu težinu“, studenti tvrde drugačije
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
„Od Silvane do Nirvane“ – Karike Top 5 pjesama mjeseca marta
Obećava li nova strategija zapošljavanja previše i hoće li zadržati mlade od odlaska vani?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
SVEMIRKO: Mo'š napraviti najveću glupost na svijetu, svi će mislit' da je to presuper jer si ti na stejdžu!
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
More Stories
Andrea Aleksić: Grafički dizajn nije samo estetika, već mnogo više od toga