Ljubav prema umjetnosti pretvorio u posao

Uspjeh i Bosna i Hercegovina se ne spominju često u istoj rečenici. Naizgled pomislimo da je to eklektična veza. Ipak, postoje primjeri u našoj zemlji koji dokazuju suprotno i koji zaslužuju da se čuje za njih. Pogotovo u oblasti umjetnosti.

Prva asocijacija kod teme „Mladi koji opstaju“ bio mi je Dajan Javorac, umjetnik i preduzetnik iz Banjaluke. Riječ je o mladiću koji je nosilac Nagrade rektora za doprinos ugledu Univerziteta u Banjaluci te režiser čiji je film ušao u zvaničnu selekciju najboljih svjetskih dokumentaraca na festivalu u Amsterdamu. Također je dobitnik Grand Prix nagrade za najbolji studentski dokumentarni film „Praznovanje“. Iz ovoga je evidentno da Dajan kvalitetno radi svoj posao. Kako je ostvario internacionalni uspjeh, a ipak ostao u gradu na Vrbasu, odlučio sam da vam predočim njegov put „per aspera ad astra“.

Sve počelo od fotoaparata

Kao i sve zanimljive priče, i ova je krenula spontano. Dajanov otac je vodio biznis i za to mu je bila potrebna izrada kataloga. To je bio zadatak za srednjoškolca koji do tada nije imao dodira s fotografisanjem i dizajnom. Kada je vidio da ne posjeduje znanje, odlučio se za prvi hrabar korak – praksu u štampariji.  Tu je naučio nešto o dizajnu i počeo raditi – sve živo, od grafike do istovaranja kamiona. A zašto? Jer je želio zaraditi za svoj profesionalni fotoaparat. I, da, uspio je.

„Upravo je kupovina fotoaparata ubrzala moje odluke i samopouzdanje da se mogu baviti u životu nekim kreativnim poslom, pa sam agresivno nastavio da učim“, kaže Dajan i dodaje da je od maminih košulja i kartonskih kutija sam napravio rasvjetu u kuminom podrumu, a zatim ponovo uradio katalog za tatu, sada s dosta većim shvatanjem fotografije i dizajna. Snalažljivost, preduzimljivost i kreativnost su očito bile urođene osobine kojima je bila potrebna iskra da se zapale.

Tada je bio student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, međutim, Dajanov put krenuo je u drugom smjeru. Poslije ovoga projekta, pala je odluka – upisao se na Akademiju umjetnosti. Izgleda da se neke stvari ne mogu prigušiti, da strast i talenat isplivaju i promijene „nametnuto korito te se vrate u prirodno stanje.

Mnogi mladi u Bosni i Hercegovini su zauzeli stav – nemoguće je uspjeti, previše je prepreka. To nije Dajanov moto! „Ok, prepreka je tu, šta sve mogu da uradim da je prevaziđem – prikaz je realističnog pogleda i fokusiranosti na cilj.

Nagrade za režiju i marketing kampanje za najveće svjetske firme

Dajan se nakon dizajna i fotografije počeo ozbiljnije baviti i režijom. Pregršt nagrada je katapultiralo njegovu karijeru. Najviše je ponosan na onu koju je dobio na najvećem festivalu dokumentarnog filma na svijetu – u Amsterdamu. Jedna od najdražih mu je sigurno ona prva, na festivalu u Herceg Novom, a sve to na režiserskom debiju. Navešćemo još neka od priznanja: zvanična selekcija Documenta Madrid, zvanična selekcija Vgik Moskva te nagrade na Trento Film Festivalu, Sarajevo Film Festivalu kao i Kratkofilu u Banjaluci.

Nakon mnogobrojnih uspjeha, zajedno s prijateljima Danijelom Tepšićem i Srđanom Šipkom, Javorac je osnovao marketinšku agenciju MANIA, mjesto gdje mladi mogu da postanu ono što su maštali za sebe. MANIA tim je do sada uradio mnogo toga, spektar raznovrsnih projekata – fotografije Banjaluke za FIAT, legendarni billboard za promociju Jeep Renegade-a – gdje su pokazali svu svoju kreativnost i svjesnost šta tržište i ljudi u Bosni i Hercegovini žele. Adaptirali su se klijentima! Naime, na reklami je osvanuo grafit – Jedina, vozim te na Pale preko ledina, tvoj Neco. Odgovor na to je bio – Poštovani Neco, Jeep Renegade je spreman za sve terene.

To se traži, direktno u centar, originalnost!

Sarajevo Video Guide je projekat koji je ovaj tim radio za promociju našeg glavnog grada. Za samo jedan dan video je pogledalo više od pola miliona ljudi, a sutradan je gradonačelnik Sarajeva predstavio ovaj uradak na međunarodnom festivalu. Očito ova ekipa zna šta se traži i kako to predstaviti. Pored svega ovoga, Javorac je režirao i spotove za Divlje jagode, Orthodox Celtse, kao i banjalučki bend Sopot. Čak je i jedna veoma popularna brazilska muzička grupa „Fresno sarađivala i snimala s Dajanom. Sigurno zanimljivo iskustvo i dodatan dokaz internacionalnog priznanja njegovom radu.

Jedne noći smo sjedili u autu i pričali…

Nisam mogao, a da ne pitam Dajana da li je imao priliku da napusti BiH i da radi u inostranstvu. To stay or not to stay, that is the question!

„Jedne večeri poslije fudbala, Danijel i ja smo sjedili u autu i razgovarali. Obojica smo imali priliku da odselimo u inostranstvo i da tamo stvaramo karijeru i život. Poslije iscrpnog razgovora shvatili smo da je najvažnije da pokušamo stvoriti firmu u kojoj ćemo mi i što više mladih ostvariti svoj potencijal i svojim radom unaprijediti svoj život, ali i život lokalne zajednice.“

Ovo bi trebalo da bude vodilja svima nama koji dođemo u dilemu i kada preispitujemo svoju odluku. Može se uspjeti u Bosni i Hercegovini, pa vidite i sami. Ostati u svojoj zemlji, a opet imati međunarodnu karijeru. Možete i raditi ono što volite, a i zarađivati od toga.

Dajan kaže da ništa ne dolazi preko noći, njegov savjet je „što više radiš – više se i postiže.

„Kad si mlad već si u zaostatku za afirmisanom konkurencijom, pa prva stvar je da radiš više nego bilo ko drugi. Važno je shvatiti da niko nije talentovani kreativac iz filma ili serije i da olako smisli šta god je potrebno. Svima je teško stvoriti novu ideju i realizovati je, a razlika između mojih dobrih i loših projekata jeste broj sati koji sam proveo pripremajući se. Vrijeme je da se zagrije stolica, da se svaka ideja preispita što više puta, da se ne odustaje kad je teško i da se na svaku sitnicu obrati pažnja. Važno je ego ostaviti kod kuće, prihvatiti svaku kritiku i ne očajavati, već uraditi sve da se svaka slabost prevaziđe“, poručuje Dajan mladima u BiH.

Volimo pročitati vaše mišljenje...

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Plamena zavjesa Elmira Spahića