Zlatna Karika Hana Sadović: Ženski hokejaški klub „Lavice“ razbijaju predrasude

 1. Ime i prezime?

Zovem se Hana Sadović.

Hana Sadović, privatna arhiva
 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Studentica sam završne godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i finansijska konsultantica.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 24 godine.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme, osim odlazaka na treninge, volim provoditi u prirodi s prijateljima i porodicom.

 1. Kada si se i zbog čega pridružila Ženskom hokejaškom klubu „Lavice“ – Sarajevo?

Često sam s prijateljicama išla na rekreativno klizanje u Zetru, i kada se 2012. godine ženska hokejaška ekipa prvi put okupila, u drugačijem sastavu nego što je to danas, pridružila sam se sa željom da probam nešto novo i zanimljivo. Nažalost, tada se nisam dugo zadržala, ali sam se u septembru 2020. godine ponovo pridružila Lavicama. Tada sam se pronašla u ulozi golmana, te prepoznala pravu čar hokeja i timske igre.

 1. Možeš li nam nešto više reći o samom klubu?

Ženski hokejaški klub „Lavice“ osnovan je 2016. godine i trenutno smo jedini ženski hokejaški klub u Bosni i Hercegovini, i ujedno okosnica ženske hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. U našem klubu igraju djevojčice, djevojke i žene svih uzrasta i različitih zanimanja, čime činimo jednu raznoliku ekipu. Djevojčice mlađih uzrasta igraju hokej u mješovitim ekipama s dječacima, a s napunjenih 15 godina se pridružuju Lavicama. S obzirom na to da činimo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jako smo ponosne na činjenicu da će u martu ove godine ženska hokejaška reprezentacija po prvi put u historiji nastupiti na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Beogradu, a boje naše zastave će braniti dvadesetak djevojaka i žena.

Hana Sadović, privatna arhiva
 1. Kada se i gdje odvijaju treninzi i od čega se sastoje?

Treninzi se odvijaju u ledenoj dvorani pored Zetre, gdje sada imamo dostupnu ledenu plohu više od šest mjeseci godišnje, što je izuzetno značajno za naš trenažni proces. Na tome smo zahvalne Hokejaškom savezu Bosne i Hercegovine. Treninzi na ledu se sastoje od različitih vježbi namijenjenih što boljem klizanju i radu s pakom, efikasnijim reakcijama na situacije s kojima se susrećemo tokom utakmica i djelovanju samih igračica kao jedinki u sklopu tima kao jedne cjeline.

 1. Ko sve može biti članica kluba?

Lavicama se mogu pridružiti sve djevojke i žene koje bi željele probati nešto novo i zanimljivo. Djevojčice manjeg uzrasta su dobrodošle u nekom od dva mješovita hokejaška kluba – Vukova ili Medvjeda, dok ne budu spremne da se pridruže nama „starijima“.

 1. Koji je značaj postojanja ovog kluba za bosanskohercegovački sport u cjelini?

S obzirom na to da smo prva ženska hokejaška ekipa u historiji Bosne i Hercegovine, mi otvaramo put budućim generacijama i razbijamo predrasude. Hokej na ledu za žene se razlikuje od muškog hokeja, tjelesni kontakt i udarci nisu dozvoljeni, tako da se cjelokupna igra zasniva na kreativnosti.

 1. Koje su trenutne aktivnosti kluba?

Trenutne aktivnosti kluba su bazirane na pripremama za Svjetsko prvenstvo. U sklopu tih priprema, ove sezone učestvujemo u Women Development Hockey League (WDHL), gdje smo imale priliku igrati s djevojkama iz regiona – Hrvatske, Srbije i Mađarske.

 1. Gdje na internetu druge djevojke mogu da pronađu sarajevske „Lavice“?

„Lavice“ možete pronaći na Facebooku: HK Lavice Sarajevo i na Instagramu: HKLavice (@zhk_lavice). Za još mnogo lijepih priča podržite rad našeg kluba i razvoj ženskog hokeja u Bosni i Hercegovini!

 1. Kako druge mlade animirati da se bave sportom?

Bilo koji sport je višestruko koristan za naše tijelo i um. Druženje s ljudima koji dijele iste interese kao i vi, te putovanja i uspomene koje stičete u sklopu toga su neprocjenjivi. Imat ćete ne samo prijatelje na terenu, nego prijatelje za cijeli život.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Često čitam vaše članke i smatram da su puni korisnih informacija.

 1. Poruka mladima za kraj…

Potrudite se da živite život koji želite, a ne koji „morate“. Promjena dolazi od vas samih!

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Sine, moj 30. rođendan si ti