Mlada pjesnikinja Amela Mustafić za Karike: Život je prekratak da rušimo mostove

Amela Mustafić je studentica master studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Do sada je ova 25-godišnja djevojka iz Srebrenice izdala dvije zbirke poezije „Umiranje djetinjstva“ (2017.) i „Umiranje imena“ (2018.).

Ljubav velika poput nebesa

„Ljubav prema poeziji čini mi se da je uvijek bila u mojoj nutrini, a razbuktala se kada sam upisala srednju školu. Danas je ta ljubav velika poput nebesa – ne mogu je opipati i zagrliti, a opet me čini sretnom i ispunjenom“, kaže Amela Mustafić koja je 2017. godine pobijedila na konkursu „Svi smo mi Božija djeca“, a nagrada je bila štampanje njene prve samostalne zbirke poezije.

Ističe da se njena motivacija s godinama mijenja, raste i razvija, te da Ivo Andrić ima prekrasnu knjigu „Staze, lica, predeli“.

„Ispirisana Andrićem, motiviraju me staze, lica, predjeli i nebo. Posebna motivacija je uperena k nebu. Svakoga dana mu se ponovo divim, svakoga dana mi pokaže po jednu novu boju za koju nisam znala da postoji. Dok su mi svjetla grada bila daleka, divila sam se gradu, velikim zgradama, ulicama, a kada sam upoznala grad, shvatila sam da ga lijepim čini samo nebo. Staze, lica i predjeli su oslikani na nebu, i ja ih samo prenosim na papir u obliku stiha“, govori nam mlada Srebreničanka.

Dodaje da su „Umiranje djetinjstva“ i „Umiranje imena“ dvije povezane knjige koje čine jednu cjelinu.

„U prvoj knjizi prevladavaju ratne teme u kojima djeca odrastu u jednome danu i u kojima djeca ne znaju šta zaista znači imati djetinjstvo; to je knjiga u kojoj djetinjstvo ne znači spokoj nego nemir i rat. U drugoj knjizi prevladavaju teme o nacionalnim, vjerskim, socijalnim i društvenim razlikama, u kojima su razlike ‘različitih imena’ najbolnije i donose najviše zla“, ističe naša sagovornica.

Knjige “Umiranje djetinjstva” i “Umiranje imena”, privatna arhiva

Treća zbirka poezije

Amelina najveća nagrada je, kako kaže, čitanje njene poezije.

„Mogu reći da sam zadovoljna reakcijama čitalaca, s obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj se posao pisanja ne smatra poslom nego hobijem. Moja poezija čitatelje ili oduševi ili im se nikako ne sviđa, ne postoji ništa između, i to mi je baš drago“, kaže Amela za „Karike“.

Završila je i pisanje treće knjige te se nada da će se uskoro pojaviti i izdavač.

„Naziv moje treće knjige je ‘Mostovi’. Njome želim spojiti sve ono što nas je razdvajalo u knjigama ‘Umiranje djetinjstva’ i ‘Umiranje imena’. Njome želim probuditi svijet, njome vrištim da smo svi mi samo ljudi od krvi i mesa i da je život prekratak da rušimo mostove“, otkriva ova mlada pjesnikinja, te dodaje da mladi nikada nisu bili pretjerano zainteresirani za pisanu riječ.

„Obično su čitali samo ono što se mora pročitati za ocjenu, a digitalna era im je odmogla jer tražeći ‘kratki sadržaj’ mladi ostaju uskraćeni za jedne nove oči kojima će moći vidjeti da postoji prozor i u zidu bez otvora. Rijetkima, koji vole čitati, digitalna era je pomogla da jednim klikom otvore knjigu“, smatra naša sagovornica.

Amela Mustafić, privatna arhiva

Srebrenica je praznina

Obzirom da dolazi iz Srebrenice, otkrila nam je i kakva je sjećanja vežu za taj grad.

„Rat, politika, odbacivanje i bol za koju ne postoje riječi kojima se ona može opisati. Rođena sam u njoj tokom rata. Nikada mamu i oca nisam pitala jesu li bili sretni kada sam se rodila, jer u sebi mislim ‘kako neko može biti sretan što je dobio dijete dok oko sebe vidi samo krv i dok to dijete nema kreveta u kojeg ga mogu spustiti’“, govori Amela.

Srebrenica je sada grad koji najviše voli i grad koji najviše prezire.

„Srebrenica je praznina. Srebrenica je mrak. Srebrenica je jama u koju nikada više ne može dospjeti svjetlosna zraka. Boli me Srebrenica i zbog svih ratnih profitera, zbog onih koji na imenu Srebrenica grade svoje karijere i pomoću nje peru novac“, zaključuje Amela Mustafić, koja i u budućnosti planira pisati, pisati i pisati poeziju, uhvatiti poneki momenat sreće, naći posao, obgrliti nebo i izgraditi poneki most.

 

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
Na braniku tradicionalnih vrijednosti