Aplikacije i servisi koji će vam pomoći da brže i lakše učite!

Koliko sam samo puta čuo od svojih prijatelja, poznanika ili jednostavno porodice/familije onu popularnu rečenicu „Kako ti to sve znaš?“, popravljajući im računar ili mobitel, prebacujući kontakte s jednog mobilnog na drugi i instalirajući neke sitnice…

Ljudi povremeno zaboravljaju činjenicu da nam je sve dostupno na par klikova mišem, ili im je jednostavno mrsko potražiti neku informaciju na Google-u jer „što bih ja to znao kad imam jarana koji će mi to srediti?!“.

S obzirom da sam neko ko se bavi informatikom „otkad zna za sebe“, te sam student prve godine fakulteta, primijetio sam jednu stvar: sve je više mladih koji upisuju fakultete misleći da će ih oni naučiti apsolutno svemu što im treba za posao, te sve više njih pohađa razne kurseve da ih nauče stvarima koje, u suštini, mogu dobiti besplatno i koje mogu naučiti sami iz udobnosti svoga doma, i plaćaju ih zato što im je često mrsko učiti samostalno. Zbog toga sam i odlučio da napišem ovaj tekst u kojem ću se potruditi da obuhvatim što više besplatnih uputstava i sajtova na kojim se može naučiti sve i svašta – od informatike, do stranih jezika i sličnih stvari.

Informatika

Informatika je prva na listi čisto iz razloga što, ukoliko u današnjem dobu ne znate koristiti računar, smatrate se nepismenom osobom.

Krenut ćemo sa stvarima koje koristite svakodnevno, a to su (najčešće) Windows ili MacOS operativni sistem (ili Android/iOS na mobilnim uređajima), Microsoft Office paket (koji uključuje alate poput Word-a, Excel-a i drugih), Internet i slično. Na internetu postoje mnogi sajtovi koji vas mogu naučiti osnovama korištenja gore navedenih stvari, a jedan od njih je i GCF na kojem možete pronaći osnove tri najzastupljenija operativna sistema i Microsoft Office paketa, ali i mnoge druge korisne stvari poput uređivanja fotografija ili jednostavno savjeta o kupovini novog računara, mobilnog uređaja, tableta i slično. Navedena uputstva dostupna su na ovom linku.

Ukoliko, ipak, želite da naučite programirati, postoji mnoštvo sajtova koji vam mogu pomoći s tim.

Ukoliko vas zanima ono „klasično“ programiranje, preporučujemo učenje C++ programskog jezika. Postoji mnoštvo sajtova koji će vam pružiti dobar uvod u programiranje, programske jezike i, na kraju krajeva, i C++ programski jezik, međutim, jedan od najboljih jeste LearnCpp.com na kojem je sve detaljno objašnjeno – od osnova funkcionisanja programa i najjednostavnijih programa u C++u, do onih naprednijih stvari.

Ukoliko vas, ipak, zanima web programiranje, odnosno želite naučiti kako praviti web stranice, tu je sajt W3Schools. Preporučujemo vam da krenete od HTML-a i CSS-a koji su osnova svake web stranice, te zatim krenete sa JavaScript-om, SQL-om i PHP-om. Naravno, dostupno je još mnogo stvari za učiti, međutim, ukoliko tek počinjete programirati i niste se prije susretali s pojmovima HTML ili CSS, važno je početi od osnova te kasnije nadograđivati to znanje.

Tu je i sajt Tutorials Point na kojem je moguće pronaći mnoštvo korisnih stvari i naučiti mnogo toga – od spomenutih programskih jezika, pa do nekih koje nismo spomenuli poput C, C#, Angular i drugih.

Osim gore navedenih sajtova, postoji i mnoštvo aplikacija za mobilne telefone poput SoloLearn koje vam mogu pružiti znanje o svemu gore navedenom, i jako ih je lako pronaći u prodavnicama aplikacija. Međutim, fokusirao sam se na web sajtove i slične servise s obzirom da ćete programiranje uglavnom učiti na računaru.

Jezici

Jezici su jedna od stvari koje se konstantno i svakodnevno uče – bilo da je u pitanju naš maternji jezik, koji govorimo svaki dan i samim tim radimo na njegovom unapređenju, neki strani jezik koji učimo unutar našeg obrazovnog sistema, ili neki strani jezik koji samostalno učimo zbog toga što nam se taj jezik dopada.

Što se tiče servisa i aplikacija za učenje jezika, daleko najpoznatija aplikacija je Duolingo. Dostupna je i na mobilnim uređajima i na računarima, što čini učenje jezika izuzetno jednostavnim i dostupnim gdje god da se nalazite.

Duolingo interfejs

Busuu je također jako kvalitetan servis za učenje jezika, te naravno, kao i Duolingo, pruža besplatan pristup svim lekcijama, dok je za neke naprednije funkcije (naprimjer, treniranje gramatike) potrebno platiti. Babbel, s druge strane, nudi samo nekoliko lekcija iz svakog modula besplatno, dok je za pristup svim lekcijama potrebno platiti.

Međutim, s obzirom da danas „za sve postoji aplikacija“ (odnosno, postoji više njih), tako i učenje jezika nije ograničeno samo na aplikacije koje vas uče novim riječima, sklapanju nekih osnovnih rečenica i slično. Postoje i aplikacije za učenje jezika koje se zasnivaju na međusobnoj interakciji njenih korisnika, što je odlično za one koji žele poboljšati svoje konverzacijske vještine.

Neke od njih su HelloTalk i HiNative, ali ih ima još mnogo. To se, svakako, ne mora svoditi samo na aplikacije striktno namijenjene tome – ukoliko poznajete nekoga ko, recimo, priča talijanski jezik, možete i s njim razvijati svoje konverzacijske vještine. Navedene aplikacije samo olakšavaju pronalazak osobe koja vam može pomoći.

Najidealnije bi bilo koristiti obje kategorije aplikacija – Duolingo i slične za učenje novih riječi i poboljšanje vokabulara, te HelloTalk i slične za razvijanje konverzacijskih vještina.

Matematika, fizika i ostali „tradicionalni“ predmeti

Ne idu vam predmeti u školi ili na fakultetu, ili jednostavno želite proširiti znanje iz „tradicionalnijih“ predmeta poput matematike, fizike, biologije, historije/povijesti i sličnih? Bez brige, postoje platforme i servisi kojima je cilj pružiti znanje iz ovih predmeta.

Jedna od potpuno besplatnih platformi jeste Khan Academy, pomoću koje možete proširiti svoje znanje iz matematike, fizike, hemije, ekonomije, kompjuterskih tehnologija, umjetnosti, historije/povijesti i još mnogo toga. Tu su i još neke dodatne opcije poput edukacije o ličnim finansijama, upisu univerziteta te odabiru karijere, te kursevi o poduzetništvu.

Sve na jednoj platformi

Naravno, tu su i platforme na kojima se može naučiti sve gore navedeno – od raznih, osnovnih i naprednijih tema vezanih za informatiku, jezika, i „školskih“ predmeta, do kurseva pomoću kojih možete naučiti svirati neki instrument, praviti bolje fotografije, bolje razumjeti kako funkcioniše naš mozak i kako možemo sebe i ljude oko nas motivisati na rad… Apsolutno sve.

Navedeni kursevi se mogu pronaći na platformama poput Udemy, Coursera, Udacity i sličnim, ali i servisima koje koristimo manje-više svakodnevno, poput YouTube-a.

Naravno, navedeni sajtovi i aplikacije nisu jedini izvor informacija. Postoji još mnogo mjesta na kojima možete pronaći korisne informacije i naučiti nešto novo – ukoliko nešto ne znate, pitajte Google i dobit ćete odgovor. Neka vam ne bude mrsko potražiti.

Na kraju krajeva, čovjek uči dok je živ – ne samo ono čime se odluči baviti i zarađivati novac od toga, nego i sve ostalo.

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
Ko je, zapravo, Ognjen Pjano – psiholog (Karika)?
More Stories
Ovo ću samo tebi reći EP. 01: Pretty Loud – Izaći na crtu nasilju nad ženama