Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman

 1. Ime i prezime?

Zovem se Lejla Selimović.

Lejla Selimović, privatni arhiv

 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Još sam studentica hemije koju završavam ubrzo, pošto sam se u međuvremenu okrenula biznisu i počela se baviti hidžamom / cupping terapijom. Uskoro bih trebala biti bogatija za još edukacija koje pripremam.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 26 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme najviše provodim u razrađivanju planova i posla jer ovaj posao, koliko je divan i radiš sam za sebe, konstantno si u njemu mislima, jer svojim klijentima želiš ponuditi najkvalitetniju i najprofesionalniju uslugu. Također, sportski sam tip, sport mi dođe kao izduvni ventil.

 1. Odakle interes za bavljenjem hidžamom?

Ja sam zaljubljenica u hidžamu, to je nešto što me je očaralo, ovaj koncept hidžame što radimo. Radila sam hidžamu prvi put kod svoje edukatorice Milene Sarmini. Poslije te hidžame osjećala sam se preporođeno i dobila sam želju da završim edukaciju kod nje. Hidžama je lijek za svaku bolest i radimo je po akupunkturnim tačkama. Znanje je stiglo iz Indije, zahvaljujući mojoj edukatorici Mileni Sarmini koja je donijela znanje ovdje u Bosnu i Hercegovinu. Naša hidžama nije klasična, radimo je na dosta većem nivou, imamo posebne šeme za svaku bolest po kojoj se hidžama radi.

 1. Koje su prednosti hidžame?

Mnoge benefite imamo s hidžamom: djeluje kao antioksidant (čisti organizam od toksina), poboljšava cirkulaciju krvi izbacivanjem otrova i slobodnih čestica, jača imunitet, poboljšava rad nervnog sistema, poboljšava rad centra za pokret u mozgu, olakšava protok kisika u krvi koji je odgovoran za povećanje energije i aktivnosti organizma. Također, cupping terapijom se smanjuje osjećaj bola smanjenjem koncentracije prostaglandina i povećanjem koncentracije endorfina, smanjuje se LDL holesterol, a stimuliše stvaranje HDL holesterola (masti u krvi) i djeluje pozitivno na psihička oboljenja (nemir i anksioznost u prsima i glavi). Ujedno, cupping terapijom se liječe mnoge bolesti i smanjuje pogoršanje kod već postojećih oboljenja te smanjuje bol, a otkriveno je da se cupping terapijom izbacuju čestice raka.

 1. Šta je važno znati prije samog tretmana?

Prije terapije mora se doći pripremljen, to jest: okupati se, ne jesti jedno 2-3 sata pred terapiju, ako je natašte pojesti nekoliko datula, popiti prirodni sok, med ili voće, popiti lijekove koje pijete te odjenuti košulju na kopčanje i hlače malo širih nogavica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli leysel (@leysel.jazi)

 1. Kako izgleda sam tretman, koliko traje, koje se tehnike koriste?

Hidžama je više relaksirajući tretman. To je zapravo blago zarezivanje površine kože koja pod vakuumom izvlači nečistu krv da bi procirkulirala nova krv. Tehnike i rad hidžame kojim se mi vodimo su šeme, gdje su tačke raspoređene po čitavom tijelu – organizam je jedna cjelina, svaki organ ima svoje senzore. U tim tačkama se nalaze receptori, nervni završeci koji pospješuju rad isisavanjem nečiste krvi. Oslobađa se organizam, pobuđuje se rad zdravih ćelija. Daje nam osjećaj lakoće.

 1. Ima li predrasuda kada je u pitanju tretman hidžame i kako se boriti protiv istih?

Predrasuda uvijek ima jer se hidžama prvenstveno veže s vjerom. Iako je hidžama najstarija i najprirodnija tehnika za liječenje čovjeka, što možemo povezati i s vjerom i s medicinom i s naukom, pa kako kome je draže, ne obaziremo se puno na to jer vjerujemo u svoj rad, a i kad nam dođe neki takav klijent s predrasudom, brzo se predomisli.

 1. Na šta si najviše ponosna u dosadašnjem radu?

U dosadašnjem radu najviše sam ponosna na pozitivne rezultate naših pacijenata – što neki dobiju instant djelovanje, a neki sutradan, dok se krv obnovi, sve zavisi od organizma čovjeka.

 1. Koji su tvoji planovi za budućnost?

Moji planovi za dalje su završiti edukacije koje me čekaju, širiti svoje usluge i tržište, da ljudi što više saznaju za hidžamu s ovom novom tehnikom jer iza nas stoji dugogodišnje iskustvo potkovano naukom i istraživanjem.

 1. Gdje na internetu mladi mogu da te prate?

Zapratite me na Instagramu, TikToku, Facebooku. Ima nas na svim društvenim mrežama jer želimo da širimo svijest o hidžami te stavljamo objave edukativnog karaktera.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim vaš rad i sviđa mi se sadržaj koji postavljate i što pronalazite mlade, perspektivne ljude koji hoće svojim radom da zarade i to uvijek podržavam.

 1. Poruka mladima za kraj…

Liječite se hidžamom jer je to najbolji i najuspješniji lijek.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Queer prava za sve
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
More Stories
Introvert i ekstravert na putu za rejv