Ne paničite! Evo šta treba da uradite ako izgubite ili vam ukradu telefon!

Volio bih da ovo ne mogu reći, ali kao informatičaru svakih par sedmica mi se javi osoba koja je izgubila svoj mobilni telefon, ili još gore, kojoj je ukraden mobilni telefon, i traži savjet od mene. Nažalost, tad je već malo kasno jer postoji par stvari koje su se mogle uraditi prije gubitka ili krađe, a koje bi donekle olakšale pronalazak mobilnog telefona.

Međutim, prije svega, bitno je objasniti šta se dešava kad ostanete bez mobilnog telefona, te on dođe u ruke osobe koja baš i nema namjeru vraćanja telefona njegovom vlasniku.

Naime, jedna od najočiglednijih stvari jeste vađenje SIM kartice, što znači da ukoliko pozovete svoj broj – neće biti dostupan. To novom „vlasniku“ uređaja umanjuje mogućnost da će neko pokušati pratiti mobilni telefon. Nadalje, mobilni uređaj se vraća na fabričke postavke, čime se brišu podaci orginalnog vlasnika. Ostatak procesa je jako jednostavan – mobilni uređaj se prodaje nekome ko vjerovatno ne zna ništa o porijeklu uređaja i načinu do kojeg je njegov prodavac došao do njega.

Kako bi umanjili šansu da trajno ostanete bez svog mobilnog uređaja, ispod se nalazi nekoliko savjeta koji će poslužiti kao pomoć ukoliko dođete u situaciju da izgubite vaš mobilni telefon, ili dođe do krađe istog.

Koristite šifru za zaključavanje ekrana

Bilo da je u pitanju obični četverocifreni PIN, neki uzorak ili neka tekstualna šifra, obavezno uključite ovu opciju. Ukoliko imate telefon sa senzorom otiska prsta, a ne koristite ga, dodajte vaš otisak prsta i koristite ga za otključavanje mobilnog uređaja (a u procesu ste dužni dodati i „klasični“ način zaključavanja u vidu PIN koda/uzorka/šifre). Isto važi i za tehnologiju prepoznavanja lica, u slučaju da vaš mobilni telefon dolazi samo sa tom tehnologijom.

U redu, ali zašto? Odgovor je vrlo jednostavan – teže je vratiti telefon na fabričke postavke. Ukoliko je mobilni uređaj otključan, to je u suštini par klikova, međutim nešto je kompleksnije to obaviti ukoliko je ekran zaključan. Osim toga, dajete svima pristup vašim podacima, što generalno nije pametna stvar.

Ostavite mobilne podatke i Wi-Fi uključenim

Ukoliko koristite mobilne podatke, odnosno ako koristite 3G, ne gasite mobilne podatke kada ih ne koristite. Isto važi i za Wi-Fi. Da, ako ih držite konstantno uključenim baterija se troši brže, međutim ukoliko ostavite mobilne podatke/Wi-Fi uključenim te izgubite mobilni telefon (ili vam ga ukradu), kada je povezan na internet, mobilni telefon emituje svoju lokaciju i dostupan je aplikacijama koje ga pokušavaju pronaći, a o kojim ćemo razgovarati nešto kasnije.

Naravno, i ovdje treba balansirati – povezanost sa Internetom vam ništa ne znači ukoliko vam se telefon ugasi zbog prazne baterije.

Držite mobilni telefon na sigurnom mjestu

Obično su one očigledne i najjednostavnije stvari zapravo i one koje su, u ovakvim situacijama, uzročnik belaja. Do gubitka ili krađe mobilnih telefona obično dođe zbog toga što njihovi korisnici ne obraćaju dovoljno pažnje na njih, pa oni vire iz džepova/torbi, ostanu na ivici stola kafića gdje ga bilo ko može pokupiti u trenutku nepažnje i slično. Mobilne telefone, ali i ostale bitne stvari poput novčanika i sličnih, treba držati u zatvorenoj torbi/džepu, te na torbe i džepove obraćati posebnu pažnju u gužvama i gradskom prevozu, odnosno mjestima gdje bi vam neko neopaženo mogao otuđiti određeni predmet.

A kada je mobilni telefon izgubljen/ukraden?

Ne valja plakati za prolivenim mlijekom, ali isto tako ne valja ni odustajati istog trena. Ukoliko smatrate da vam je neko ukrao mobilni telefon, ili ukoliko ste ga izgubili, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi ga pokušali pronaći.

Za početak, ono očigledno: pokušajte nazvati vaš broj. Ukoliko je nedostupan, to ne mora striktno da znači da je ukraden, već postoji mogućnost da se baterija ispraznila – osim ako ste sigurni da je bila dovoljno napunjena.

U zavisnosti od toga koji operativni sistem koristite, posjetite sljedeći sajt: ovaj ukoliko koristite Android uređaj, ili ovaj ukoliko koristite iPhone, te se ulogujte sa računom koji je povezan sa vašim uređajem. Nakon toga, prikazat će vam se gdje se vaš uređaj nalazi, te kada je posljednji put bio online. Također, na tom linku možete pronaći i IMEI broj vašeg uređaja (za iPhone je to na ovom linku u odjeljku Devices/Uređaji) koji služi za identifikaciju vašeg mobilnog uređaja na mreži. On nam je koristan za sljedeći korak. Također, sa navedenih sajtova možete zaključati vaš telefon, označiti ga kao izgubljen, izbrisati podatke sa njega i slično.

Ukoliko još uvijek niste pronašli vaš telefon, možete prijaviti ukraden/izgubljen mobilni telefon u najbližoj policijskoj stanici. Za to vam je potreban ranije spomenuti IMEI broj, te serijski broj uređaja koji možete pronaći na kutiji ili na jednom od gore navedenih linkova.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
More Stories
Radoznalost je jedan od najvažnijih dokaza da kritički promišljate