10 blockbustera koji bi mogli obilježiti 2017. godinu

Mjesec januar je (već odavno) iza nas, što je prvi znak da filmska godina za blockbustere može da počne!

Kako nas u 2017. godini očekuje veliki broj nastavaka, reboota, stripovskih spektakla i velikih redatelja koji su posljednjih nekoliko godina pripremali svoje najnovije radove, odlučili smo za vas izdvojiti 10 filmova koji nam za sada ostavljaju dojam da bi mogli obilježiti ovu godinu. Odmah na početku potrebno je naglasiti da je bilo veoma teško izdvojiti samo deset naslova za ovu listu. Pored toga što imaju odličan filmski potencijal, na listi se nisu našli sljedeći radovi: „Logan“, „Kong: Skull Island“, „The Dark Tower“ i „Cloverfield 3“.

„Split“ (Redatelj: Manoj Night Shyamalan; U kinima: Februar 2017)

Manoj N. Shyamalan, redatelj koji se proslavio filmovima „Sixth Sense“ i „Signs“ a potom imao petnaestogodišnji niz loših filmova, ove godine bi napokon mogao da resetira karijeru radom „Split“. James McAvoy u filmu utjelovljuje otmičara s 23 podvojene ličnosti u kojem se rađa nova 24. sablasna ličnost. Zanimljiv koncept u Shyamalanovim rukama i talentirani McAvoy u glavnoj ulozi za sada zvuče sjajno i obećavaju mnogo. Sva sreća pa nećemo dugo morati čekati da saznamo koliko je ovaj film uspješan.

„T2: Trainspotting“ (Redatelj: Danny Boyle; U kinima: Februar 2017)

Prošlo je dvadeset godina od kada je Renton posljednji put izabrao život, posao, karijeru i sve ostalo đubre koje mu je život ponudio, a sada je ponovno tu da bira još nastranije, morbidnije užase koje život nudi. Redatelj Danny Boyle, Ewan McGregor i ostatak ekipe filma, na potpuno iznenađenje fanova, iz vedra neba su se ponovno okupili za još jednu rundu stvarnog života iako je prvi dojam koji nam ostavlja trailer filma divlje putovanje kroz život sredovječnih britanskih propalica!

„Ghost in the Shell“ (Redatelj: Rubert Sanders; U kinima: Mart/April 2017)

Scarlet Johansson, pored rada na „Avengers“ filmovima, posljednjih godina bila je česta pojava u SF filmovima, koji su se bavili tematikom tehnologije ili apstraktnih nadljudskih bića („Her“, „Under the Skin“, „Lucy“). Odluka da Johansson utjelovi protagonistkinju „The Major“ naljutila je mnoge zbog whitewashinga u filmu, ali gledanjem već prvog trailera za američku adaptaciju popularnog manga serijala „Ghost in the Shell“ (koji je od 1996. doživio izrazito mnogo adaptacija u anime) jasno je da će se Scarlet odlično snaći u ovoj ulozi, te da je pred nama novi filmski hit.

„Guardians of the Galaxy Vol. 2“ (Redatelj: James Gunn; U kinima: April 2017)

Ove godine očekuje nas i povratak galaktičkih buntovnika koji su 2014. godine bili najpametnije ulaganje Marvel filmskog studija u neku licencu o superjunacima. Do tada znatno nebitne stripovske junake, James Gunn je pretvorio u jedne od najomiljenijih lica na filmu u posljednjoj deceniji. „Guardians of the Galaxy Vol. 2“ otkrit će nam priču o istinskom porijeklu Peter Quilla, nevjerojatnog Star-Lorda, a šta još očekuje ove junake ostaje nam da vidimo ovog aprila.

„Alien Covenant“ (Redatelj: Ridley Scott; U kinima: Maj 2017)

Postoji nešto veoma zanimljivo kada su u pitanju radovi „Alien“ i „Prometheus“ režisera Ridley Scotta – pri izvornom kino prikazivanju razočarali su publiku, a potom nakon redateljske verzije doživjeli hvalospjeve i ušli u filmsku historiju. Da li je potrebno strahovati da će ovo „prokletstvo“ nas dočekati i s filmom „Alien Covenant“ ostaje da se vidi u maju ove godine.

„War for the Planet of the Apes“ (Redatelj: Matt Reeves; U kinima: Juli 2017)

„Planet of the Apes“ reboot saga ove godine dobiva svoj treći film, u kojem nas izgleda očekuje finalna bitka Cesara i ostalih primata protiv ljudi za nadmoć nad planetom Zemljom. Dok su prva dva dijela serijala ispravljali greške izvorne sage, ovaj bi nastavak mogao donijeti priču s kojom se do sada nismo susreli i udariti temelje za nove nastavke koji će se odigravati u nekom drugom vremenskom periodu.

„Dunkirk“ (Redatelj: Christopher Nolan; U kinima: Juli 2017)

Razvoj redatelja C. Nolana od prvijenca „Memento“ do danas jednom riječi mogao bi se opisati kao epski. Krenuvši od filmova s izrazito pametnim scenarijem, Nolan je putem naučio koji trik, tu i tamo kako pronaći savršenu muzičku pozadinu, imati jedinstvene kadrove i koliko bitnu ulogu igraju boje u filmu. Režiranjem „Dark Knight“ trilogije osigurao je sebi siguran prolaz za rad na vlastitim projektima u kojima nas je do sada imao priliku impresionirati. Zbog sličnosti filma „Interstellar“ s Kubrickovim radom „2001 A Space Odyssey“ mnogi na neviđeno tvrde da bi „Dunkirk“ mogao biti Nolanov „Full Metal Jacket“ ili „Paths of Glory“, a da li su ove usporedbe s Kubrickom na mjestu ostaje da se vidi ovog ljeta.

„Valerian and the City of a Thousand Planets“ (Redatelj: Luc Besson; U kinima: August 2017)

Ako bi tragali za redateljem koji posjeduje talent da maestralno režira SF akcione filmove za ugođaj gledanja u kinu uz gazirano piće i velike kokice, to bi sigurno bio Luce Besson. Filmovi „Fifth Element“ i „Lucy“, osigurali su Bessonu redateljsku poziciju na adaptaciji strip serijala „Valérian and Laureline“ a trailer u kojem se pojavljuju Dane DeHaan („Chronicle“, „The Amazing Spider-Man 2“) i Cara Delevingne („Paper Towns“, „Suicide Squad“) obećava nam potencijalno nezaboravan ljetni blockbuster.

„Kingsman: The Golden Circle“ (Redatelj: Matthew Vaughn; U kinima: Septembar 2017)

Kada se u februaru 2014. godine u kinima pojavio „Kingsman: Secret Service“, publika je ušla u kina bez očekivanja. Svi su mislili da je u pitanju još jedan februarski akcioni film, koji se nalazi na kino repertoaru među gomilom romantičnih komedija rađenih za Valentinovo, čisto za muško gledateljstvo, a onda su svi ostali zaprepašteni. „Secret Service“ je preko noći postao hit, svi su pričali o špijunskim stereotipima koje film ismijava, sjajnoj komediji te nezaboravnoj akcionoj sceni u crkvi. Ovog septembra pred nama će se pronaći nastavak Kingsman serijala pod imenom „The Golden Circle“ i mada u ovom momentu se o filmu jako malo zna, očekivanja ljubitelja špijunskih akcionih filmova su ogromna!

„Blade Runner 2049“ (Redatelj: Denis Villeneuve; U kinima: Oktobar 2017)

Denis Villeneuve, režiser koji je trenutno u utrci za Oscara sa svojim filmom „Arrival“, već pred kraj godine nam donosi svoj najnoviji rad „Blade Runner 2049“. Adaptaciju novele „Do Androids Dream of Electric Sheep?“, autora Philipa K. Dicka, započeo je Ridley Scott 1982. godine, s Harrison Fordom u glavnoj ulozi, a njen nastavak „The Edge of Human“, koji je originalno trebao slijediti serijal knjiga, pregovaran je još od 1999. Rad koji za nas priprema Villeneuve ipak neće pratiti knjige, Harrisona Forda možemo očekivati u trećem činu filma, a film će pratiti policajca K kojeg će utjeloviti Ryan Gosling.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
More Stories
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?