„Jedna sekunda svakog dana“

Kada bi nam netko postavio pitanje „Koliku vrijednost nosi jedna sekunda vašeg dana?“, svi bi vjerojatno nakon kraćeg razmišljanja odgovorili da neki dani i neke sekunde vrijede više, donose više lijepog u život od drugih, te da su takvi momenti izrazito rijetki. Ovo je pitanje sebi postavio mladi umjetnik Cesar Kuriyama na svoj rođendan 2011. godine i upravo svjestan stresnih dana na poslu u marketingu, u kojima nije bilo kraja obavezama, te vođen strahom od zaboravljanja događaja koji su mu obilježili i gradili život, Kuriyama je odlučio započeti jednostavan projekt – da svakoga dana, narednih godinu dana, snima jednu sekundu svoga života.

I koliku vrijednost onda nosi jedna sekunda? Za one koji se odluče pridružiti Cesaru i skoro milijun drugih ljudi koji to u ovom momentu rade, ta sekunda će promijeniti način na koji gledaju i prolaze kroz život. Svaki dan u sebi krije potencijal za nezaboravnim trenutkom, stoga će nekim danima potreba za snimljenom sekundom video-dnevnika odlično poslužiti kao poticaj da učinite nešto što već duže vrijeme zapostavljate ili da možda pokušate nešto novo i drugačije ili, ipak, uzmete predah od obaveza. Drugim će danima opet biti toliko toga lijepoga da će biti teško odabrati samo jedan trenutak, ali odabirom tog trenutka, osigurali ste sebi vizualizaciju koja će sama potaknuti na sjećanje ostatka dana.

1 Second Everyday – Age 30 from Cesar Kuriyama on Vimeo.

Svi mi svakodnevno trčimo da snimamo čitave događaje, odlazimo na koncerte, utakmice i zabave na kojima prosto zaboravimo uživati zbog potrebe da ih snimimo. Upravo jer zaboravljamo da ih doživimo, da li su ti događaji vrijedni u svojoj formi od nekoliko sati snimka? Jedna snimljena sekunda sasvim je dovoljna da nas podsjeti na taj događaj, ostatak vremena naprosto bismo trebali da sudjelujemo u njemu.

Kako svaki dan nije veselje, te kako život donosi s vremena na vrijeme i loše, veoma je bitno ostati dosljedan sebi, potrošiti sekundu loših dana za video, jer time jačamo sebe, spoznajemo kako je lako biti svoj kada si sretan, te da niti jedan dan nije uzalud potrošen. Nesreća je dio života i, prije ili poslije, imat ćemo priliku da je prebrodimo stoga je bitno nastaviti snimati kako bismo se mogli podsjetiti kroz šta smo sve prošli.

Želite započeti svoj video-dnevnik? Google Play i App Store već imaju aplikaciju „One second everyday“ koja je pripremljena za spašavanje i uređivanje vaših videa kao i mogućnost podsjetnika kako ne bi zaboravili snimiti video. Sekunda koju olako uzimamo nije visoka cijena za video koji u sebi nosi vječnost našeg postojanja, lijepe trenutke, probleme koje smo prebrodili i naš razvoj kroz život.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Jedan od “onih” razgovora s prijateljicom