AFRICAN ELEPHANTS

Kako putovati besplatno?

Iza nas je ljeto, što znači da ostaju pohranjene i slike stranaca sa velikim backpackovima (ili ogromnim rancima)… Pored toga, neizostavne su i fotografije naših poznanika koji nas na Instagramu bombarduju slikama sa bijesnih putovanja, egzotičnih destinacija i super atraktivnih gradova. Vjerujem da ste se nebrojeno puta upitali, odakle im novac za silna putovanja, polazeći od pretpostavke da su Instagram putnici super bogati ljudi, jer ljetuju na Maldivima ili ipak skijaju na Alpama. Ne brinite, ali vjerovatno niste upravu. Mnogi od njih putuju koristeći se različitim metodama, snalazeći se od karte, smještaja pa do onog najosnovnijeg, hrane. U narednim redovima ćemo vam predložiti neke načine, za koje ste možda i sami čuli, samo niste ozbiljnije razmatrali te ideje.

Šta mislite za koliko novca stranci obiđu Evropu? Prije par godina imala sam priliku upoznati dvoje turista iz Londona, kojima sam bila vodič u Sarajevu. Bili su na Eurotouru, ako se može tako nazvati. Obilazili su zemlje Evrope, imali su Interrailway kartu i neki mizeran džeparac. Bosna i Hercegovina bila je samo jedna od zemalja koje su posjetili u mjesec dana. Nakon naše zemlje spremali su se na lov Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Na moje pitanje, koliko je novca potrebno za taj poduhvat, oboje su se nasmijali i rekli: „Ne puno“. Pitala sam zapravo koliko je to, ne puno… Odgovorili su da su odvojili 1000 eura, a da im to uključuje kartu, smještaj i novac za dnevne potrepštine i da je to sasvim dovoljno. Tada mi je to bilo nevjerovatno, a i sada mi je, s obzirom na moje prohtjeve. Uvijek sam se pitala, kako se ljudi usude putovati na takav način, ali onda kada vidim zapravo slike na Instagramu shvatim, da to i nije baš tako teško, pošto mnogi od njih reklamiraju načine preko kojih odlaze na različite destinacije. Naročito, dok si mlad. Ona stara: „Sve je lako dok si mlad…“

Ukoliko čeznete da vidite i upoznate nova mjesta, a budžet vam ne dopušta prevelike egzibicije, razmislite o nekim od sljedećih jeftinih ili besplatnih varijanti putovanja. Nije to neko mudro slovo, nego jednostavno, kombinacija snalažljivosti, hrabrosti i možda malo ludosti. Pročitajte, razmotrite i krenute u lov na Evropu ili negdje dalje!

Volontiranje

Fotografija preuzeta sa hocu.ba

Postoje mnogi programi koji vam nude volontiranje u okviru svojih projekata. Bitno je da govorite jedan od stranih jezika, u većini slučajeva je to engleski. Možete birati na kojem polju želite raditi, uz to ćete dobijati simboličnu platu u većini država gdje odete volontirati. Naravno, ne zaboravimo smještaj i troškove prevoza. Europska volonterska služba, popularno nazvana EVS, dio je programa Erasmus+, koja omogućuje svim mladim ljudima od 17-30 godina da volontiraju od dva mjeseca do godinu dana u drugoj europskoj zemlji. Više informacija saznajte na linku OVDJE. Obično ovi projekti doprinose okolini i životnoj sredini, pa tako možete pronaći i volontiranje na  organskim formama, ljetnim školama, te kampovima za djecu. Više informacija OVDJE i OVDJE.

Ako volite životinje

Vjerujem da ste sigurno vidjeli u američkim filmovima situaciju gdje neka studentica ili mlađa djevojka čuva nečiju kuću, dok su vlasnici na odmoru na nekim egzotičnim destinacijama. Ne brinite, to nije samo na filmovima, nego zaista postoji u stvarnosti. Možete napraviti nalog na nekom od sajtova u nastavku i prijaviti se da brinete o nečijoj kući dok je on odsutan. Neke kuće dolaze sa ljubimcima, neke bez. Za pojedine sajtove, neophodno je da platite malu članarinu, ali svakako je to dosta rentabilnije, nego odsjedanje u gradovima na druge načine ☺. Što se tiče vremenskog perioda, ostavljeno vam je na volju, mada obično govorimo o vremenskom intervalu od dvije nedjelje do čak šest mjeseci.

Pročitala sam članak o jednom paru koji je tako putovao godinama, a svoje avanture su dijelili na svom blogu. Naposljetku su izdali knjigu o ovom načinu života i putovanja. Više o njima OVDJE.

Evo sajtova preko kojih možete da isprobate ovaj način putovanja:

http://www.trustedhousesitters.com/gb/
http://www.housesittersamerica.com/
http://www.mindmyhouse.com/

Ako govorite strani jezik

Fotografija preuzeta sa modamo.info

Ukoliko dobro govorite neki od stranih jezika i volite raditi sa ljudima, imate dosta mogućnosti za putovati besplatno. Npr. postoji puno škola za djecu u Africi, gdje možete doći i predavati njihovim učenicima na par mjeseci. Zamislite fotografiju, gdje ste na slonu, u prašumama Afrike, zar ne bi bilo kul? Ili možda ljetne škole jezika, gdje vrlo lako možete učiti nekoga vaš maternji jezik. Po pitanju ovoga najbolje je kontaktirati kulturne centre država u koje biste voljeli otići ili ambasade. Naravno plan B, uvijek ostaje Google, da pronađete savršenu priliku za vas.

Rad na kruzeru

Posljednjih par godina, biću slobodna pa reći kako su kruzeri jedan od najatraktivnijih poslova za koji se odlučuju mladi ljudi. Svakako to je izvrstan način da zaradite, obiđete dijelove svijeta koje ni u snu niste mogli zamisliti da ćete posjetiti, vidite egzotične zemlje, imate besplatan smještaj i putovanja. Sve u jednom… Vi birate period na koji ćete ići i posao koji ćete raditi. Postoji širok spektar poslova od: prodavača, konobara, kuhara pa do animatora. Samo je bitno da se prijavite za ono u čemu ste dobri. Više informacija OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Rad sa djecom

Poznajem mnoge osobe koje su upravo preko AU-pair programa otišle u Ameriku ili u zemlje Europe. O tome smo već pisali na Karikama, pa svakako kliknite OVDJE za više informacija.

Couchsurfing

Svakako jedan od poznatijih sajtova, za ljude koji traže besplatan smještaj. Najbolji način da upoznate kulturu, historiju i običaje jedne zemlje jeste od lokalnih ljudi. A pritom ništa ne platite… Naravno, mali znak pažnje je uvijek dobrodošao. ☺ Ono što je dobro na ovom sajtu, možete pretraživati i ljude koji bi vam mogli pokazati grad, ili one koji vam nude besplatan smještaj i slično… Na svakom profilu već postoje recenzije, drugih turista koji su odsjedali kod osobe čiji gledate profil. Svakako ako ste skeptični, putujte udvoje kako bi ste razbili strah. Više informacija OVDJE.

Ukoliko ste avanturista, radite u RESORTU

Ako ste dobri u ronjenju, skijanju na vodi, plivanju ili možda bolji u zimskim sportovima, svakako možete potražiti priliku za rad u nekom resortu ili mjestu gdje ćete imati besplatan smještaj i hranu i dodatni džeparac u zamjenu za vaše iskustvo u konkretnom sportu gdje bi imali priliku obučavati druge. Više informacija OVDJE.

Crowdrise

Ovaj sajt vam nudi mogućnost kreativnog izražavanja, npr. ukoliko znate lijepo da pišete, a imate već određen i jasan cilj zašto želite negdje putovati, ovo je idealna stranica za vas. Ukoliko se nekim od članova svidi vaša priča, oni doniraju novac za vaše putovanje ili projekat da se ostvari. Ono što je bitno je da naznačite jasno rutu kojom ćete ići, finansije koje su vam neophodne i primarno razlog zašto baš tu želite putovati. Crowdrise posebno pristupa ljudima koji traže medicinsku pomoć, skupljaju novac za školovanje ili rade nešto što doprinosi općem dobru.  Više informacija OVDJE.

Nadamo se da ćete iskoristi ovaj tekst u pozitivne svrhe i odvažiti se i probati neke od ovih načina besplatnih putovanja. Svakako ne zaboravite posjetiti naše tekstove o WORK and TRAVEL programu (link), te AIESEC praksama u inostranstvu (link). Ovo su samo neki od načina da probijete led da putujete, a pritom zaradite i neki novac. I usput postavite selfie iz neke egzotične zemlje na Instagram i povećate broj pratilaca. ☺


 Naslovna fotografija preuzeta sa wallpaperweb.org 

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Eskapizam na društvene mreže
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Rodni stereotipi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
More Stories
Intervju – Amina Omerbašić, JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac