Lonac.pro Zlatna Karika – Mlada aktivistica Belma Ramić

Piše: Ilma Islambegović

Predstavljam ti mladu aktivisticu iz Živinica koja se već sedam godina, u slobodno vrijeme, bavi aktivizmom. Belma svojim djelovanjem inspirira mlade i pomaže im na njihovom preduzetničkom i aktivističkom putu. Bravo Belma!

Vuklo je srce Belmu, još u osmom razredu, u Crveni križ, gdje je pomažući ljudima u potrebi često pružala toplu riječ i na taj način, kako kaže „predstavljala sebe, ali i druge mlade, kao empatične i saosjećajne osobe“. Jedan volonterski korak vodi drugom, pa je Belma uskoro čula za Omladinsku banku Živinice. Svidjele su joj se prilike, konferencije i radionice, kao i rad na poboljšanju zajednice sa drugim mladim ljudima, pa se Belma, sa nekoliko svojih prijatelja, pridružila Omladinskoj banci. Mene je zanimalo, otkud to da djevojka koja se na fakultetu bavi računarstvom i informatikom, i dalje pronalazi motiv i vrijeme da bude društveno korisna:

„Svi ćemo se, prije ili kasnije, odlučiti za neki od puteva koji će definisati našu budućnost i sljedećih četrdesetak godina, i nadam se da će to što odaberemo biti naš izvor zadovoljstva i sreće, ali je  bogatstvo imati platforme, prostor i prilike da svoje znanje proširimo na polja koja možda i nisu povezana sa našom strukom. Ja se trenutno na fakultetu bavim računarstvom i informatikom, ponosna sam i izuzetna mi je čast što učim od profesora koji su apsolutni stručnjaci. S druge strane, već šest godina sam volonterka u Crvenom križu Grada Živinice i kroz to iskustvo sam stekla znanja koja su na skroz drugom kraju spektra u odnosu na moju buduću profesiju. Kroz Omladinsku banku sam naučila kako pisati kvalitetne projektne prijedloge, racionalnu raspodjelu novčanih sredstava, na koji način opravdati projekat, upoznala ljude iz raznih oblasti, slušala i učila od njih na konferencijama i seminarima“  ispričala je mudro Belma i otkrila da volontiranjem i aktivizmom, ne samo da činiš društvo boljim, nego i gradiš i usavršavaš svoje vještine:

 „Za mene aktivizam znači nesebično davanje jednog dijela sebe i svoga vremena za dobrobit sebe, a samim time i svoje zajednice. Kroz različite vidove aktivizma imamo priliku proširiti svoje vidike, upoznati profesionalce iz raznih oblasti i naučiti stvari kojih nema u udžbenicima. Na taj način kreiramo kvalitetniju verziju sebe i nju poklanjamo zajednici koja će, ako ništa drugo, barem imati jednu više svestranu i društveno aktivnu osobu. Lice aktivizma u Bosni i Hercegovini su svi oni koji doprinose svojim vremenom, znanjem i sposobnostima boljoj budućnosti svoje zajednice i svoje države. Brojne su organizacije koje se bave različitim pitanjima i problemima, a sve za cilj imaju promjenu nabolje. Mislim da svako od nas može pronaći barem jednu koja nam odgovara“, istaknula je Belma. 

Pročitajte više u  lonac.pro zajednici.

https://lonac.pro/bs/belma-ramic-za-mene-aktivizam-znaci-nesebicno-davanje-jednog-dijela-sebe?fbclid=IwAR2izyQQ0RueZkmIJtvct-cWqW_3qVQzXh0oEVxfi0PXraGWKu6tCnJHml4

Najčitaniji tekstovi

Intervju s Dušicom Žižić, medicinskom sestrom: „Naše ranjivosti i razvojne krize su i naša šansa za samospoznaju i učenje“
Buč Kesidi za KARIKE: Ona prava ne postoji, zato je i izmišljamo
Zlatna Karika Ammar Grabić: Mladi nisu svjesni svojih potencijala
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Call centri: ZA ili PROTIV?
Nasilje u porodici – moja životna priča
Dželila Mulić-Čorbo, psihologinja: „Kada je nasilje prisutno, tu pate svi“
Tanja Šljivar: Život u Banjaluci bi bio lakši, ali manje uzbudljiv
More Stories
Koji stereotipi prate Sarajevo, Travnik, Banjaluku i ostale bh. gradove?