Lonac.pro Zlatna Karika – Mlada aktivistica Belma Ramić

Piše: Ilma Islambegović

Predstavljam ti mladu aktivisticu iz Živinica koja se već sedam godina, u slobodno vrijeme, bavi aktivizmom. Belma svojim djelovanjem inspirira mlade i pomaže im na njihovom preduzetničkom i aktivističkom putu. Bravo Belma!

Vuklo je srce Belmu, još u osmom razredu, u Crveni križ, gdje je pomažući ljudima u potrebi često pružala toplu riječ i na taj način, kako kaže „predstavljala sebe, ali i druge mlade, kao empatične i saosjećajne osobe“. Jedan volonterski korak vodi drugom, pa je Belma uskoro čula za Omladinsku banku Živinice. Svidjele su joj se prilike, konferencije i radionice, kao i rad na poboljšanju zajednice sa drugim mladim ljudima, pa se Belma, sa nekoliko svojih prijatelja, pridružila Omladinskoj banci. Mene je zanimalo, otkud to da djevojka koja se na fakultetu bavi računarstvom i informatikom, i dalje pronalazi motiv i vrijeme da bude društveno korisna:

„Svi ćemo se, prije ili kasnije, odlučiti za neki od puteva koji će definisati našu budućnost i sljedećih četrdesetak godina, i nadam se da će to što odaberemo biti naš izvor zadovoljstva i sreće, ali je  bogatstvo imati platforme, prostor i prilike da svoje znanje proširimo na polja koja možda i nisu povezana sa našom strukom. Ja se trenutno na fakultetu bavim računarstvom i informatikom, ponosna sam i izuzetna mi je čast što učim od profesora koji su apsolutni stručnjaci. S druge strane, već šest godina sam volonterka u Crvenom križu Grada Živinice i kroz to iskustvo sam stekla znanja koja su na skroz drugom kraju spektra u odnosu na moju buduću profesiju. Kroz Omladinsku banku sam naučila kako pisati kvalitetne projektne prijedloge, racionalnu raspodjelu novčanih sredstava, na koji način opravdati projekat, upoznala ljude iz raznih oblasti, slušala i učila od njih na konferencijama i seminarima“  ispričala je mudro Belma i otkrila da volontiranjem i aktivizmom, ne samo da činiš društvo boljim, nego i gradiš i usavršavaš svoje vještine:

 „Za mene aktivizam znači nesebično davanje jednog dijela sebe i svoga vremena za dobrobit sebe, a samim time i svoje zajednice. Kroz različite vidove aktivizma imamo priliku proširiti svoje vidike, upoznati profesionalce iz raznih oblasti i naučiti stvari kojih nema u udžbenicima. Na taj način kreiramo kvalitetniju verziju sebe i nju poklanjamo zajednici koja će, ako ništa drugo, barem imati jednu više svestranu i društveno aktivnu osobu. Lice aktivizma u Bosni i Hercegovini su svi oni koji doprinose svojim vremenom, znanjem i sposobnostima boljoj budućnosti svoje zajednice i svoje države. Brojne su organizacije koje se bave različitim pitanjima i problemima, a sve za cilj imaju promjenu nabolje. Mislim da svako od nas može pronaći barem jednu koja nam odgovara“, istaknula je Belma. 

Pročitajte više u  lonac.pro zajednici.

https://lonac.pro/bs/belma-ramic-za-mene-aktivizam-znaci-nesebicno-davanje-jednog-dijela-sebe?fbclid=IwAR2izyQQ0RueZkmIJtvct-cWqW_3qVQzXh0oEVxfi0PXraGWKu6tCnJHml4

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Bošnjak i Srpkinja, Hrvatica i Rom... Kako izgledaju mješovite veze u BiH?
More Stories
Zlatna Karika Haris Eminović: Sport za mene znači život, ali zbog nepodržavanja vlasti često sam razočaran