Zlatna Karika Alma Kamerić: Naši rezultati govore o našem radu

 1. Ime i prezime?

Zovem se Alma Kamerić.

Alma Kamerić (Foto-privatni arhiv)
 1. Gdje živiš?

Živim u Sarajevu.

 1. Zanimanje?

Fudbalska igračica u SFK 2000 Sarajevo i trenerica generacije U10 i U13.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 26 godina.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Idem često na planinu, u kino, a volim i ostale sportske aktivnosti (stolni tenis, odbojka…).

 1. Odakle interes i ljubav prema fudbalu i na kojoj poziciji igraš?

S obzirom na to da sam odrasla na selu, i da sam uvijek bila okružena dječacima, odnosno rođacima, nisam baš imala drugih zanimacija osim igrati fudbal s njima. U većini slučajeva sam ja bila ta koja je njih „vukla“ za rukav i molila da ga igramo. Tako se i rodila ljubav prema fudbalu. Igram na poziciji desnog bočnog, a često znam i igrati centralnog napadača.

 1. Članica si SFK 2000 Sarajevo, najtrofejnijeg fudbalskog kolektiva u Bosni i Hercegovini koji je i zvanično uvršten u Ginisovu knjigu rekorda, pa šta je to ključno za uspjeh na terenu?

Mislim da naš klub radi puno više od ostalih. Nama je svaki trening i svaka utakmica jako bitna. Nikad se ne opuštamo, čak i kada znamo da ćemo pobijediti. Trenerica iz nas uvijek izvlači maksimum, kako na treningu, tako i na utakmici. Naši rezultati govore o našem radu.

Alma Kamerić (Foto-privatni arhiv)
 1. Sa SFK 2000 Sarajevo igrala si i Ligu prvaka, pa koliko ti znači to iskustvo igranja u najelitnijem takmičenju u Evropi?  

Velika je razlika između naše lige i evropskih utakmica. Brža igra, jači protivnik, snažnije igračice, sve to dovodi do toga da i mi moramo igrati i brže i jače. Da imamo više takvih utakmica, sigurno da bismo i mi bile puno bolje.

 1. Kakav je osjećaj nastupati za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i koji su dometi naše ženske državne selekcije?  

Braniti boje svoje države je najljepši osjećaj u fudbalskoj karijeri. Sve ono što sam gledala na TV-u i maštala mi se ispunilo – igrati utakmice na vrhunskom nivou, s velikim reprezentacijama, na najboljim stadionima i pred punim tribinama.

 1. Ima li predrasuda prema fudbalerkama u Bosni i Hercegovini i kakva je budućnost ženskog fudbala u našoj zemlji?

U posljednje vrijeme jako malo. Mislim da mijenjamo svijest kod ljudi s našim rezultatima. Ranije je bilo milion pitanja o ženskom fudbalu (kako, zašto, da li je to za vas…). Sad to ide nekom uzlaznom putanjom, gdje imamo više podrške i lijepih riječi, nego predrasuda.

Posljednjih pet godina je velika ekspanzija ženskog fudbala u Evropi, a i u Bosni i Hercegovini. Nadam se da ćemo u budućnosti biti rame uz rame s velikim evropskim klubovima. Kao i svake godine, uvijek bude jedan, eventualno dva kluba koji pružaju dobar otpor našoj igri. Voljela bih da imamo više takvih klubova, jer bi jače utakmice pomogle i nama da napravimo bolji rezultat u evropskim utakmica.                  

Alma Kamerić (Foto-privatni arhiv)
 1. Koju utakmicu posebno pamtiš i na šta si najviše ponosna u dosadašnjoj fudbalskoj karijeri?

Svaka utakmica ima svoju čar. I ona s visokim rezultatom, pa i ona s minimalnom pobjedom. Najdraža utakmica mi je iz Lige prvaka, s Rossiyankom (ekipa iz Rusije), gdje su nas minute dijelile od osmine finala. Ponosna sam na svaku našu pobjedu i dobro odigranu utakmicu, na svaki naš trofej!

 1. Koji su tvoji planovi za budućnost?

Trenutno sam fokusirana samo na fudbalsku karijeru, ali kao što sam ranije navela, pored igranja, edukujem se kao trenerica (završila sam fakultet za sport – smjer sportski trener), i to je nešto što me zanima pored igre.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da te prate?

Koristim većinu društvenih mreža. Mogu me naći na Instagramu, Facebooku, TikToku i nekim podcastima na YouTubeu.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Pratim, ja sam neko ko također puno vremena provodi na telefonu i imam priliku dosta toga gledati i čitati. Odličan je, mislim da puno omladine treba da čita neke stvari koje će ih motivisati i davati im snagu za dalje. Posebna mi je čast što ste mene izabrali za ovaj intervju.

 1. Poruka mladima za kraj…

Živite svoje snove. Trenirajte, radite na sebi, slušajte i učite od svojih trenera, ne dajte nikome da vas sputava.

Alma Kamerić (Foto-privatni arhiv)

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Prvi dejt treba da bude klik. I ja duboko vjerujem da bez tog klika ništa.