Šta trebate znati ako želite krenuti u zagrljaj planinama

Planinarenje u našoj zemlji sve je popularnije, no mnogi ne shvataju da ono nije tek obična šetnja prirodom. Veliki broj onih koji se odluče krenuti na planinarski pohod kreću u neadekvatnoj opremi, a drugi pak odustaju jer smatraju da ne posjeduju opremu.
Piše: Semra Hodžić

Odlazak u planine jedinstveno je iskustvo s mnogo benefita po mentalno i fizičko zdravlje čovjeka. Povećava kondiciju, zbližava vas s društvom i prirodom, opušta, povećava kreativnost i poboljšava zdravstveno stanje. Za uživanje u planinama ne trebaju vam silni novci koji se troše na putovanjima koja često stvaraju umor zbog gužvi i napornog puta. To je jedan od razloga zbog kojih se mnogi odazivaju zovu planina, kojima je naša zemlja izuzetno bogata.

Među onima koji se silno trude da planinu zavole i oni koji na nju nikad nisu kročili je Afan Abazović, planinarski vodič iz Zenice, koji je za „Karike“ govorio o tome šta trebate znati ako se želite početi baviti planinarenjem.

Početna oprema

Planinarenje u našoj zemlji sve je popularnije, no mnogi ne shvataju da ono nije tek obična šetnja prirodom. Veliki broj onih koji se odluče krenuti na planinarski pohod kreću u neadekvatnoj opremi, a drugi pak odustaju jer smatraju da ne posjeduju opremu.

„Svaki početnik u planinarenju želi da što prije nabavi svu opremu, gledajući iskusnije kolege, pa se time bespotrebno izlaže trošku i pritisku. Naprotiv, za ugodan početak bavljenja planinarstvom preporučit ću da početnici koriste dublje patike koje su već ranije koristili. Nakon što spoznaju prirodu obuće na terenu, tek tada mogu pristupiti odabiru planinarske obuće. To uvijek moraju biti gojzerice. Planinarska patika, kao termin, pravi je nonsens. U planinu se ne ide u patikama. Kada se govori o adekvatnoj obući, misli se na gojzerice, koje su nepromočive i s đonom koji ne proklizuje. Tek nakon obuće se nabavlja ostala oprema, poput ruksaka, vjetrovke, 2-3 aktivne majice. Možete planinariti i u trenerci, za početak, ali nikako ne preporučujem planinarenje u šorcu, iz više razloga, poput izloženosti suncu, biljnom i životinjskom svijetu“, navodi Abazović, dodajući i kako ne treba bježati ni od prodavnica polovne robe gdje se za relativno malo novca može isprobati šta je gojzerica, kako u njoj hodati i slično.

„U narednim fazama nabavke opreme savjetujem štapove (dva komada, ne jedan!), naglavnu lampu (ne koristiti lampu od mobitela nego nabaviti ovu za glavu), čakiju i gamašne (navlake, dokoljenice, izuzetno koristan dio opreme za blatnjava područja, visoku travu, snijeg i slično). Ruksak, za naše podneblje i naš stil planinarenja, dovoljno je da bude zapremine 30 litara, s pojasnim i prsnim remenom koji olakšava distribuciju njegove mase. Vjetrovka je korisna, zajedno s kabanicom, no sada primat uzimaju jakne s Goretex membranom, koja je vodonepropusna, ali paropropusna“, dodaje Abazović.

Afan Abazović, privatni arhiv

Kako birati ture?

Kada već imate sve što vam je potrebno za planinarenje, ostaje vam da prije nego što krenete razmislite o vremenu, terenu i cilju ture na koju želite krenuti. Za početak birajte manje ture, možda već poznate, a ukoliko se prvi put upoznajete s planinom preporučujemo da na nju ne idete sami.

„Savjetujem da se početnici priključe nekom proaktivnom planinarskom društvu, jer se na jednoj ili dvije ture može naučiti mnogo toga od iskusnijih kolega. Najveći strah svih početnika je da će biti sami u nepoznatom društvu u planini, pa će im dan biti u ustručavanju. Uvijek ima neko koga znate, barem je to slučaj kod nas u ‘Azimuth 135’. Pratite stranice lokalnih društava na društvenim mrežama i odaberite turu koja je lahka ili otežana, za početak. Imajte obzira da se ture izvode u planinskim područjima i nemojte očekivati da ćete šetati u planini kao po gradskom šetalištu“, preporučuje Abazović.

Afan Abazović, privatni arhiv

Postepeno ulazite u svijet planinarenja

Kako se mnogi prevare smatrajući da imaju kondicije i da se odmah mogu odvažiti na teže ture, Abazović poručuje da treba realno postaviti svoje granice.

„Za turu na Zelenu Glavu (Prenj, op. a.) vam trebaju mjeseci planinarenja, koje bi vam pomoglo u savladavanju osnovnih vještina kretanja u planinskim područjima, slušanje svog organizma, te praćenje njegovog rada. Stoji Prenj, stoji Vranica, stoji Maglić, ne brinite, nego idite na lokalne ture i time postepeno ulazite u svijet planinarenja. Naravno, različiti su motivi ulaska u ovaj svijet, neko ide radi Instagrama, nego radi neuzvraćenih ljubavi, neko da se ispuše nakon stresne sedmice na poslu ili studiju, neko da uživa u prirodi. No, bilo kako bilo, nikada ne idite u planinu sami, nego s najmanje još tri osobe“, ističe Abazović navodeći da ako ne želite da ste u koloni planinarskog društva, onda ranije istražite planinu, pogledajte ima li markiranih staza, pitajte iskusnije planinare, a možete i downloadovati GPX track s nekog od servisa.

„Ne idite u istraživanje planine bez prethodnog znanja o njoj, razmještaja izvora vode, staza i sličnih elemenata“, striktan je u svojim savjetima novim planinarima i planinarkama vodič Afan Abazović.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Moja priča o hidžabu – sloboda se krije u nama, ne u odjeći koju nosimo
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Nove nade banjalučke rep scene
Zašto upisati pravo u Sarajevu?
More Stories
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?