Viz(ij)a mladih za budućnost: Dok jedni odlaze, drugi su svjetski prvaci koji nemaju podršku države

Bosna i Hercegovina trenutno ima svega oko 2,7 miliona stanovnika, navodi se u zvaničnom dokumentu Anketa o radnoj snazi 2018.  koju je izradila Agencija za statistku BiH. Ali, zar se u javnosti ne barata drugim podacima?

Kada je u pitanju broj zaposlenih, podaci, bar prema pisanju medija, nisu drastično promijenjeni, ukoliko i jesu uopće. Da ne bude sve tako crno, malo sivila unose podaci da je broj nezaposlenih nešto manji, ali pretpostavljate razlog – Njemačka zove.

No, od svega najviše zabrinjava da je broj stanovnika Bosne i Hercegovine mlađih od 15 godina najviše smanjen od 2013. godine, čak za 32.5%. Riječ je o podacima koji pokazuju da je egzodus iz naše zemlje već uveliko počeo i da najviše odlazi radno sposobno stanovništvo, koje sa sobom odvodi i djecu, koja bi trebala biti budućnost ove države.

Trebala… Mladi ljudi odlaze, svakodnevno svjedočimo ovome. Svjedoci smo dugih redova ispred ambasada. Znamo zašto, znamo da je to njihova viz(ij)a budućnosti ili za nju.

Njegova viz(ij)a

Ali, u moru svih ovih negativnosti, donosim vam jednu pozitivnu priču. Složit ćete se sa mnom da nam ovoga fali, treba nam da se sa ovim budimo svakoga jutra. Ima ih, vjerujte, ali smo mi previše zauzeti drugom stranom. Ove priče su rijetke, ali zaslužuju medijski prostor. Ova dolazi iz male općine u Krajini, Bužima.

On je višestruki svjetski prvak u kikboksu. On je prvi na Wako kikboks ljestvici svijeta. Oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Muzičar. Trener mladih nada. Patriota, Gazija, Bužimljanin, Krajišnik. On je Edin Vučelj!

Ukoliko niste čuli za njega, udaljite se od Zadruge i klikbejtova koje svakodnevno čitate.

Bužim je iznjedrio višestrukog svjetskog prvaka. Prije 24 godine Bosna i Hercegovina je dobila nekoga ko će je predstavljati u najljepšem svjetlu i ponosno braniti boje njene zastave.

Prvi sportski koraci učinjeni su u viteškom Bužimu, gdje Vučelj sa sedam godina počinje trenirati u tekvando klubu „Asim Bajrektarević Hamza“, da bi tu okončao osnovnu, a uporedo u Bihaću i Elektrotehničku te srednju muzičku školu.

Nakon toga, Muzičku akademiju upisuje u Sarajevu koju uspješno okončava. Godine 2007. polaže za crni pojas prvi dan, a drugi već dvije godine kasnije. Višestruki je međunarodni, ali i državni, kako juniorski, tako i aktivni seniorski prvak u ITF taekwondo-u.U Wako kickboxingu se počinje takmičiti 2016. godine i iste postaje državni prvak u disciplini light contact u kategorijama -84 kg i -89 kg gdje je predstavljao cazinski KBV „Tigar“.

Početkom 2016. godine na poziv slovenskog fight cluba „Gepard“ iz Ljubljane, Vučelj postaje njihov član te tako dobija priliku da se takmiči na velikim takmičenjima širom Evrope i svijeta.

Nekoliko mjeseci kasnije Edin osvaja „Bestfighter“ svjetski kup u Riminiju u Italiji i biva proglašen za najboljeg takmičara u svojoj disciplini.

U oktobru 2016.godine Vučelj je bio jedini predstavnik seniorske kickboxing reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je donio medalju sa Evropskog prvenstva Wako kickboxinga održanog u Mariboru u Sloveniji, a osvojio je bronzanu medalju.

Nakon toga dobija priznanje za najuspješnijeg sportistu općine Cazin za 2016.godinu, najuspješnijeg sportistu u muškoj konkurenciji općine Bužim za 2016.godinu, najuspješnijeg sportistu u muškoj konkurenciji Unsko-sanskog kantona za 2016. godinu, najuspješnijeg seniorskog kickboxera u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, a tokom studija u Sarajevu, Vučelj se počinje takmičiti za sportsku akademiju Respect, za koju se i danas takmiči, ali i održava treninge za mlade koji se žele baviti ovim sportom. Iza njega je osvojeni pehar i zlato na Evropskom kupu u Karlovcu, zlatna medalja i pojas sa naslovom „Grand champion“, zatim i zlato na međunarodnom takmičenju ITF taekwondo-a u Rimu gdje je učestvovalo oko 500 takmičara iz 15 zemalja svijeta. Ubrzo osvaja i prvo mjesto na „Balkan open“ WAKO kickboxing takmičenju u Tešnju. Uspjeh nastavlja i u Budimpešti na svjetskom kupu gdje, sada već drugi svjetski kup, osvaja u periodu od 17 mjeseci. Naredna godina za njega nije bila ništa manje uspješna. Svjetske kupove je osvojio u Austriji i Mađarskoj, nakon čega je trenutno prvi na ljestvici Wako kikboksera svijeta.

Pored sporta, Vučelj je oficir OS BiH, čiju uniformu, ističe, ponosno nosi. Kako je kazao, Oružane snage mu samo pružaju podršku u onome što radi, a sport mu je i u ovom poslu mnogo pomogao.

Bez podrške države

Iako najbolji, Vučelju je upitno svako naredno takmičenje. Naime, nema finansijsku podršku nijednog nivoa vlasti u BiH. Navikli smo da je slabo zanimanje naše države za sport, ali i napredak u svemu, tako da je i ova mlada nada još uvijek bez podrške.

„Ovaj put ja moram da kažem da od vlasti i Sportskih saveza BiH, krenuvši od općinskih, preko kantonalnih do državnih, nisam dobio niti jedan oblik podrške na putu do ovih pehara, te se nadam da će se u skorijoj budućnosti barem udostojiti čestitati mi ili mi možda poželjeti sreću u nastavku karijere. Nadam se da će se napokon javiti sponzori koji će mi pomoći na putu do osvajanja pojasa za najboljeg na svijetu“, kazao je Vučelj.

Iako je ovaj vid podrške zakazao, Vučelj ne odustaje. Koliko god teško bilo, on se i dalje bori, ponosno noseći uniformu Oružanih snaga i zastavu Bosne i Hercegovine.

Već je sada najbolji, a na odlazak iz Bosne i Hercegovine, kako kaže, i ne razmišlja. Ono čemu se posebno raduje jeste svjetsko prvenstvo koje ga tokom ove godine očekuje u Sarajevu. Posebna priprema i „svoj na svom“ će odmjeriti snage sa najboljima. Kako je kazao, ovo takmičenje mu je najbitnije jer će u svojoj državi braniti titulu najboljeg. „Velika mi je motivacija u svoj državi predstavljati sebe, grad, državu, Oružane snage. Ovo je velika stvar i prilika za promociju, kako BiH, tako i njenih sportaša“, ističe.

Patriotizam se živi

Kroz tri faze testiranja je prošao za odlazak na obuku u Oružanim snagama BiH, a nakon zavšene obuke postao i oficir.

„Sve što čovjek radi tokom života jednog dana se isplati. Ja sam u to čvrsto vjerovao i tako se i pokazalo“, kaže.

Sa sportskom karijerom, pored posla, ne planira završiti. Iako je prošao težak put, ističe da sve što radi, radi za sebe, porodicu, ali i zemlju u kojoj živi. Vučelj tvrdi da se patriotizam kroz rad i trud najbolje pokazuje. Kako kaže, borba, rad i trud su ono što državu predstavlja u svijetu. To je valjda i pravi patriotizam, koji se živi, na djelima za dobro zajednice i društva.

„Šta god radimo, moramo imati na umu da time predstavljamo svoju državu“, ističe.

Kako kaže, iako se na prvi pogled čini da je muzika i sport nespojivo, on je konkurisao za vojni orkestar te vidio priliku da spoji sport, muziku, ali i posao oficira. Iako je svima bilo nespojivo, on je tome uspješan. Diplomirani muzičar, koji svira klarinet, a ujedno i svjetski prvak te oficir, ističe da tri svjetska prvenstva posjeti svake godine. Nada da će nastaviti i dalje je prisutna, jer mu volje, motivacije i ljubavi ne nedostaje. Bosna i Hercegovina, sport, uniforma i muzika je njega viz(ij)a za budućnost.

„Moj savjet za mlade snage je da ne odustaju, uprkos svemu. Ukoliko imaju viziju i cilj, ništa im ne može biti apsolutna prepreka do uspjeha“, kazao je Vučelj.

*Naslovna preuzeta sa TV1

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Dino Bajrović: Volim svoj posao i uvijek imam tremu
Kako strelovito napredovati u karijeri i u isto vrijeme provesti tri godine putujući?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako je propao rok, kako smo zavoljeli turbo-folk (I): Igra rokenrol cela Jugoslavija
More Stories
Banja Luka kakvu do sad niste vidjeli