Semir Muhić: „Sve što sam radio i naučio kroz aktivizam imalo je svoju svrhu ili će je tek imati“

Priča o Semiru Muhiću, dvadesetpetogodišnjem aktivisti, priča je o njegovoj najboljoj životnoj odluci i odgovara na pitanje je li bolje džaba ležati, nego džaba raditi. U njoj upoznaješ heroja svoje zajednice.

Aktivizam, produktivne ideje i najbolja odluka u životu 

Semir Muhić, dvadesetpetogodišnji aktivista i koordinator Omladinske banke Živinice, trenutno iščekuje odbranu diplomskog rada; apsolvent je Tržišnih komunikacija. Sebe opisuje kao osobu koja uvijek „uradi ono što zamisli, bez obzira koliko posla ima i koji je to period realizacije“, zato i ne iznenađuje da Semir, osim svog studiranja i šestogodišnjeg angažmana u Omladinskoj banci, radi i u oblasti marketinga za jednu IT kompaniju, ali i da je u Crvenom križu predsjednik mladih Crvenog križa Tuzlanskog kantona i instruktor, odnosno predavač za program prve pomoći u Crvenom križu grada Živinice.

Prijatelji za Semira kažu da je super prijatelj, saradnik i kolega „čiji perfekcionizam mora biti ispoštovan da bi se uspješno obavio određeni posao“, a Semiru, i kada se opušta uz knjigu, film ili neki zanimljiv sadržaj na internetu, sinu ideje koje njegov dan čine zanimljivijim i produktivnijim i za svoje okruženje, ali i za sebe. Semirovi prijatelji i djevojka s kojima provodi većinu slobodnog vremena često volontiraju i imaju iste ambicije i interesovanja, a ne izostaje ni onih dana kada se samo igra PlayStation ili prebacuje iz virtualnog u stvarni svijet i rekreira igrajući fudbala, ili odlazi na planinarenje i kampovanje u prirodi.

Poznavajući Semira, apsolutno ne iznenađuje kada kaže da je uvijek „volio aktivizam i društveno-koristan rad“, a prisjetio se i svojih početaka u srednjoj školi, kada je počeo volontirati u Crvenom križu „koji je u tom trenutku pokazao da svako od nas ima svoju svrhu i da ima određenu ulogu u okruženju i u svojoj lokalnoj zajednici“. Da ne povjeruješ, Semir je u to vrijeme bio introvertna osoba, a kroz realizaciju projekata u Crvenom križu dobio je priliku da bude dio Odbora Omladinske banke Živinice i ispričao mi je kako je ta, „jedna od najboljih odluka u životu“, upotpunila njegov aktivizam i shvatio je „da mladi nisu i ne trebaju biti problem svoje zajednice, nego resurs koji se može iskoristiti“.

Bolje džaba ležati, nego džaba raditi 

Kako to u našem društvu često biva, dok se jedni aktiviraju i čine sve da unaprijede svoje vještine i svoju lokalnu zajednicu, drugi leže ispod drveta i dobacuju kako je bolje džaba ležati. Ali život ne ostaje dužan i ne prođe mnogo, kad odjednom, oni aktivni, uspješni, ostvarili svoje snove prošetaju se pored ovih što i dalje džaba leže ispod onog istog drveta.

„Vrlo često sam imao priliku da čujem izjavu kako je bolje džaba ležati nego džaba raditi… Volontiranje i aktivizam možda jesu besplatni, ali nikada nisu bili i neće biti džabajer sve što sam radio i naučio kroz aktivizam imalo je svoju svrhu ili će je tek imati“, ispričao mi je Semir i dodao da je kroz aktivizam sreo puno mladih ljudi „koji zaista imaju šta ponuditi u svojim sektorima djelovanja“, a da je za njega najposebnija skupina „altruista kojih u mom okruženju ima zaista puno“.

Semir kaže kako se aktivizam u Bosni i Hercegovini „može prikazati kroz puno incijativa koje doprinose poboljšanju lokalne zajednice, jer jake lokalne zajednice čine jaku državu“ i kako „samo na ovakav način posmatranja možemo kreirati bolje okruženje i bolju budućnost za sve nas“.

Heroj svoje zajednice u Omladinskoj banci 

Semir je u Omladinskoj banci naučio vještine koje mu i danas koriste u njegovim ostalim ulogama, naučio je predstaviti sebe i svoje ideje, te kako „kreirati vlastiti brend koji nam omogućava da budemo konkurentni na tržištu rada“. Semir  kaže da osim toga, sve što radi s mladim ljudima u njemu budi emocije koje izazivaju zadovoljstvo: „Kada u trenutku budete svjesni da je vaš rad promijenio nečije mišljenje, inspirisao neku mladu osobu i dao mogućnost pronalaska svrhe, kada prošetam kroz grad i vidim opipljive stvari koje su realizovane podsredstvom našeg rada, probudi se neiscrpna želja da nastavim i nikada ne prestanem biti na neki način koristan.“

Kao koordinator Omladinske banke Živinice, odgovoran je za komunikaciju sa svim akterima uključenim u proces mentorisanja, selekcije i monitoringa projekata u lokalnoj zajednici, ali Semir je i karika koja koordinira rad članova Odbora. Kaže kako „kroz proces selekcije i mentorisanja projekata, Omladinska banka od nas pravi prave „heroje svojih zajednic“, gdje kroz direktnu komunikaciju s ljudima, poduzetnicima, dobavljačima, gradskim upravama i ostalim akterima kreiramo ogromnu mrežu poznanstava koja doprinosi nevjerovatnom spektru mogućnosti“.

Pročitajte više u  lonac.pro zajednici.

https://lonac.pro/bs/semir-muhic-sve-sto-sam-radio-i-i-naucio-kroz-aktivizam-imalo-je-svoju-svrhu-ili-ce-tek-imati 

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Intervju s Dušicom Žižić, medicinskom sestrom: „Naše ranjivosti i razvojne krize su i naša šansa za samospoznaju i učenje“
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
More Stories
Itake: kad povratak kući postane odlazak od nje