Život u oblacima: Kako zaista izgleda biti stjuardesa iz Bosne i Hercegovine?

U životu smo mnogo puta čuli frazu ”Radi ono što voliš” i često smo se zamišljali kako radimo posao svojih snova. Ali šta ako takav posao zahtijeva odvajanje od najbližih, a uz to dozu hrabrosti za koju nisi siguran da li je imaš?

Živjeti među oblacima, a noge spuštati na kopno najvećih svjetskih metropola zaista zvuči kao posao iz snova, ali nasmijane, ljubazne i nadasve hrabre stjuardese imaju mnogo veću ulogu. Kakve životne stranice ispisuju i šta kriju iza smirenog osmijeha, ispričale su stjuardese Almedina Nuhić i Almira Krnjić.

”Vidjeti sve metropole svijeta i njihove znamenitosti je iskustvo koje bi svaka mlada osoba poželjela. Međutim, priču o težoj strani posla, letovima od po 10-14h malo ko priča. Biti stjuardesa je naizgled lagan posao, ali uzimajući sve u obzir, stjuardese su odgovorne za putnike koliko i sam kontrolor leta“, svoju priču ovim riječima započinje Almedina Nuhić, djevojka iz Lukavca, koja trenutno radi kao stjuardesa za Saudia Airlines.

Dobre komunikacijske vještine, poznavanje engleskog jezika, ljubaznost, fizička spremnost, hrabrost, snalažljivost i posvećenost-sve su ovo sinonimi za djevojke koje vam požele ugodan let i daju sve od sebe kako biste se vi osjećali sigurno.

”Kao bitne osobine jedne stjuardese navela bih samopouzdanje i strpljenje. Kada kažem samopouzdanje mislim na to da morate znati u svakom trenutku kako postupiti ili pomoći putnicima u određenoj situaciji. Stjuardesa je tu, prije svega, zbog bezbijednosti i sigurnosti putnika. Ona tu postoji da bi u slučaju vanrednog stanja mogla da vam spasi život”, ističe Almedina.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Kada je u pitanju strpljenje, Almedina kaže da se u toku samo jednog mjeseca susretne sa putnicima bezbroj kultura i nacija, a sa svakim od njih mora znati kako pravilno postupiti.

”Morate biti spremni prilagoditi se putnicima svih kultura i nacija kako bi vaš let prošao u najboljem redu. Međutim, uprkos izazovima koje ovaj posao donosi, za sebe bih rekla da sam na pravom mjestu, jer je ovo ono u čemu ja mislim da sam najbolja”, dodaje Almedina.

Kada ste na životnoj raskrsnici i trebate odlučiti čime se baviti do kraja života, shvatite da nije nimalo jednostavno. Pronaći odgovarajući posao u svom gradu gdje možete biti uz porodicu zna biti teško, ali donijeti odluku da postanete stjuardesa je mnogo teže. Almira Krnjić je završila studij ekonomije u Tuzli, ali od posla u struci odvojila je teška situacija u državi, ali i želja da istražuje nova mjesta i upoznaje različite ljude.

Nakon što sam vidjela kakva mjesta mogu posjetiti i koje sve  mogućnosti nudi jedan ovakav posao, od upoznavanja raznih kultura i mjesta, tradicije i običaja do toga da svaki novi dan upoznaš nove ljude, nisam imala dilemu. Znala sam da je to posao kojim želim da se bavim, kaže Almira, također stjuardesa Saudia Airlines-a.

Kao i Almedina, i Almira je mišljenja da i ovaj posao, kao i svaki, ima i drugu stranu medalje. Od želje za ovom pozicijom do prvog leta kao stjuardese put je dug i težak, a upravo on je prekretnica jer odgovornost koju jedna stjuardesa ima je mnogo veća od svega ostalog.

”Zaista je lijepo putovati i vidjeti sva ta divna mjesta, ali kad shvatite da niste u svojstvu turiste niti običnog putnika, malo se promijeni percepcija.  Bitno je znati da nosite ogromnu odgovornost za život svakog putnika koji je na tom letu. I ta odgovornost i potreba da učinite sve da let prođe bez problema je na prvom mjestu“, ističe Almira.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Biti stjuardesa znači biti dostupna osoba za svakog putnika pojedinačno i to donosi određenu dozu stresa. Kada avion uzleti, stjuardese svoje probleme, emocije i osjećanja ostavljaju po strani, a posvećene su problemima i osjećanjima putnika.

”Za godinu dana svog iskustva, mogu reći da nisam bila samo stjuardesa. Kada avion poleti, nekada si psiholog, nekad dadilja i šta sve ne. Biti stjuardesa ne znači samo svakodnevno se suočavati sa različitim karakterima, već sa različitim kulturama i shvatanjima, a svemu tome se jednostavno morate prilagoditi’‘, kaže Almira dodavši da promjene klime i umor itekako utječu na stjuardese, ali putnici to ne smiju primijetiti i vremenom se naučiš nositi s time.

Međutim, i Almedina i Almira su mišljenja da kada zavolite posao koji radite uživate u svim stvarima koje on donosi, a svaku negativnu stvar prebrodite uz podršku bitnih ljudi.

”Ukoliko krenete ovim putem, najbitnije je da imate razumijevanje i podršku svoje porodice i prijatelja jer tek tad ćete osjetiti pravu satisfakciju svega što radite”, kaže Almira, dodavši da je jako zahvalna svojoj porodici, zaručniku i prijateljima što su uz nju i njene životne odluke.

”Želimo vam ugodan let” – riječi su kojima ove djevojke započinju svoj radni dan. U nadi da sam vam kroz ove životne priče približila njihove uloge, ja se nadam da ćete, bilo u oblacima ili s kopna,  i vi njima poželjeti isto.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
More Stories
YourJob u borbi protiv nezaposlenosti mladih