Sa politikom na Ti – 10. redovna sjednica Brčko distrikta BiH – javna imovina, plate i naknade budžetskim korisnicima 

Kako je protekla 10. redovna sjednica Brčko distrikta BiH te šta su najvažniji zaključci sa ove sjednice pročitajte u izvještaju Amre Zlatić.

Skupština Brčko distrikta BiH održala je desetu redovnu sjednicu na kojoj je u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o javnoj imovini za koji će se održati javna rasprava 30. juna 2021. s početkom u 17 sati. Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se ovim zakonom omogućava raspolaganje javnom imovinom putem direktnog sporazuma u javnom interesu, stvara se pravni osnov za dodjelu stanova bivšim pripadnicima/ama Armije BiH i HVO-a te se rješava  pitanje dodjele zemljišta vjerskim zajednicama i problem nedostatka mjesta za ukoppreminulih.

Zakon o platama i naknadama budžetskih korisnika/ica

U prvom čitanju usvojen je i set nacrta Zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama budžetskih korisnika/ica zaposlenih u institucijama Distrikta i organima uprave. Predsjednik Milić rekao je da su u budžetu za ovu godinu osigurana sredstva za isplatu toplog obroka za zaposlene u javnoj upravi i institucijama Distrikta te da je bilo neophodno intervenisati kroz zakone o platama u tim institucijama kako bi se stvorio pravni osnov za isplatu toplog obroka. „To su prinadležnosti koje su utvrđene i Zakonom o radu kada je u pitanju realni sektor. U narednom periodu prethodi nam analiza svih dodataka na platu, naknada i drugih prinadležnosti kako u realnom tako i u javnom sektoru da bi se ta primanja uskladila“– pojasnio je predsjednik.

Usvojeni izvještaji, donesene odluke, planirano za narednu sjednicu

Na desetom redovnom zasjedanju usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, imenovani su članovi/ce Komisije za sprječavanje sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta te je doneseno nekoliko odluka koje se odnose na utvrđivanje javnog interesa. Za naredno zasjedanje odloženo je razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

Pitanja i problemi mladih

O konkretnim potrebama i problemima mladih nije se raspravljalo.

 

Autorica: Amra Zlatić

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Bošnjak i Srpkinja, Hrvatica i Rom... Kako izgledaju mješovite veze u BiH?
More Stories
Profesionalni mediji mogu pomoći u borbi za slobodu i ravnopravnost