RSexit vs. korona virus – ko prijeti BiH?

Da li je veća opasnost korona virus ili RSexit za mlade u BiH?

Dok druge države svijeta traže načine prevencije kada je u pitanju epidemija korona virusa, bosanskohercegovački političari pokazuju nulti nivo zabrinutosti. Ovo potkrepljuje činjenica da niti jedna institucija u našoj državi nije objavila preventivne mjere zaštite na svojim oficijelnim stranicama namijenjene građanima ili pokrenula kampanju kao vid zabrinutosti.

Međutim, nisu zaboravili lansirati kampanju koja će kreirati sadržaj za naredne lokalne i opšte izbore pod sloganom RSexit, a koja je odjeknula u BiH kao korona virus u Kini.

Korona virus u Kini dosad je ubio 1.868 ljudi. Prema podacima dostupnim javnosti, 72.436 osobe su zaražene ovim virusom, dok se više od 12.000 osoba oporavilo. Osim Kine, virus se proširio na 28 drugih zemalja. Japan ima 607 slučajeva, od čega je zabilježena jedna smrt, također Hong Kong, Tajvan, Francuska i Filipini. Pretežno umiru starije osobe koje su već od ranije imale određena oboljenja ili djeca rane životne dobi koja nemaju jak imunološki sistem.

Mapa corona virusa, 11. februar 2020.

 

A šta ćemo ukoliko virus dođe u BiH? Kakav odnos imamo prema starima i djeci?

Jednostavan odgovor: Nikakav!

Već godinama se ne brinemo za stare i iznemogle koji žive na rubu siromaštva i nemaju adekvatnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, dok djeca, s druge strane, nemaju poticajno okruženje za zdrav rast i razvoj. Pošto su osobe srednje životne dobi manje izložene opasnosti od korona virusa, za njih će se pobrinuti naši političari, koji ubijaju svaku nadu za ostanak i život u BiH. Dok mladi brinu za svoju budućnost, ulažući veliku energiju u obrazovanje, političari drže imaginarne nacionalističke govore, umjesto da im obezbjede sve da ovdje ostanu.

Redovi pred ambasadama zapadnih država – čini se da se klica RSexit-a širi. Prema podacima Svjetske banke, Bosna i Hercegovina je za jednu godinu izgubila 183 hiljade stanovnika. Agencija za statistiku BIH objavila je podatak da u BiH trenutno živi 2,7 miliona stanovnika. Član predsjedništva BiH Milorad Dodik je od 2006. godine obećao biračima otcjepljenje eniteta, te je opet krenuo sa sličnom kampanjom – sada sa sloganom RSexit.

Nakon ove objave, odmah se da naslutiti tok kampanje i političko djelovanje njega i njegove stranke naredne tri godine.

Korona virus polako ubija mir u svijetu i stvara opštu paniku, a mi se i dalje ubijamo opasnim nacionalističkim virusima, čiji otrovi razdaljavaju porodice, koje bi trebale da obrađuju istu onu zemlju za koju se bore kroz kampanju RSexit.

Sada ćemo čekati ko će koju klicu virusa pokupiti.

*Navedeni podaci se odnose na period 18.-20.2.2020. Za trenutne podatke provjerite druge izvore.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ne sudi knjizi po guzici
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
More Stories
Političke lekcije Cersei Lannister