Sa politikom na Ti – 6. redovna sjednica OV Novo Sarajevo – vijećnički animozitet iznad službe građanima i građankama

Funkcionalniji i napredniji život lokalne zajednice zavisi isključivo od vijećnika/ca koji/e uistinu stoje u službi građana/ki i predstavljaju glas onih koji su im dali pravo zastupanja. Vrlo često vijećnici i vijećnice ne umiju da stave interes građana/ki ispred ličnih i političkih animoziteta. Kako je to izgledalo na primjeru OV Novo Sarajevo, pogledajte u nastavku teksta Azre Nezir

“Svečano izjavljujem da ću povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava, Zakona, Statuta, Poslovnika i Kodeksa ponašanja, zalagati se za ljudska prava i slobode i da ću u svim prilikama štititi interese Općine, grada Sarajeva, Kantona, Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda i građana” (Poslovnik Općinskog vijeća Novo Sarajevo, 01-02-469/19 od 27. 5. 2019.). Vijećnici i vijećnice Općinskog vijeća Novo Sarajevo su na šestoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 29.6.2021. ili zaboravili na datu izjavu koju su dali prilikom preuzimanja dužnosti, ili su je u potpunosti zanemarili, jer evidentni međusobni vijećnički animozitet ne stoji nikako u službi građana/ki zahvaljujući čijem povjerenju su se vijećnici/ce našli u sali. Šta se desilo?

Korak do vijećničke tuče

Nakon samo petnaest minuta rada navedene sjednice, došlo je na korak do vijećničke tuče. Dnevni red se nije mogao izglasati dva sata. Vijećnici i vijećnice nisu bili artikulisani prilikom rasprava. Lične netrpeljivosti se prikazuju u javnosti (jer su članom 21 Statuta Općine Novo Sarajevo sjednice javne prirode) te dolazi do etiketiranja i provociranja. Shodno činjenici da se plaćaju iz budžeta građana/ki, previše vremena se ovoga puta izgubilo na neslušanju i nerazumijevanju jedni drugih, nevješti su oratori/ke, te osobe koji se eksponiraju to uglavnom rade nepošteno prema glasačkom tijelu, jer se sve većinski svodi na goli populizam kojim se pokušava zamaskirati glasački vid i sud. Takvi vijećnici/e, prema pravilu, na kraju mandata biračima/cama podvaljuju priču da su se najviše borili za građane/ke. A ako ćemo pošteno, svađali su se međusobno i time bivali najglasniji. To nije građansko predstavljanje i ne zastupa moje interese kao građanke općine Novo Sarajevo.

Nerazumijevanje Poslovnika

Nerazumijevanje Poslovnika prilikom rasprave je dodatna poražavajuća okolnosts kojom građani i građanke Novog Sarajeva moraju biti upoznati. Kako je dopustivo i moguće da se takvo što događa s obzirom da su izabrani na lokalnim izborima 15. 11. 2020. godine? Imali su dovoljno vremena i prostora da nauče Pravilnik i da razumiju protokol dnevnog reda, rasprave i predlaganja tačaka dnevnog reda.

Zadrugari i ćutljivi vijećnici/e

Glasniji vijećnici/e međusobno se prozivaju i etiketiraju riječima zadruga i zadrugari, aludirajući na rijaliti šou čime bestidno i populistički vrebaju popularnost i vidljivost te lažnu distancu od ostatka vijećnika/ca koji/e se ne izlažu populizmu i praznom dokazivanju. Na ovom mjestu pravim distancu od toga da potencijalni čitatelj/ica pomisli da hvalim i podržavam ćutljivije vijećnike/ce. Naime, njih se treba još više kritizirati s obzirom da ćutnjom podržavaju navedeno bahaćenje. Niko nema pravo drugog kolegu/icu vijećnika/cu nazvati nikako osim njegovim/njenim vlastitim imenom, a ne imenima estradnih umjetnika i silnim drugim aluzijama. Na tom je tragu jedna vijećnica ukazala na istinski problem koji se događa s Općinskim vijećem riječima: Ponašanje vijećnika je materijal za etičku komisiju.

Selam kao zvanični pozdrav

Svaki drugi vijećnik/ca uzima riječ i pozdravlja sve prisutne vjerskim pozdravom. Vjerski pozdrav nije zvanični pozdrav ove države, ma koji on bio, od selama do pomozbog. Niko od vijećnika/ca nije ukazao na ovakvo nepoštovanje države unutar čijeg jednog nivoa govore i djeluju, a gdje ovonije zvanični pozdrav. Vijećnici/ce istupaju protiv govora mržnje u vidu etiketiranja kolege imenom jednog estradnog umjetnika, ali nisu istupili i ukazali na ovaj problem koji se događa na svakom nivou vlasti pa tako i u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

Nekolicina dobrih i društvenih inicijativa

Nekorektno bi bilo ne spomenuti da je nekoliko vijećnika/ca uputilo nekekonkretne i društveno korisne inicijative za koje se nadam da će čim prije biti realizirane za dobrobit svih građana i građanki općine Novo Sarajevo. Neke od tih inicijativa su bile rješavanje problema blještavosti neonskih reklama u toku noćnih sati, pitanja komunalne higijene i prokopa ulica, uvođenje digitalnih pokazivača brzine, rješavanje naplaćivanja dugova prema općini od zakupa općinskih prostora te nekolicina drugih koje uključuju određene grupe u potrebi.

Građani i građanke – uključiti se u praćenje OV

Na kraju ovoga teksta moram naglasiti da svako ima pravo prisustvovati sjednici Općinskog vijeća jer je svaka sjednica, uglavnom, javnog karaktera. Poštovani građani i poštovane građanke Novog Sarajeva, uključite se u praćenje rada Općinskog vijeća, jer ćete samo na taj način saznati kako vijećnici/ce uglavnom ne rade u našem interesu te da je demokratija u našem slučaju obično kreketanje žaba, što bi kazao Aristofan prije dvije hiljade četiri stotine i šest godina.

Autorica: Azra Nezirić

Najčitaniji tekstovi

Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Rodni stereotipi
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Zašto se žene šminkaju?
More Stories
Navikli smo na loš zdravstveni standard kao žabe koje se žive skuhaju a da i ne primijete