Odgovori psihologa 4: „I u mraku katkad nikne divan cvijet“

Dragi i drage,

nadam se da ste svi/e dobro! Vjerujem da nas je sve zatekla situacija nesreće zbog pandemije novog korona virusa koja je donijela nove izazove i krize u našim životima. Jasno je da kampanja #ostanikodkuće služi da bi se očuvalo zdravlje i životi ljudi, ali nemoguće je poreći posljedice koje izolacija može imati na psihički život čovjeka. Samoizolacija posebno može biti izazov i faktor rizika. Osjećajte se slobodno da mi prenesete vaša iskustva i pitanja, a ja ću se potruditi da odgovorim na svako od njih.

Iskreno vaš,

Ognjen Pjano, psiholog

Pitanje broj 15:

„Kako biti sretan u ovom groznom svijetu?“

Odgovor psihologa:

Dragi/a, tvoje pitanje je stvar individualnosti i mislim da je svakome ostavljeno da sam otkrije i spozna šta ga čini sretnim. Savremena kultura (posebno online) ima trend nametljivosti „formula“ za sretan život, pa se čak i susrećemo s „guruima“ koji te formule zdušno dijele po visokim cijenama. Ljudi, satjerani pred bolom i patnjom koje im nanosi „ovaj grozni svijet“, odluče se otići kod psihologa/psihoterapeuta da bi se, upravo, upustili u emotivni proces (stručni i profesionalni!) koji će biti otkrivanje njihovih intimnih priča o patnji, boli, ranjivosti, neostvarenim željama, neprežaljenim ljubavima, ali i o otkrivanju vlastitih kapaciteta, snaga, mogućnosti, talenata, snova. Vođeni takvom metodologijom, savremeni psihoterapeuti i psiholozi pokušavaju definisati osjećanje sreće kao individualnu emociju koja se javlja kada zadovoljimo neke od naših najvažnijih želja, ideala, vrijednosti.

Koje su tvoje želje, snovi, vrijednosti? Kako ih možeš zadovoljiti, ispuniti? Šta možeš uraditi da vidiš i dobre strane koje sačinjavaju svijet? Svačiji koraci do sreće su različiti, ali svi možemo izabrati kojim „očima ćemo gledati“ put dolaska do sreće. Recept za sreću mi pravimo! Birajte prave sastojke (sadržaje). Srećno!

Pitanje broj 16:

„Dobar dan! Voljela bih početi raditi na sebi, svom životu i stvarima koje želim. Moji trenutni izazovi su još neka moja nerazriješena osjećanja, traume, životne situacije. U nekim momentima ne vidim trenutno rješenje. Završavam uskoro fakultet i imam osjećaj da će se život prelomiti, imam osjećaj kao da ništa više neću morati nakon toga da poduzimam, pa se onda pitam zašto je iko primoran da radi nešto ako to ne želi. Zašto ljudi u ljubavi ne daju slobodu, razumijevanje? Da li smo mi odraz onog što vidimo u drugima?“

Odgovor psihologa:

Draga, jedan od meni omiljenih trenutaka u ovim odgovorima predstavlja dio kada mogu da prepoznam nečiji napor i želju da radi na sebi (prilično uspješno!), tako da ti već praviš te korake: odlučila si pisati o tome, prepoznaješ neke svoje emocije, misli, nedoumice. To je prvi i jako bitan korak u procesu rada na sebi. Sasvim je logično da nemaš odgovore i rješenja za sve situacije koje ti tek predstoje, kao ni one koje se dotiču tvojih bolnih sjećanja, emocija i nedovršenih životnih procesa. Tu leže i čari psihoterapije, kao jednog stručnog i profesionalnog pristupa i postupka u radu na sebi: postupno i nježno, korak po korak, doći do svoje nutarnje istine i odgovora koji su nama najbliži uz pomoć stručnjaka – psihoterapeuta.

Što se tiče tvojih nedoumica u vezi završetka fakulteta, mogu ti reći da veliki broj studenata koji završavaju ovo bitno poglavlje u svom životu imaju mnogo isprepletenih misli, osjećanja, pitanja i zabrinutosti o životu nakon studija: „Šta dalje?“, a sve to nosi potencijal i da bude preplavljujuće za mladog čovjeka. Ali ako razmišljamo o našoj budućnosti i želimo praviti njene projekcije, planove i ideale, onda se nužno susrećemo i s određenom dozom frustracije i konflikata uslijed neizvjesnosti koja se nameće: „Da li ću uspjeti ostvariti svoj profesionalni san? Da li ću moći naći posao? Da li je ovo posao kojim se zaista želim baviti tokom svog života?“

Foto: Unsplash.com

 

Takođe, ova faza pokreće i druga životna pitanja vezana za različite aspekte naše ličnosti: ljubavni, seksualni, etičko vrijednosni, prijateljski. U tom pogledu, takvo propitivanje može da ima korisnu funkciju koja se ogleda u postavljanju ličnog kompasa i „koordinata“ po kojima ulazimo u svijet odraslih. Ukoliko nam ova životna faza donese strahove s kojima nismo spremni da se suočimo, ili prosto ne nalazimo adekvatan način (jer smo živ organizam koji ima pravo i na ranjivost!), pomoć psihoterapeuta se pokazala kao veoma efikasna i uspješna metoda. Da li smo mi odraz u drugima? Jesmo, svakako.

Ali glavno pitanje je koliko smo reflektovani u drugima. Da li smo, bježeći od sebe samih, odlučili da živimo u drugima, posebno kroz one dijelove koji su nam zastrašujući, neprivlačni, odbojni, neprihvatljivi, te tako kažemo: „On, taj drugi, je strašan i loš, a ne ja!“ Mislim da smo najbliži sebi i sopstvenom biću kada nam je „odraz u ogledalu“ dovoljno jasan, prepoznatljiv i blizak – i to je najdragocjenija od svih istina.

Pitanje broj 17:

„Zdravo! Moje pitanje je koliko otprilike košta jedan termin kod psihologa?“

Odgovor psihologa:

Cijena seanse/susreta kod psihologa zavisi od usluge koja se nudi. Ukoliko se interesujete za psihoterapijski proces, cijenu seansi dogovarate sa psihoterapeutom, a ona se kreće od 30 do 70 KM, s tim da određeni stručnjaci nude mogućnost popusta u radu sa studentima. Takođe, postoje određena nevladina udruženja i organizacije koje u sklopu svojih redovnih projekata na polju mentalnog zdravlja nude psihoterapijske usluge uz minimalne finansijske nadoknade. Ukoliko se interesuješ za psihodijagnostičku procjenu ličnosti od strane psihologa, te evaluaciju tvog mentalnog zdravlja i planiranja tretmana, takvu uslugu možeš potražiti u sklopu Centra za mentalno zdravlje. Srdačan pozdrav!

*Autor naslovne ilustracije Azim Mandžuka

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Bošnjak i Srpkinja, Hrvatica i Rom... Kako izgledaju mješovite veze u BiH?
More Stories
Kerim Grbić: „Smatram da svi mi u sebi imamo preduzetnički duh, samo je važno kada ćemo ga spoznati”