Preuzeto sa https://www.tres-click.com/coronavirus-solidaritaet-im-netz/

Kako (pre)živjeti korona virus?

Prve zrake ovogodišnjeg proljetnog sunca obilježene su panikom i strahom izazvanim pandemijom korona virusom. Stručnjaci savjetuju da je najbolji način prevencije širenja zaraze izolacija i smanjenje kontakta među ljudima.

Međutim, ova sigurnosna odluka ne mora da bude toliko tragična. Zato vam donosimo listu stvari koju možete da radite kako bi vam život u ovim danima sveopćeg haosa bio sigurniji, ugodniji i ljepši.

1. Informiši se, ne paniči i ne širi dezinformacije

Prava adresa za informiranje o svim novostima vezanim za korona virus neka Ti bude Svjetska zdravstvena organizacija dostupna na ovom linku: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

2. Pomozi starijima i nemoćnijima oko sebe

Na siguran način možeš pomoći starijim osobama iz svog okruženja tako što ćeš im otići do prodavnice, platiti račune, pospremiti stan ili, jednostavno, popričati i družiti se s njima. Odnosno, budi Azra u svom komšiluku.

Preuzeto sa Mreža za izgradnju mira

3. Druži se sa svojim ukućanima

U ovoj situaciji, koja nas je na neki način zatekla, posveti se stvarima koje si ostavio/la postrani, koje jednostavno nisu dolazile na red od silnih obaveza, posla i brzine života. Posveti više vremena ljudima s kojima živiš, roditeljima, braći i sestrama, partnerima… Napravite palačinke ili kokice, upalite film, ili igrajte neku društvenu igru – naš savjet je remi ili monopol.

4. Volite se

Ovo je najbolji protuotrov stresu i anksioznosti. Vodite ljubav, grlite se, mazite. Sada ne morate gledati na sat. Ne morate trčati u školu, na fakultet ili posao. Ovih dana vrijeme ne postoji. Samo vi i vaš partner/ica.

Izvor: Unsplash.com

5. Provedi kvalitetno vrijeme sam/a sa sobom

Sada imaš priliku da započneš neke nove, zdravije navike. Sve ono na što si se žalio/la da inače nemaš vremena ili ne stižeš. S obzirom da ne žuriš ujutro na posao ili u školu, gledaj da drugačije započneš svoj dan. Napravi sebi zdrav obrok, iscijedi voće, meditiraj, probaj nešto novo, vježbaj u kućnim uslovima, zarovi se u album sa starim porodičnim fotografijama i vidi gdje si i dokle si došao/la u svom životu. Vodi dnevnik. Ako nisi, sada je vrijeme da počneš.

Dnevnik je odličan način da upoznaš sebe i svoje misli. Da uvidiš svoje strasti, ali i svoje strahove. A njih će sigurno biti. Jer tripovaćeš da imaš simptome korone, da je sve ovo teorija zavjere i ko zna šta još. Zato – piši! Riječi su tvoje emocionalno i racionalno ogledalo. Kasnije ćeš vidjeti gdje su naprsline. Ili, jednostavno, zuri u plafon, diši duboko, odmaraj, posmatraj. Ne radi ništa, konačno je prilika i za to.

6. Knjige, filmovi, muzeji, edukacija

Ako pak želiš aktivniji i produktivniji odmor, pregršt je besplatnih linkova koji se ovih dana nude na sve strane.

Ako želiš besplatnu knjigu za čitanje, klik ovdje. Za besplatno gledanje filmova preporučujemo stranicu s kratkim hrvatskim filmovima dostupnim na stranici: http://www.croatian.film/hr/. Ako si više za virtuelnu posjetu muzejima, onda klik ovdje. A ako želiš da se usavršiš u nekoj od oblasti koje te zanimaju, onda klikni ovdje, gdje ćeš moći pronaći listu besplatnih online kurseva.

7. Ostani kući, informiši se, uživaj i ne širi paniku

*Naslovna fotografija preuzeta sa KnowYourMeme.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Eskapizam na društvene mreže
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Rodni stereotipi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
More Stories
Kvir identiteti na radnom mjestu