Ana Prlić: Pozitivna Iskustva iz Praktične Nastave u Medicinskoj Školi Doboj

Intervju – Ana Prlić, Medicinska škola Doboj

Razgovarala: Amina Omerbašić, članica Grupe volontera ASuBiH

Ana Prlić, učenica druge godine Medicinske škole u Doboju, podijelila je svoje iskustvo s praktičnom nastavom i kako joj ona pomaže u obrazovanju i pripremi za budućnost.

Ana, koja ima 16 godina i dolazi iz Doboja, smatra da su četiri časa praktične nastave sedmično sasvim dovoljna. “Imamo dovoljno časova prakse,” ističe Ana, dodajući da su svi časovi uvijek održani po rasporedu bez ikakvih pomjeranja, što doprinosi kontinuitetu učenja.

Upotreba knjiga i opreme

Što se tiče knjiga koje koriste tokom praktične nastave, Ana priznaje da su malo zastarjele, ali i dalje korisne. “Ima dovoljno informacija da se sve shvati, a profesori se trude da nam sve objasne ako je došlo do promjene gradiva,” kaže ona. Oprema u kabinetima je, prema njenim riječima, savremena i škola se trudi da redovno obnavlja i modernizuje sve potrebne resurse. “Smatram da smo mi jedna savremena škola i da oprema stvarno nije problem,” dodaje Ana.

Zadovoljstvo praktičnom nastavom

Ana je izuzetno zadovoljna praktičnom nastavom. “Ja sam prezadovoljna našom praksom u školi,” ističe ona. Praktična nastava, prema njenom mišljenju, značajno pomaže u shvatanju gradiva jer učenici imaju priliku da vide i praktično primijene ono što uče, što olakšava proces učenja. “Mnogo je lakše naučiti nešto kad vidiš to što učiš, nego pamćenje riječi sa papira,” objašnjava Ana.

Angažman i trud profesora

Ana je puna pohvala za profesore, ističući njihov trud i angažman. “Mislim da se svi naši profesori trude da nam što bolje približe i objasne gradivo,” kaže ona. Ovakva posvećenost nastavnog osoblja doprinosi kvaliteti obrazovanja i boljem razumijevanju gradiva.

Mogućnosti za unapređenje

Iako je zadovoljna trenutnim stanjem praktične nastave, Ana smatra da nema potrebe za većim promjenama u ovom trenutku. “Pošto sam ja praksu za svoj smjer dobila tek ove godine, za sad nemam nikakvu zamjerku i mislim da je praksa odlična takva kakva već jeste,” kaže Ana.

Priprema za budućnost

Ana vjeruje da će joj praktična nastava značajno pomoći u pripremi za budućnost, posebno za fakultet i kasniju karijeru. “Praktična nastava će pomoći da se bolje snađemo na fakultetu i da lakše ‘uplivamo’ u posao,” zaključuje Ana, ističući važnost praktičnog iskustva u obrazovanju i profesionalnom razvoju.

Ana Prlić je svojim pozitivnim iskustvom iz praktične nastave pokazala koliko je važna adekvatna podrška škole i profesora u procesu učenja. Njena priča može poslužiti kao inspiracija za daljnje unapređenje obrazovnog sistema i pružanje što kvalitetnijeg obrazovanja za sve učenike.

Ovaj članak su kreirali i uredili srednjoškolci/ke ispred Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u Bosni i Hercegovini. Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku instituta za razvoj mladih KULT.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
More Stories
Na pivu s Gorštakom