GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva

Dolazi vrijeme zime, zimske idile, skijanja i praznika. U takvim mi se prilikama često znalo desiti da sam željela otići s društvom negdje na planinu, ali jednostavno nisam imala ideje gdje otići. Mislim na izbor, finansijske (ne)prilike, blizinu, puteve i ostale okolnosti koje su me spriječavale, pošto nisam tip koji poznaje planine, domove i društva. Vjerujem da bi se mnogi od vas odlučili posjetiti neke od planinarskih domova preko vikenda, praznika ili zimskog odmora, ako ništa drugo onda da barem na par dana pobjegnete od najzagađenijeg zraka u Europi. Za vaša i svoja pluća, istražila sam “ponudu” sarajevskih planina.

Glavni grad BiH je okružen planinskim ljepoticama poput Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Trebevića. Zašto ne iskoristiti vikend planinareći na sarajevskim ljepoticama? Iskreno govoreći, nisam ni sama znala da u blizini Sarajeva postoji ovako velik broj planinarskih domova, s povoljnim smještajnim kapacitetima, te uslovima jednakim hotelskom smještaju. Uglavnom svi domovi pobrojani u tekstu se nalaze nadomak Sarajeva, a u budućnosti možda obuhvatimo i druge teritorije naše države.

PLANINARSKI DOM „Šavnici“, Bjelašnica

Vjerujem da je svako od vas čuo za  Bjelašnicu. Za one koji ne znaju postoji više puteva dolaska na pomenutu planinu, ali dva najpoznatija su preko Lukavice i put preko Pazarića. Da bi došli do planinarskog doma „Šavnici“ trebate doći do Pazarića. To možete automobilom, autobusom ili vozom za nekih 20-tak minuta. Potrebno je napomenuti da sa Ilidže postoji i minibus linija do sela Ljubovčići.  Asfaltnim putem krenete prema Bjelašnici, tačnije prema selu Ljubovčići. Nakon dolaska u selo, krenete desnom stazom do planinarske kuće Šavnici. Ono što je bitno naglasiti, put je markiran. Kada prođete vikend naselje, doći ćete do planinarsko-skijaškog doma „SKI“ iz Pazarića. Od doma je potrebno pješačiti oko 15 minuta do planinarske kuće „Šavnici“- PD Bjelašnica, a ovaj dom je inače polazna tačka za obilazak Bjelašnice i ostalih domova.

Planinarska kuća „Šavnici“ otvorena je vikendom. Na platou ispred doma nalaze se klupe i hladnjaci, a dom je okružen gustom šumom.  Dom raspolaže sa osam kreveta, te posjeduje veliki dnevni boravak, kuhinju i vanjski toalet. Što se tiče cijena noćenja, 10 KM po osobi košta noć za članove planinskih organizacija, te za grupe od šest i više posjetilaca. Ostali posjetioci plaćaju 20 KM. Više informacija možete pronaći na:  http://www.pdbjelasnica.ba/savnici

PLANINARSKI DOM PODGRADINA 1350 m, Bjelašnica

Od Ljubovčića do doma  Podgradina „Preko Bora“ imamo oko 2 sata hoda. Planinarska kuća „Podgradina“ nalazi se na nadmorskoj visini od 1350 m, otvorena je svakog vikenda, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi, a drugim danima postoji mogućnost dogovora sa domarom. Dom je okružen gustom šumom i smješten ispod „Gradinske stijene“. U okviru doma nalazi se 25 kreveta u sobama na spratu. U ponudi imaju dvokrevetne, peterokrevetne, sedmokrevetne i devetokrevetne sobe. Dom posjeduje  veliki dnevni boravak,  kuhinju i unutrašnji toalet. Što se tiče cijena noćenja, 10 KM po osobi košta noć za članove planinskih organizacija, te grupe od šest i više posjetilaca. Ostali posjetioci plaćaju 20 KM.

Ono što je bitno naglasiti jeste da oko doma ima mnoštvo jama i čudnih usjeka koji vas nikako ne ostavljaju ravnodušnim. Bacanjem kamena u „Gradinska usta“ morate smiriti dah da biste čuli tutanj kamena dok ponire prema dnu. Na oficijelnoj stranici ovog planinarskog doma navode: Medvjeđe jazbine iznad doma i čudne okamenjene formacije Gradinske stijene navode na razmišljanje. Tu čovjek postavlja milion pitanja sa pogledom ukočenim u daljinu. Ambijent i kompoziciju života i prirode upotpunjuje krik orla iznad Gradinske stijene. Noću “huk” sove prolama se cijelu noć. Prelijepom stazom uz šum vjetra možemo se popeti i do planinarskog doma  “Stanari” (1h), obići napušteno selo „Krošnje“ (2h), produžiti do planinarskog doma „Sitnik“ (1.30h), popeti se na jedan od vrhova Bjelašnice „Krvavac“ (3h), ili posjetiti Bosanski „Kilimandžaro“ –jedan od predivnih vrhova Bjelašnice „Hranisava“(2.30h). Od Podgradine možemo i do Lokvanjskog jezera (2.30h) ili do najvećeg vrha Bjelašnice 2067m-Opservatorija (5h)“.  Više informacija možete pronaći na: http://www.pdbjelasnica.ba/podgradina

PLANINARSKI DOM „STANARI“ 1585 m, Bjelašnica

Planinarski dom „Stanari“, otvoren je svakog vikenda, a drugim danima postoji mogućnost dogovora sa domarom. Dom se nalazi u srcu Bjelašnice, na granici šume i pašnjaka, iznad katunskog sela Mrvaje. Ukoliko odlučite posjetiti dom, imaćete divan pogled na katune „Mrvanjski stanari“ i na vrh „Hranisava“. Dom raspolaže sa solidnim kapacitetima, tačnije sa 46 ležajeva u sobama na spratu, velikim dnevnim boravkom i unutrašnjim toaletom.

Vrh Hranisava: Preuzeto sa Wikimedia.org

Što se tiče izleta i planinarenja, možete obići napušteno selo „Krošnje“ (1h), produžiti do planinarskog doma „Sitnik“ (1h), te popeti se na jedan od vrhova Bjelašnice „Krvavac“ (2.30h), ili posjetiti bosanski „Kilimandžaro“, tačnije vrh Bjelašnice „Hranisava“ (2h). Potrebna su vam četiri sata da dođete do najvećeg vrha Opservatorija koji se nalazi na 2067m. Što se tiče cijena noćenja, 10 KM po osobi košta noć za članove planinskih organizacija, te grupe od šest i više posjetilaca. Ostali posjetioci plaćaju 20 KM.

PLANINARSKI DOM „Sitnik“, Bjelašnica

Dom se nalazi na planinskom pašnjaku na 1765m nadmorske visine, na putu od Stanara prema Opservatoriju. Upravo zbog velike nadmorske visine, zimi je teže dostupan od ostalih domova. Preporučuje se iskusnijim planinarima, te onima koji vole mir i tišinu.  Planinarska kuća „Sitnik“ otvorena je po potrebi, s time da se trebate obavezno najaviti, ako to dozvoljaju vremenski uslovi. Dom je okružen pašnjacima i krečnjačkim stijenama, a ispod njega se nalazi poznato „Sitničko jezero“.

Sitnik: http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/2453391.jpg

Dom raspolaže sa 10 kreveta, te posjeduje dnevni boravak, kuhinju i unutrašnji toalet. Ono što je bitno naglasiti da dom ne raspolaže strujom, te planinari moraju skupljati drva sa obližnjeg lokaliteta gdje raste smreka i žbun.  Što se tiče izleta i planinskih tura, imate priliku obići napušteno selo „Krošnje“ (1h), „Lokvanjsko jezero“ (potrebno nekih 1h hoda), možete se popeti i na vrh Bjelašnice „Krvavac“ (potrebno oko 1 ipol hoda), ili popeti se na najviši vrh Bjelašnice „Opservatorija“. (3h) Što se tiče cijena noćenja, 10 KM po osobi košta noć za članove planinskih organizacija, te grupe od šest i više posjetilaca. Ostali posjetioci plaćaju 20 KM.

PLANINARSKA KUĆA „Javornik“, Igman

Javornik je planinarska kuća koja se nalazi na Igmanu na 1498 m nadmorske visine. U drugoj polovini devedesetih srušena je zbog dotrajalosti, a potom je ponovo rekonstruisana na istom mjestu. Smještajni kapaciteti broje 20 kreveta, kuhinju i dnevnu sobu. Velika sala koja gleda na tri strane svijeta, kako navode na oficijelnoj stranici, idealna je za druženje i večeri uz gitaru, kao i proslavu Nove godine i drugih praznika. Javornik se nalazi na planinarskom putu Igman – Bjelašnica i udaljen je od Stanara 2 h hoda, od Velikog polja 1 h, te od Hrasničkog stana 2 h. Cijena noćenja u domu je 10 KM za članove društva, 20 KM za ostale posjetioce.

„Hrasnički stan“, Igman

Do Hrasničkog stana možete doći automobilom od Malog polja na Igmanu (8km), dvosatnim pješačenjem od Hrasnice, ili 45-minutnim hodom od Velikog polja. Hrasnički stan je podignut prije 57 godina na planinskom pašnjaku Igmanu, na nadmorskoj visini od 1315m. Ono što vas tamo očekuje su udobni kreveti, voda i struja u kući. Cijena noćenja u domu je 10 KM za članove društva, a 20 KM za ostale posjetioce.

Hrasnički stan: http://www.panoramio.com/photo/7846124
Planinarska kuća „IGMAN“, Malo Polje

Nalazi se na Malom Polju na planini Igman, na nadmorskoj visini od 1246 metara, okružen je četinarom. Sa terase objekta pruža se prekrasan pogled na vrh Bjelašnice. Kuća je izgrađena 1955. godine, kroz dobrovoljnu radnu akciju radnika preduzeća PTT iz Sarajeva. Domom trenutno upravlja Planinarsko- sportsko društvo (PSD) „Prijatelj prirode“. Dom je obnovljen  u periodu između 1998 – 2002 godine, pošto je u ratu bio uništen.

Igman Malo polje: https://sarajevo.travel/assets/photos/places/original/igman-malo-polje-mountain-lodge-1480433171.jpg

Dom ima šest soba za spavanje, sa ukupno 50 ležaja i ono što je bitno otvoren je tokom cijele godine, osim u januaru kada se u njemu odvijaju organizovana zimovanja. Dom ima i kamin salu. Od strane magazina „Start“ 2007. godine proglašen je najboljim bh. planinarskim objektom, idealnim za odmor i kao polazna tačka planinarskih pohoda. Više informacija saznajte na linku:  http://www.prijateljprirode.com.ba/planinar/index.php?nav=nasDom

PLANINARSKI DOM „Brezovača“  983m, Igman

Do ovog doma možete doći preko Hadžića putem planinskih staza. Ukoliko pješačite potrebna su vam 2-3 sata. Od planinarskog doma vode staze do Malog i Velikog polja i dalje do vrha Bjelašnice. Ono što je netipično za jedan planinarski dom je da koriste vodu iz vlastitog vodovoda, te da imaju uvedeno centralno grijanja, a strujom se opskrbljuju uz električnog agregata. Također u okviru doma pronaći ćete kamin salu, sa kapacitetom 50 posjetilaca. Smještajni kapacitet je 16 kreveta + 4 pomoćna ležaja, raspoređena u tri sobe. Dom je otvoren svaki vikend, kao i drugim danima uz najavu grupe.  Ostale informacije pronađite na linku: http://brezovaca.com/

PLANINARSKI DOM „Sustavac“  1180m, Treskavica

Nalazi se na planini Treskavici neposredno uz Hrasnički potok, na pitomom proplanku podno Velikog kožljena, na pola puta od Trnova do Velikog jezera. Planinarska kuća može primiti 20 planinara, s time da ste dužni ponijeti vlastite vreće za spavanje. U prizemlju doma se nalazi trpezarija za 20 osoba i 4 ležaja, kao i soba sa 4 ležaja. Što se tiče potkrovlja, tu možete pronaći dvije sobe, osmokrevetnu i četverokrevetnu sa izlazom na terasu. Na proplanku može da kampuje više od 200 planinara. Okolinu krase bungalovi u kojima može noćiti 16 gostiju. Sama kuća uređena je u planinskom stilu, te u samoj blizini napravljeni su stolovi, česma sa koritom, most preko potoka i vanjski WC.

Do planinarske kuće najlakše se stiže tako što se iz Trnova krene putem prema Foči, pa na samom izlazu iz grada skrene desno prema Turovima, a tamo skrenete lijevo, te makadamskim šumskim putem na Sustavac stižete za oko 45 minuta laganog hoda. Druga ruta do planinarske kuće ”Sustavac” Vodi preko Rajskog dola. Na sličan način, sa glavnog puta Trnovo – Foča skrene se desno prema Turovima, ali se s tog puta skreće lijevo prema Rajskom dolu. Potrebno je oko 45 minuta da se od Rajskog dola dođe do Sustavca, tako što se šumskom stazom izađe na makadamski put Turovi – Sustavac i skrene lijevo prema Sustavcu. Kuća je otvorena je svakim vikendom tokom cijele godine. Svim planinarima dozvoljena je upotreba kuhinje i cjelokupnog posuđa koga ima dovoljno.

Husremovac: http://3.bp.blogspot.com/-JhQ2HY_9pfE/TyCLq4Goz6I/AAAAAAAAAHY/Nk8CMa_97VA/s1600/4.jpg
PLANINARSKI DOM „Husremovac“, Treskavica

Još uvijek govorimo o Treskavici. Sam PD „Husremovac“ se nalazi u podnožju planine Treskavice i Bjelašnice na nadmorskoj visini od 975m. Udaljenost od Sarajeva je nekih 30-tak km, nalazi se na području općine Trnovo, Dejčići i do njega vodi asfaltni put.  Dom je idealno mjesto za odmor, opuštanje i druženje. Naravno ne zaboravimo i neizostavne škole u prirodi, rekreaciju i zabavu. Raspolaže svim potrebnim sadržajima za kraći i duži boravak i odmor u prirodi. Smještajni kapacitet doma je 15-20 mjesta. Također tamo će vas dočekati domaća kuhinja, raznovrsna bosanska jela: hljeb od heljde, raži, ječma, pite, grah, čorba, uštipci od heljde sa sirom i kajmakom te razna mesna jela… Dom je otvoren preko cijele godine.

PLANINARSKI DOM „Napredak“, Trebević
Napredak: http://visitsarajevo.ba/wp-content/uploads/2017/06/planinarski_domovi_Napredak-640×480.jpg

Nalazi se na nadmorskoj visini oko 1100 m. Dom je okružen šumskom vegetacijom četinara. Udaljenost od ceste je nekih 500 metara, dok udaljenost od Sarajeva iznosi 10 kilometara. Dom služi za sastanke, seminare, likovne kolonije, planinarska okupljanja, te pripremu sportskih ekipa. Što se tiče smještajnih kapaciteta, govorimo o 3 apartmana, 6 dvokrevetnih soba sa vlastitim kupatilom i toaletom i 6 trokrevetnih soba sa zajedničkim kupatilima, odvojenim za muškarce i žene. Također u objektu postoji kuhinja, kafić, restoran, te sala za sjednice do 60 mjesta, sala za fitnes, sauna, te biblioteka.

Neizostavni Čavljak i Barice

Svakako Sarajlijama jako poznato popularno izletište Čavljak koje je udaljeno svega desetak kilometara od centra Sarajeva, a četiri kilometra od izletišta Barice. Do Barica i Čavljaka možete doći automobilom, ali i minibusom gradskog saobraćaja koji vozi i praznicima i vikendom. Uređene planinarske staze od Čavljaka vode dalje ka vrhovima Sarajevskog Ozrena – Crepoljskom i Bukoviku, ali i do spomenika prirode Skakavac. Čavljak je idealno mjesto za brzi bijeg u prirodu, a posjetitelji tamo, pored uživanja u šetnji, planinarenju i vožnji bicikla kroz prekrasan krajolik, mogu posjetiti i Planinarski dom Čavljak, kojim gazduje PSD Džemal Bijedić.

Nadam se da će vam tekst poslužiti kao dobra smjernica za odabir nekih od pobrojanih planinarskih domova za neku vrstu odmora ili relaksacije. Nadam se da ćete kao i ja, ostati ugodno iznenađeni, te da ćete se odlučiti upoznati naše bosanskohercegovačke ljepotice, u ovom zimskom i snježnom izdanju.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Dino Bajrović: Volim svoj posao i uvijek imam tremu
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako strelovito napredovati u karijeri i u isto vrijeme provesti tri godine putujući?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
More Stories
Upoznat ću te s kilometrima