Young Man on Sofa with Parents

6 tipova mladih koji još uvijek žive sa roditeljima

Svakoj mladoj osobi se u određenom trenutku njenog sazrijevanja počinje javljati unutrašnji glas koji joj govori: Možda je vrijeme da živiš samostalno, Trebao/la bi se odseliti od roditelja. Neki bi rekli da je društvo to koje nameće takve misli, ali tu se zapravo radi o prirodnoj potrebi koju svaka osoba stiče sazrijevanjem.

Ukoliko se sjetite „tantruma“ koje ste imali kada ste ušli u pubertet, oni su bili vaš prvi podsvjesni znak da težite k većoj nezavisnosti i kontroli nad vlastitim životom. Međutim, postoji veliki broj mladih u BiH koji danas veoma dobro potiskuju taj unutrašnji glas i nagon za osamostaljenjem da strast kojom pravdaju svoj ostanak nekada graniči s patologijom. Naravno, današnje društvo, pa tako i mladi u BiH se susreću s velikom stopom nezaposlenosti koja prolongira osamostaljenje.

Međutim, rijetko se govori o brojnim drugim faktorima koji utječu na to da mladi „ostaju u gnijezdu“ puno duže vremena od uobičajenog. Kreirali smo listu tipova na osnovu ovih faktora. Da li se pronalazite među njima? Je li vrijeme da počnete ozbiljno razmišljati o osamostaljenju?

1. Poražene udavače

Udavače su osobe potpuno predane jednom cilju, a to je biti u braku. Ne žele biti na tržištu rada, već žele svoj život posvetiti bračnoj zajednici. Naravno, ukoliko postoji neko ko traži takve osobe, to je uredu. Međutim, kada udavačina srednjoškolska veza od 9 godina završi tragično, nađe se u situaciji da i dalje živi na grbači svojih roditelja. Budući da govorimo o kategoriji mladih, za poražene udavače još nije kasno da ostvare svoje ciljeve i barem iz kuće roditelja prijeđu u kuću svog budućeg muža.

2. Tradicionalisti

Religija vrlo često ima značajan uticaj na život u odraslom dobu svih religioznih pojedinaca. Kršćanstvo i islam kao dvije najdominantnije religije u BiH u svojim sistemima imaju strogo razrađen sistem vrijednosti, a među njima je i njegovanje života u zajednici. Iz toga razloga određen broj mladih, u ovom slučaju su to muškarci, koji i nakon sazrijevanja žive sa svojim roditeljima i samo nastoje proširiti svoju porodicu pronalazeći suprugu koja će njegovati isti sistem vrijednosti. Oni će proširiti još jedan sprat kuće ili eventualno neku sobu – ali će snajku dovesti ne samo sebi nego i roditeljima. Nema porodične trpeze dok za njom ne sjedi minimalno deset ljudi.

3. Amerikanizirani Bosanci

Amerikanizirani Bosanci su ljudi koji žive život punim plućima i aktivno vas podsjećaju na sve blagodati „single lifestyla“. Svaku petak i subotu večer provode po klubovima, od krucijalne je važnosti kakav selfie će postaviti na Instagram, ne žele se vezati ni za koga jer vole svoju slobodu. S druge strane, ograničavaju slobodu svojih roditelja koji ozbiljno počinju razmišljati o pohađanju kursa engleskog jezika ne bi li se možda onda mogli obratiti svome djetetu na način da se razumiju.

Naravno, ova tema je usko povezana s činjenicom da u modernom svijetu institucija braka doživljava svoj krah, a njeguje se „single život“, ali kao po običaju, u BiH od svake društvene pojave nastane neka mutacija, pa tako smo dobili i single život s roditeljima. Naravno da je njima super, mama kuha, pere, pegla, tata plaća račune – a amerikaniziranim Bosancima je samo važno dobro se zabavljati.

4. Plašljivi homoseksualci

Prava i istospolni brakovi su nepoznati termini ovoj kategoriji bh. građana. Ugodno im je u kući roditelja i previše vremena ulažu u svoj lažni život da bi se stigli odseliti i počeli graditi svoj pravi život. Gay žene se ponekad uspiju izvući iz ove kolotečine, međutim gay muškarci vrlo često razviju previše prisan odnos sa svojom majkom zbog čega im i sama pomisao napuštanja njihove „prijateljice“ zadaje glavobolje. Također, vrlo često im je život s roditeljima izgovor da nijednog lika nikada ne dovedu kući te duboko u sebi vjeruju – ako sam još uvijek pored mame niko me neće provaliti.

5. Istinski ljendohani

Dobra vijest je da ne morate otići na Tibet da biste pronašli unutrašnji mir i doživjeli nirvanu. Tajnu uspjeha će vam otkriti istinski ljendohani koji ova transcendentalna iskustva doživljavaju svakodnevno na kauču svojih roditelja ili u svojoj sobi gledajući TV ili skrolajući na telefonu news feed neke društvene mreže. Ne vide svrhu ni osamostaljenja ni traženja posla jer im je sasvim ugodno obitavati upravo kod kuće. Tu imaju sve. Tri obroka, vodu, struju i wi-fi. Ne moraju prstom nigdje maknuti.

6. Redbulličari

Kao jedna suprotnost istinskim ljendohanima, javljaju se rebulličari koji su uvijek spremni na neki novi izazov, vrlo često se gube u moru hobija koje imaju, ali imaju snažnu želju da se osamostale. Međutim, vrlo često ostaju živjeti sa svojim roditeljima jer nemaju dugoročnu motivaciju. Sve ih zainteresira prebrzo i preintenzivno, nakon čega veoma brzo gube interes. Zbog toga se često ne posvećuju ni svojim hobijima potpuno, ne završavaju kurseve koje upišu, tj. izgore brzo kao šibica i ostaju živjeti sa svojim roditeljima. Rolerkoster motivacije postaje njihov začarani krug zbog čega su 50 % svog vremena i istinski ljendohani.

Samostalan život ima brojne prednosti – učite se vrijednostima teško zarađenog novca, naučite sami voditi vlastite bitke koje su prije umjesto vas vodili vaši roditelji, dobijate neograničenu slobodu, imate plodnije tlo za razvijanje stabilne i dugoročne romantične veze, imate kvalitetniji odnos s vašim roditeljima ispunjen međusobnim poštovanjem, ali razvijate i poseban osjećaj samopoštovanja, učite se da ste individua neovisna od roditelja.

Samoodrživost će poboljšati standard vašeg života, ponašat ćete se zrelije i odgovornije te će vas stalno pratiti osjećaj da uspijevate biti odrasla osoba.

Možda je baš danas vrijeme da okrenete novi list!

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Život freelancera u BiH: Moguće je zaraditi i preko tri hiljade KM mjesečno
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
More Stories
Ammar Grabić: ONA, hvala ti