Hajmo reći DA

O istospolnim zajednicama u BiH iz ličnog ugla tridesettrogodišnjeg mladića iz Sarajeva

Postojanje istopolnih zajednica u Bosni i Hercegovini nije tema kojom se bavimo od juče, niti istopolne zajednice postoje od juče. LGBT zajednica je na našim prostorima vidljiva vjekovima, u manjem ili većem obliku, kroz zapise, priče, umjetnost, kulturu… Danas, u 21. vijeku, govorimo i o mogućnosti da istopolne zajednice sklope neki oblik legalno priznate zajednice. Takva praksa je moguća u skoro svim evropskim zemljama, ali ne i u Bosni i Hercegovini. Apsurdno je pričati o ideji da namećemo nešto, da tražimo nemoguće, kada je jedina želja pojedinaca i pojedinki u ovoj zemlji da dobijemo jednaka prava Ustavom zagarantovana.

Porodični zakon FBiH

Porodični zakon FBiH u članu 6 brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu života žene i muškarca. U pogledu ovog člana zakona, jedino što tražimo od nadležnih jeste izmjena i dopuna ovog člana, čime bi se otvorio put ka slobodi svih nas. Logično, izmjene i dopune treba da obuhvate i druge segmente zajednice i organizacije života gdje bi se svima pružila mogućnost da jednako uživaju slobode i prava zagarantovane zakonima ove zemlje. „Glas Srpske“, novine iz naše zemlje, u broju iz 2015. godine pod naslovom „BiH ima prečeg posla od ozakonjivanja istopolnih zajednica“, između ostalog navodi i „БиХ је традиционално друштво у којем значајну улогу када је о овоме ријеч имају ставови Исламске заједнице, Католичке цркве и Српске православне цркве (СПЦ) и биће тражен и њихов став.“. Veoma je porazno vidjeti kako se mediji nose s ovom temom i ko će sve odlučivati o slobodi građana i građanki naše zemlje.

Šta to u praksi znači?

Moj sadašnji muž, nadam se i jedini, i ja smo prošle godine željeli da se vjenčamo. Nije u pitanju nikakav bunt, rušenje tradicionalne bosanske porodice, vjere, društva, crkve i džamije. Naprosto, htjeli smo da se vjenčamo. Pa, ja pola svog života maštam o tom danu kad ćemo moj partner i ja stati pred matičara i reći „DA“, okruženi ljudima koje volimo i koji vole nas.

To naravno nije moglo da se desi ovdje u našoj zemlji tako da smo po brak išli dalje. Procedura u Hrvatskoj nam se činila poprilično teža i komplikovanija te smo se za stupanje u „partnersku zajednicu“ ipak odlučili za Crnu Goru. Procedura je bila jednostavna – par papira, nešto eura, 15 minuta ceremonije, mnogo ljubavi, emocija, treme, zagrljaja… medeni mjesec i povratak u realnost. Sve što smo potpisali u bratskoj Crnoj Gori može da nam vrijedi u Danskoj, ali u BiH ne može zbog zakonskih ograničenja.

Amor omnia vincit

Iako, zakonski, naše preuzete obaveze koje sada imamo jedan prema drugome u BiH ne vrijede mnogo, mi smo ispunili naš san. Stupanje u brak, u zajednicu, nam je donijelo sigurnost na većem nivou od zakonskog, povezali smo se na dubljem nivou i odnos nam je postao mnogo zanimljiviji. Nećemo moći zajedno podići kredit, posjetiti jedan drugoga u bolnici, posjedovati išta materijalno zajedno… Zato posjedujemo ljubav, jedan drugog, vezu, gradimo se i rastemo zajedno.

U nadi da ćemo i u sopstvenoj državi jednog dana biti prepoznati kao zajednica, postojimo, dignute glave, iako nevidljivi

Do tada se nadamo da nećemo i mi biti dio statistike mladih koji napuštaju svoj grad i odlaze tamo gdje su prepoznati prije svega kao ljudi, individualna bića i gdje nas niko neće posmatrati preko našeg bračnog kreveta.

A.

Blog je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj bloga isključiva je odgovornost Omladinskog magazina „Karike“ i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Via Appia: Traženje sebe u izgubljenom svijetu