Priča o stvaranju glazbenog čuda

Priča o nastanku benda „LoM“ iz Koprivnice često se čini poput bajke o glazbenom čudu koje je rođeno iz želje za nečim drugačijim. U osnivanju ove glazbene grupe, ključnu ulogu imao je Aleksandar Rapaić, basist s očaravajućom vizijom. Nakon godina eksperimentiranja s različitim žanrovima, osjećao je potrebu stvoriti nešto unikatno. Tada je upoznao Draganu Pandžu, talentiranu vokalisticu koja dijeli njegovu strast za glazbom izvan okvira. Njihov savršeni glazbeni spoj otvorio je vrata nečemu posebnom. Leo Benkek, gitarist i dugogodišnji Aleksandrov prijatelj, pridružio se ovoj neobičnoj ekspediciji, a zima 2021. bila je označena kao trenutak transformacije.

Piše: Hana Hrnjica; Foto: Sanjin Bojić

Dragana i Aleksandar, puni entuzijazma, stvorili su demo snimke kako bi testirali svoju glazbenu kemiju. I nije prošlo dugo prije nego su shvatili da imaju nešto posebno. Tako je rođen LoM, a ovaj talentirani trio prešao je s demo snimaka na nastupe uživo. Njihove svirke su spoj žive vatre i energije koja ostavlja bez daha. No, ono što čini njihove nastupe nezaboravnima su sitnice koje su dovele do potpunog spektakla. Recimo, zamisao o lutki Kreši.

„Umjesto bubnjara imamo laptop i bilo je nekako prazno na pozornici pa smo došli na ideju nabaviti lutku iz izloga koja bi stajala iza laptopa s LED maskom na glavi, te tako dodala jednu zanimljivost i intrigu našim nastupima. Na promociji albuma ‘Prilike’ u Koprivnici pitali smo publiku kako da ga nazovemo i ime Krešo je iskočilo iz svih prijedloga. Svi su se nasmijali i tako je Krešo postao punopravni član benda. Nakon toga smo nastupali u Zadru, predstavili smo članove benda i, naravno, Krešu. Na kraju koncerta smo pozdravili ljude i zahvalili na dolasku, no njima nije bilo dovoljno, i umjesto standardnog uzvika ‘Hoćemo još’ počeli su skandirati ‘Krešo! Krešo! Krešo!’. Dobro nas je to nasmijalo i tad smo shvatili da je Krešo glavna faca u bendu“, poručuju članovi LoM-a.

Iako nemaju formalne rituale prije nastupa, članovi benda neprestano se zezaju i razgovaraju, stvarajući duboku povezanost i povjerenje među sobom. Njihova kohezivnost dolazi prirodno. Što se tiče budućnosti, „LoM“ sniva velike snove o sviranjima na velikim festivalima i punim dvoranama. Njihova glazba već je osvojila publiku i drugo mjesto na Demofestu, otvarajući put prema ostvarenju tih ambicija.

Jedinstveni kvaliteti benda „LoM“ isijavaju iz svakog nastupa, a upravo je njihova glazbena raznolikost ono što ih izdvaja od drugih. Njihov glazbeni pristup nije ograničen na jedan žanr, već se smatraju elektro rock bendom koji istražuje različite glazbene sfere. Iako nemaju bubnjara, Krešo s LED maskom preuzima svoju posebnu ulogu, što je jedinstveno obilježje benda.

„Definitivno žanr kao takav nemamo. Kad ga moramo definirati kažemo da je to elektro rock. Svaka pjesma na našem albumu ‘Prilike’ je zapravo drugačiji žanr, ali na neki način povezan, kad ju gledaš u cjelini albuma i nastupa. To nas definitivno žanrovski izdvaja od ostatka bendova – nemamo bubnjara, ali imamo Krešu“, govore oni za eTrafiku.

Pjesma „Djevojka“, s kojom su osvojili drugo mjesto na Demofestu, duboko je ukorijenjena u životnim iskustvima članova benda. Kako ističu članovi grupe „LoM“, melodija je došla sasvim spontano i neočekivano. Aleksandar je kupio akustičnu gitaru za koju je kasnije shvatio da je neispravna. Od jada je uzeo gitaru i prva melodija koju je odsvirao je bila upravo ta koja je prerasla u „Djevojku“.

„Dugo vremena nismo znali kakav tekst bi najbolje odgovarao i onda smo čuli ukrajinsku grupu ‘Go_A’ i pjesmu ‘Shum’. Upravo nas je ta pjesma inspirirala za melodiju pjevanja, a sam tekst je zapravo, uvjetno rečeno, klasična tema etno nasljeđa u kojem djevojka zove mladića koji je daleko, a ona je sama i čeka ga, ili voli drugu… Nešto u tom điru. Smatramo da je taj ‘starinski’ način, u kojem je jedina uloga žene da čeka nekoga za koga se može udati i biti dobra supruga, čistiti, kuhati i roditi djecu potpuno neprimjenjiv i da svaka osoba, bilo muškarac ili žena, mora težiti da oplemeni sebe, te da će partner doći ‘sam od sebe’. Progresija ‘Djevojke’ je upravo takva, gdje ona njega doziva, pjeva mu, te joj na kraju pjesme već dozlogrdi čekati nekoga tko nikad neće doći. Okreće se sama sebi i počinje plesati sama sa sobom i shvaća da je tako zapravo i sretna“, pojašnjavaju oni priču iza pjesme „Djevojka“.

Tekstovi njihovih pjesama odražavaju emocije, izazove i putovanja koja su prošli. Njihova sposobnost da složene emocije pretvore u melodije, koje potiču razmišljanje, postala je njihov zaštitni znak.

„Pjesme su lirički osvrt na emotivne situacije koje smo proživjeli – od traženja sebe, nedostatka inspiracije, ljubavnih i emocionalnih izazova. Uglavnom, životne situacije koje se događaju baš svakome u nekom trenutku. Jako pazimo na formu pjesama jer je jako bitno kako predstaviti situaciju. Trudimo se malo ‘zakomplicirati’ i zamaskirati događaje, da ne bude preočito, tako da dobiju određen moment intrige i slušatelje potaknu na razmišljanje. Isto tako, svaka se pjesma može shvatiti na više načina, ali poruka emocije je u svakoj situaciji jednaka: vjera u sebe, sloboda duha, strpljenje, ljubav prema životu, te najvažnija poruka da se sve događa s razlogom i da neke ružne ili čak lijepe situacije ne treba dizati u nebesa, već im dati vremena da pokažu svoje pravo značenje, jer zapravo ništa nije konačno“, govore oni.

Bend „LoM“ se ne zaustavlja samo na trenutačnom uspjehu. Njihovi dugoročni ciljevi uključuju dijeljenje svoje glazbe sa što većim brojem ljudi i osvajanje festivala diljem svijeta. Njihova izvedba na Demofestu pokazala je da su već na pravom putu prema ostvarenju ovih ambicija. Njihovi snovi o velikim dvoranama i velikim festivalima svjedoče o njihovoj strasti i vjeri u nevjerojatan glazbeni put koji je pred njima. „LoM“ nije samo glazbena grupa – to je izvor inspiracije, energije i dubokih emocija. Njihova priča o usponu od demo snimaka do izvođenja na velikim pozornicama dokazuje snagu strasti, suradnje i neograničenih snova.

Ovaj tekst je nastao u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

Izvor: https://www.etrafika.net/moze-i-drugacije/89638/prica-o-stvaranju-glazbenog-cuda/?fbclid=IwAR0og8Rk0_x1jUQIO4pa4iD45rxDH8sU7DsFvmRU6VtU_XuOGjg8_A3gGek 

Najčitaniji tekstovi

Mladi u ulozi kritičara kroz puteve književnosti
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Stavovi i polemisanje na temu #EjAj
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
More Stories
ODGOVORI PSIHOLOGA 29: „Emocionalni prtljag: šansa da razumijemo vlastitu istoriju odrastanja“