Vikend aktivizma: Neformalne inicijative mogu biti nosioci velikih promjena

Ovogodišnji Vikend aktivizma okupio je u parku “Dr Mladen Stojanović” trideset mladih iz Banjaluke, Bosanske Krupe, Bugojna, Dervente, Fojnice, Goražda, Gradačca, Novog Grada, Sarajeva, Sokoca, Travnika, Tuzle, Vareša i Zenice. 

Program sedmog Vikenda aktivizma činili su aktivistički kviz, predavanje o društvenim pokretima u Bosni i Hercegovini, te radionice – neposredno učešće građana u poslovima lokalne samouprave, kada jedan dan vrijedi četiri godine i stencil radionica izrade političkih poruka na majicama.

Kroz radionice i predavanja učesnici su imali priliku međusobno razmijeniti mišljenja, družiti se i raditi u grupama, a predviđeni dani, od 17. do 19. avgusta koliko je trajalo druženje, su učesnicima prebrzo prošli i vratili su se u svoje gradove s novim inicijativama.

Cilj radionica je bio da uvedu učesnike u aktivizam i društveno odgovorno djelovanje, pokrenu na međudijalog i toleranciju, animiraju ih da razvijaju kritičku svijest, ukažu na važnost govorenja o problemima u društvu i zajedničko zagovaranje za izgradnju demokratskog društva.

Društveni pokreti u BiH

Dugogodišnji aktivista, Dražen Crnomat je govorio o genezi društvenih pokreta u BiH, njihovim preklapanjima i razilaženjima osvrćući se na tekst Veselina Masleše koji iznosi tezu da su nosioci promjene grupacije, a ne stranke. Jedan od trenutno aktivnih društvenih pokreta u Bosni i Hercegovini je svakako i “Pravda za Davida” koji broji ogroman broj članova i svakodnevno se okuplja na Davidovom trgu u Banjaluci. O grupi “Prvavda za Davida”, govorila je Daniela Ratešić Došen.

Ovo je ne samo borba za istinu i pravdu, ovo je borba za svu našu djecu koja zaslužuju bolju budućnost i sigurnost u svom gradu, istakla je Danijela.

Neposredno učešće građana u poslovima lokalne samouprave

Na ovoj radionici, koju su vodili Jelena Brkić, aktivistkinja (Centar za životnu sredinu) i Uglješa Vuković, pravnik (Transparency International) učesnici su se upoznali sa pravnim mehanizmima neposrednog učešća građana u poslovima lokalne samouprave, važnošću djelovanja građanskih inicijativa na lokalnom nivou, te kako svojim aktivnim djelovanjem mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj ulici, naselju, mjesnoj zajednici, gradu ili opštini.

Suština je da mi kao građani u što većoj mjeri koristimo sva svoja raspoloživa građanska i politička prava jer je veliki broj neformalnih građanskih inicijativa koji ipak ukazuje na pozitivan trend u pogledu demokratske prakse učestvovanja.

Kroz prenošenje dosadašnjih iskustava smo našim učesnicima prenijeli važnost građanskog samoorganizovanja i pravovremenog uključivanja u procese donošenja odluka. Željeli smo istaknuti važnost javnog prostora ne samo za naše političko djelovanje nego kao i prostor koji pripada svima nama, koji koristimo i prilagođavamo svojim potrebamarekla je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Kad jedan dan vrijedi četiri godine

Nikako ne smijemo zaboraviti činjenicu da jedan dan i jedna odluka uveliko može uticati na našu budućnost. Izlaskom na izbore ne bi trebao da prestane politički angažman već naprotiv poslije izbora treba pažljivo pratiti rezultate nečijeg rada ili nerada i nastaviti aktivno učestvovati u procesu donošenja odluka koje nas se tiču kao građana. Upravo ovom radionicom je učesnicima dato na znanje kako da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju. Radionicu su vodili Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju iz Sarajeva, koji su se kroz razgovor dotakli i uloge medija u procesima koji nas očekuju.

Promjena kreće od nas i svako od nas treba da bude samostalan u razmišljanju, da iznosi svoje mišljenje slobodno kako bismo postigli zdravo društvo izgrađeno na demokratskim vrijednostima, koje neće biti samo na papiru.

Što se izbora tiče, ja ću izaći kao građanka ove države, ali hoću da vidim pozitivne promjene u svom rodnom gradu i šire, rekla je Jovana Boljanić nakon radionice, dugogodišnja aktivistkinja i artqueer umjetnica.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Stencil radionica izrade poruka na majicama

Završnicu Vikenda aktivizma činile su izrade političkih i ličnih stencil poruka na  majicama, koju je vodila Vildana Hrnjić, grafička dizajnerica iz Prijedora i učesnica Vikenda aktivizma od 2016. godine. Na ovoj radionici učesnici su imali priliku da osmisle svoju poruku i prenesu je u javni prostor.

Smatram da sve profesije imaju mogućnost aktivističkog djelovanja. Konkretno, ja kroz svoj dizajn govorim o temama koje su meni bitne i na taj način edukujem druge ljude. Stencili, kao tehnika, su veoma praktični za iskazivanje mišljenja, stavova ili promocije. Uz malo kreativnosti, truda i uloženog materijala se mogu poslati odlične poruke. Iz tog razloga smo ovu radionicu svrstali u ovogodišnji program Vikend Aktivizma, zaključila je Vildana.

Aktivistički duh ne bi trebao da se zadrži samo na danima predviđenim za to, ali su oni s druge strane izuzetno značajni kako bi nas spasili od mnogih predrasuda i motivisali da radimo na sebi. Vikend posvećen aktivizmu se održava već sedam godina, znači da samo treba izaći u park, na ulicu, među svijet i shvatiti da postoje i oni koji dijele naša interesovanja i probleme. Kultura može izrasti i procvjetati samo iz života, rekao je Niče, a mladi okupljeni oko zajedničkih ideja su ono što svijetu treba i što će uvijek trebati.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Velika pitanja – velika anksioznost
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Novo lice lokalne politike: Ira Adilagić – jednakost svih građana/ki: prvi inkluzivni park u Sarajevu
Čapljina kao grad smijeha, mazlumske priče i cijena
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Intervju - Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola
More Stories
S čupkavim problemima u ljepši svijet