Sa politikom na ti – 4. sjednica Općinskog vijeća Fojnica – pasivnost vijećnika/ica

Da li su vijećnici i vijećnice samo fizički prisutni na sjednici ili stvarno svi uzimaju aktivno učešće u radu vijeća. Više o tome u izvještaju Edne Aletić koja je posjetila 4. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Fojnica.

Na sjednici Općinskog vijeća Fojnica 17. 6. 2021. godine prisustvovalo je 19 vijećnika/ica. Inače, OV Fojnica broji 21 člana/icu, od čega su 6 vijećnica i 15 vijećnika. Dnevni red za ovo zasjedanje imao je 30 tačaka, a sjednica je trajala 12 sati uz nekoliko pauza od čega je najduža trajala sat vremena. Prvo je usvojen zapisnik sa 3. sjednice, a neka od vijećničkih pitanja zatraženih da budu uvrštena za julsku sjednicu su sljedeća: izgradnja Doma zdravlja u Kiseljaku, koji prijeti zatvaranju fojničkog Doma zdravlja te bi Fojnica u konačnici imala samo područnu ambulantu. Općina u tom pogledu ne daje nikakvo mišljenje, pa je zatraženo da ova tačka bude uvrštena u raspravu na sljedećoj sjednici. Također, zatraženo je da se na narednoj sjednici raspravlja i o protokolu za izgradnju fabrike vode u MZ Prokos koji je potpisao načelnik uprkos neposjedovanju osnova za to i bez konsultacije sa Vijećem. U nastavku pročitajte i pregled drugih važnih tačaka ove sjednice.

Regulacioni plan ulice Mehmeda Spahe, glavne ulice u Fojnici

Projekat vodi firma iz Banja Luke, a glavni zaključak jeste da ruše šupe i ostale objekte privremenog karaktera s ciljem izgradnje mini parkova i rasterećenja samog centra grada. Na ovaj regulacioni plan žale se građani/ke koji/e imaju objekte na ovom području jer im je onemogućena gradnja više od p+2 sprata. Građani/ke traže mogućnost gradnje po principu p+3 sprata. Javna rasprava o ovom pitanju nije održana, jer građani/ke kojih se tiče izrada ovog regulacionog plana nisu obaviješteni na vrijeme nego tek nakon donošenja Odluke o izmjeni regulacionog plana. Na kraju je usvojen regulacioni plan kojim zgrade ne smiju imati više od p+2 spratova, opravdano zbog narušavanja estetike grada, ali i problema nedostatka parkinga za goste_šće objekata.

Prijedlog Odluke o dopuni odluke o saobraćaju

Problem je nedostatka parkinga zbog čega građani/ke parkiraju na ulice, a policija im dodjeljuje kazne, iako građani/ke parkiraju ispred svojih domova. Također, prometna signalizacija nije u skladu sa Zakonom o saobraćaju, iako je načelnik tri puta zaduživan od strane Vijeća da zajedno sa strukom i odgovornim licima sprovede uređenje Odluke o saobraćaju i prometnoj signalizaciji.

Prijedlog Rješenja o utvrđivanju liste OV za članove Komisije za koncesije

Izabrana su 3 ekonomista, inžinjer šumarstva, inžinjer građevine i pravnica. Došlo je do sukoba oko jednog potencijalnog člana Komisije jer obnaša političku funkciju (predsjednik stranke), a u skladu sa Zakonom član Komisije ne smije obnašati nikakvu političku funkciju (predloženi se povukao).

Izvještaj o radu i finansijski izvještaj o radu Općinske izborne komisije Fojnica za 2020. godinu

Ovu tačku dnevnog reda obilježilo je: odustajanje biračkih odbora, nedostavljanje prijedloga članova_ica biračkih odbora u određeno vrijeme, OIK se požalio na povećan broj novih članova/ica biračkih odbora koji nemaju iskustva u svojim zadacima što otežava rad Komisije koja je adekvatno plaćena za obavljanje svojih zadataka. 

Plan rada javnih ustanova Općine Fojnica

Prijedlog Zaključka o opravdanosti izgradnje putne komunikacije

Najzanimljivija tačka o kojoj se raspravljalo nekoliko sati, zasjedali su Klubovi vijećnika, a ovu tačku Dnevnog reda obilježilo je sljedeće: svađa, optuživanje načelnika da je uzeo novac i odobrio gradnju prije zakonske dozvole. Prijedlog Zaključka dolazi od načelnika koji svoje izlaganje počinje sa: „Možda ja jesam malo ubrazao proces jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, ali ja sam to radio za dobrobit Fojnice…“ Gradonačenik, dakle, priznaje kršenje zakona na samom početku izlaganja. Izgradnja putne komunikacije počela je par godina ranije, ali je obustavljena zbog nedostatka novca za kupovinu privatnih posjeda preko kojih je planirana putna komunikacija. Upravo ta zemljišta kupljena su od strane privatnih investitora koji su ubrzo, na vlastitom zemljištu, započeli sa gradnjom. Svoje zemljište ogradilli su na takav način da je ograda na državnoj parceli. Načelnik ističe da je to uredu i da ako kome bude smetalo investitori će ukloniti ogradu. Izgradnjom na tom lokalitetu narušeni su zakoni o građenju, o vodnom dobru te nije izvršena revizija vlasništva. Generalno, načini prodaje i kupovine su poprilično nejasni i slute na malverzacije. Kada OV ponudi rješenje kojim bi izgradnja bila nakratko zaustavljena dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi kako bi sve bilo zakonski regulisano opštinski službenik načelniku kaže da on neće sprovoditi ovakav postupak, iako je on u skladu sa zakonom, pravdajući se vremenskim periodom koji je potreban za ovakvu realizaciju. Problem bi bilo veoma jednostavno riješiti da postoji Regulacioni plan, koji kako kažu vijećnici/ice ne postoji. Uslijedila je pauza od sat vremena, a nakon pauze su održana zasjedanja Kolegija te je utvrđeno da ipak postoji Regulacioni plan i da je izgradnja putne komunikacije opravdana jer je ona planirana važećim Regulacionim planom koji se pojavio na pauzi.

Usvojeni izvještaji o poslovanjima javnih preduzeća Općine Fojnica

Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Fojnica za prva 3 mjeseca tekuće godine

Pomalo nejasno iznesen izvještaj sa pravopisnim nedostacima na koje je ukazao vijećnik, plan rada načelnika i plan kapitalnih ulaganja nije dostavljen, anuliran je deficit zahvaljujući ranijem poslovanju u suficitu, paušali vijećnicima/ama nisu isplaćeni, ali se nadaju da će biti do decembra tekuće godine.

Problemi i potrebe mladih

O konkretnim problemima i potrebama mladih nije se nikako raspravljalo niti su spomenuti na ovoj sjednici.

 

Lično zapažanje i stav novinarke koja je pratila sjednicu

Lično zapažanje i stav novinarke koja je pratila sjednicu jeste pasivnost većine vijećnika/ica. Na sjednici koja je trajala 12h većina je bila samo fizički prisutna.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
More Stories
Sa politikom na Ti – 6. redovna sjednica OV Lukavac – kadrovska pitanja i akti imovinsko-pravne prirode