Push Pauza S1E2: Gdje se obrazuješ, gdje diplome skupljaš?

Došli smo u doba kada mladi ljudi imaju priliku birati između više načina obrazovanja. Pored klasičnog studiranja na visokoškolskim institucijama i univerzitetima, u bosanskohercegovačkom društvu se rodio trend sticanja znanja i vještina putem višemjesečnih kurseva, škola i akademija

Međutim, na trenutak smo zaboravili pomenute trendove i u ovoj emisiji se isključivo bavili prednostima i nedostacima studiranja na javnim i privatnim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

U drugoj epizodi Push Pauze zagrebali smo ispod površine i odgovorili na mnoga pitanja o studiranju u našoj domovini. Pokušali smo uporediti uslove studiranja, definisati razlike između studenta koji studiraju na privatnim i javnim univerzitetima, da li su cijene školovanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa kvalitetom koju ono nudi i da li mi, studenti, učimo da naučimo ili isključivo da bi položili ispite.

Razgovor su, puni znanja i elana, vodili  Amar Čustić – student  Medicinskog fakuleta Univerziteta u Sarajevu, Saša Jovljević – studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Nikola Lero – student Pravnog Fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Arijan Pranjić – student na privatnom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology .

Ekipa koja je radila na realizaciji druge epizode Push Pauze, otkrila nam je motive nastanka ove epizode:

„Juni je mjesec maturskih večeri, blještavog nakita, cjelonoćnih pijanki i tužnih rastanaka ali isto tako i mjesec velikih životnih odluka i, kako ga mnogi nazivaju, najbitnijeg ispita u životu, onog prijemnog. Inspirisani upravo ovim trenutkom, prisjetili smo se kako smo u srednjoj školi imali ljudske odnose sa našim profesorima, a onda smo, upisujući fakultet, postali brojevi. Da, fakultet za razliku od srednje škole nije obavezan pa se ‘akademsko’ osoblje naših fakulteta prema nama ponaša kao prema onome što zaista jesmo – kolateralna šteta njihovih enormnih dnevnica. Maturante zaista očekuje velika odluka, pa smo im odlučili približiti situaciju na visokoškolskim ustanovama. Diskutujući na temu, željeli smo pod isti nož staviti i privatne i javne fakultete i operišući zajednički zaista zaliječiti nedoumice oko studiranja na ove dvije različite (?) ustanove. Da li je rast cijena školovanja samo potporna terapija zamalignu stagnaciju kvaliteta visokog obrazovanja u BiH? Gdje je situacija bolja ili ko se ušminkanije predstavlja?“

Nismo na sva pitanja našli odgovore, naravno, ali diskusija je bila uspješna i zahvaljujući odličnoj publici, priču o obrazovanju smo proširili van granice Bosne i Hercegovine. Uspjeh ove emisije se ogleda u isticanju vrijednosti vezanih za obrazovanje i vraćanju u fokus ideje o onome što je zaista bitno, a to je znanje koje u konačnici dobijamo.

Push Pauza je najmlađi medijski proizvod Omladinske novinske asocijacije. Zamišljena je kao omladinski live talk show, tačnije  platforma za kritičko promišljanje i donošenje mišljenja mladih u javni diskurs Bosne i Hercegovine.

Kompletnu drugu epizodu poslušajte na sljedećem audio podcastu:

Pogledajte i video sa atmosferom za vrijeme druge epizode Push Pauze:


Push Pauza, Epizoda 2: „Gdje se obrazuješ, gdje diplome skupljaš?“

Voditeljica: Damira Ibranović;

Gosti: Amar Čustić, Saša Jovljević, Nikola Lero i Arijan Pranjić

Producentica: Anela Ibraković;

Koordinatorice: Amra Avdić, Samra Ribić;

Tonski i video snimatelj: Jan Duran.

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Zlatna Karika Dino Bajrović: Volim svoj posao i uvijek imam tremu
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
More Stories
Koliko je „korektna“ politička korektnost?