Novo lice lokalne politike – Omer Berbić, sanacija travnate površine stadiona Tušanj, sanacija parka te veća funkcionalnost mjesnih zajednica

Omer Berbić je gradski vijećnik Općine Tuzla. Neke od njegovih inicijativa su sanacija travnate površine na stadionu Tušanj, sanacija parka kod Husinskog Rudara kao i usvajanje statuta po kojem se vraća uloga mjesnih zajednica u funkciju.

Gradu Tuzla je bitno vratiti identitet kao glavnog grada građanske ideje u Bosni i Hercegovini, grada koji ima generacijsku misiju da bude prvak u progresivnim politikama. Nažalost, nakon 20 godina vladavine jednog čovjeka, mi smo to izgubili i svaka moja ideja ide ka tome da se taj duh vrati. Radio sam zajedno sa kolegama/icama na vraćanju mjesnih zajednica u funkciju i to smo uspjeli preko usvajanja statuta grada i direktnim izborima. Radili smo zajedno sa aktivistima/kinjama i na očuvanju jezera Kop i uspjeli smo zahvaljujući hrabrim ljudima na Šićkom Brodu i ministru Karadžinu koji je na kraju dao prijedlog rekreativne zone na glasanje. Izborio sam se za sanaciju travnate površine na stadionu Tušanj te dao ideju za sanaciju parka kod Husinskog Rudara.

Svaka ideja koju predložim je utkana u generalni kontekst povratka Tuzle kao najprogresivnije sredine u Bosni i Hercegovini. Trenutno čarsija komentariše da je najinovativnije što možete naći u Tuzli zanimljiv raspored salate u kebabu ili miks nargile. To moramo zaustaviti! Zelene politike, politike otvaranja biznisa, politike sporta i parkova su politike evropske orijentacije. Svaka od ovih politika pomaže u izgradnji boljeg i kvalitetnijeg života.

Statut smo usvojili, Kop smo zaštitili, trava na stadionu Tušanj je ušla u budžet, sanaciju parka kod Husinskog Rudara ćemo pokrenuti ukoliko to ne uradi grad uskoro. Većina ideja je već u fazi realizacije.

Omer Berbić iz Tuzle. Imam 26 godina i završio sam Fakultet međunarodnih odnosa u Briselu, vijećnik u GV Tuzla. Politika je za mene lično nauka koja bi trebala biti neprimjetna i nenametljiva u životu ljudi.  Kada se u jednom trenutku osvrnete oko sebe i od svih komšija/nica vašeg godišta primijetite samo jednog, bolji motiv za bavljenje politikom mi nije bio potreban.  

 

 

 

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Zlatna Karika Lejla Njemčević: Poseban je osjećaj kada ispunite svoje snove