Karton revolucija – građanski pokret mladih za pravedan sistem

Svakodnevno smo izloženi nepravdi, kriminalu, korupciji, problemima u zdravstvenom sektoru. Takvi problemi su neizostavni i u Tuzlanskom kantonu, gdje nepravda iz dana u dan neprestano raste. Malo je onih koji će svoj glas podignuti i usuditi se nadjačati nepravdu. Ipak, u Tuzli je osnovan građanski pokret mladih koji želi uspostaviti pravedan sistem – Karton revolucija. Adi Selman, glavni i odgovorni čovjek pokreta, govori za Karike.ba i pojašnjava šta predstavlja Karton revolucija“ i otkud ideja za osnivanje iste.

„Karton revolucija predstavlja slobodni građanski pokret svih ljudi koji se žele boriti za pravedan sistem. Nastali smo kao odgovor običnih mladih na trenutno stanje u državi i želju da kroz konkretan aktivizam ukažemo na kriminal, kriminogene ljude i nepravdu koja nas okružuje kako bismo se, koristeći snagu medijskog pritiska, konkretnih uličnih akcija i drugih demokratskih metoda, borili za državu zasnovanu na pravdi i istini“, ističe Selman. Ova grupa mladih svoje poruke šalje primarno simbolično putem kartona, po čemu su postali prepoznatljivi. Na ovaj način žele ohrabriti građane da iskažu svoje stavove. Također, Karton revolucije je adresa na koju se mogu obratiti svi dobronamjerni ljudi, delegirati svoje probleme i sami krenuti u akciju koristeći karton i resurse ovog pokreta na društvenim mrežama. „Stanje u državi se neće promijeniti samo od sebe, sve dok mi kao građani i građanke ne preuzmemo svoj dio odgovornosti i izborimo se za društvo kakvo želimo“, ističe Adi u razgovoru za Karike.ba.

Adi Selman, preuzeto sa adi.ba

Adekvatna rješenja za probleme

Teme kojima se ovaj pokret bavi variraju od korupcije i nepotizma u zdravstvenom sektoru, preko ekonomije, pa sve do obrazovanja. Cilj je da skupa s građanima nastoje pronaći adekvatne odgovore i rješenja za ovakve i slične probleme. Prije obrade neke teme pažljivo provjere i razmotre sve okolnosti vezane za određeni problem kako bi na pravi način bili u prilici da ukažu na problem, ali i da ponude konkretno rješenje. „Ne volimo ‘šuplju priču’, odnosno ne biramo teme koje su populističke i ne mogu se riješiti. Također, za svaki problem koji delegiramo nudimo konkretno rješenje. Pored navedenog, fokusiramo se na ohrabrivanje građana i građanki da vjeruju da su promjene moguće, a vlastitim primjerom dokazujemo da se svaki problem može riješiti ukoliko se istinski potrudimo“, ističe Adi Selman.

Nada da su promjene moguće

Pokret je do sada ostvario izuzetne rezultate i pohvale građana i građanki. Vjetar u leđa im posebno daju mladi koji bude svijest o dešavanjima oko sebe i bude se kako bi zajedničkim snagama uspjeli istjerati istinu na vidjelo i zadovoljiti pravdu. „Svi problemi na koje smo do sada ukazivali su pronašli put do velikog broja građana i građanki. Stranicu Karton revolucije na društvenoj mreži Facebook u prosjeku mjesečno posjeti više od 100.000 ljudi, što nam daje potvrdu da su naše akcije i uspjesi itekako vidljivi u zajednici.

Naša najveća nagrada je kada nam se jave ‘obični’ građani i građanke s porukama podrške u kojima pokazuju kako smo u njima probudili nadu da su promjene moguće.“ U Tuzli već sada postoji rečenica da ako ne radiš kako treba možeš postati predmet natpisa Karton revolucije.

Adi Selman ističe da mladi jesu svjesni katastrofalnog stanja u kojem živimo, ali su preplašeni ili često ne vjeruju da mogu kreirati promjene.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Prijetnje, pritisci i napadi

Priča nosi i negativnu stranu jer zbog iste članovi i članice ovog građanskog pokreta često bivaju izloženi raznim prijetnjama, pritiscima i napadima te demoralisanjem osoba kojima ovaj pokret smeta. „Pored ličnih pritisaka koji su prisutni u svakodnevnom životu, nepravedni sistem često angažuje internet botove u virtuelnom svijetu koji imaju zadatak da pokušaju raznim vrstama neistina umanjiti značaj problema na koji ukazujemo ili diskreditovati raznim vrstama laži naš pokret. Naš rad je zasnovan na istini, pravdi i iskrenoj želji da društvo u kojem živimo učinimo boljim tako da smo se već navikli nositi sa svim pritiscima, prijetnjama i napadima s kojima smo suočeni i oni predstavljaju samo dodatan motiv za još jače i kvalitetnije djelovanje.“

Mlada članica ovog pokreta, studentica prve godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, Minela Dohranović ističe da većih problema od strane nadležnih organa nisu imali, neki su čak i izlazili u susret. „Ali otpora uvijek ima, i u većini slučajeva to budu oni koje kritikujemo, ali uvijek se pojave s nedostatkom argumenata ili demantovanjem problema na koji ukazujemo s ciljem zataškavanja istog.“

Vjetar u leđa mladima

Svjesni smo činjenice sve većeg broja odlaska mladih iz naše države i neviđenja ni zrna pozitivnog u istoj. Pokreti poput ovih daju vjetar u leđa mladima za mogućnost boljeg sutra te nadu da je ovo mjesto gdje se ipak može živjeti sretno i bezbrižno.

Možda baš Karton revolucija osvijesti mlade da ne trebaju sjediti prekrštenih nogu nego da se zajedničkim snagama trebaju boriti i podignuti svoj glas protiv nepravde i neistine.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
Intervju - Amina Omerbašić, JU MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Intervju - Sumea Žuna, Mješovita srednja škola Zenica
Intervju -  Marko Knežević, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“,
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
Vanja Solaković: Alternativna muzika je uvijek bila za individualce