Šta mladi iz Visokog misle o piramidama?

Mnogo velikih imena je u posljednje vrijeme obilazilo ovaj grad i nikoga nije ostavio ravnodušnim. Sportisti, glumci, pjevači, a da li si ti? U priči Emine Aščalić saznaj više o piramidama i turističkoj ponudi Visokog, te o tome šta mladi iz Visokog misle – postoje li one ili ne?

Visoko godišnje posjeti više stotina turista iz cijelog svijeta, pa ako ste jedan od njih onda već znate zašto trebate ponovo doći, a ako niste, u nastavku vam donosim razloge zbog kojih ćete sigurno poželjeti posjetiti ovaj grad. Mislim da ne postoji nijedan stanovnik Bosne i Hercegovine koji nije čuo razne priče o piramidama u Visokom. Postojale piramide ili ne, jedno je sigurno, imamo odličan turistički potencijal. Iz kojeg god pravca da ulazite u grad, nemoguće je da ne primijetite ono zbog čega ste stigli. Brdo Visočica na čijem se vrhu nalaze ostaci kraljevskog grada Visoko plijeni pažnju i zaista već odmah svojim oblikom podsjeća na piramidu. Ona je poznata kao piramida Sunca, ali po navodima Semira Osmanagića postoje još tri.

Kakva je ponuda?

Put prema samom vrhu piramide Sunca je malo duži, ali svakako se vrijedi uputiti tamo. Osim prelijepog pogleda na grad, moći ćete vidjeti i iskopine koje kriju kamene ploče i već tu ova priča počinje dobivati smisao. Obilazak tunela je neizostavan, a s vodičima koji će vam rado objasniti sve što vas zanima, ovo iskustvo biće nezaboravno. Obilazak tunela se plaća, ali cijena je pristupačna. Možete vjerovati ili ne vjerovati u priče kako su posjete tunelima pomogle mnogim ljudima da prevaziđu određene zdravstvene tegobe, ali da je nešto posebno u njima, to svakako jeste.

Ulaz u tunele

Osim piramida i tunela koji su svakako glavni razlog posjete svih turista, ne treba izostaviti ni arheološki park ,,Ravne 2“, koji na mene lično možda ostavlja i najveći utisak. Park je otvoren 2016. godine i nalazi se u blizini visočkih piramida. Ulaz u park je besplatan za sve posjetitelje. Nudi različite sadržaje i, osim što ćete zagarantovano uživati u prirodi, također možete jesti tradicionalnu bosansku hranu, kupiti nešto od suvenira ili jednostavno razgovarati i upoznati se s ljudima koji tu rade. U parku je zaista mnogo sadržaja – od kamenih instalacija, bine za jogu i meditaciju, staza za rekreaciju, pa do koncertne bine gdje se nerijetko odvijaju različiti događaji koji okupljaju posjetitelje. Meditirati u parku, prošetati Alejom suvenirnica i kupiti nešto, sasvim je svejedno jer ćete se u svakom slučaju osjećati dobrodošlima. Svi su nasmijani i uvijek dobro raspoloženi, a obzirom na divno okruženje, ne čudi i takva atmosfera među ljudima.

Poznata imena

Promocija koju svojom posjetom donose mnoge poznate ličnosti koje dođu u Visoko je posebno značajna. Mnogo velikih imena je u posljednje vrijeme obilazilo ovaj grad i nikoga nije ostavio ravnodušnim. Sportisti, glumci, pjevači, a da li si ti? Šta misliš o piramidama u Visokom?

Park Ravne

Šta misle mladi?

U razgovoru s mladima iz Visokog stekla sam dojam da cijela priča oko piramida sada već ima smisla mnogo više nego ranije i da su i oni sami počeli vjerovati da postoji ,,nešto“. Iako i dalje misterija, za mnoge mlade koji žive u ovom gradu ovo je korak naprijed za sam grad, ali i za njih koji vide priliku da se to iskoristi u pozitivnom smislu.

Amina (25) kaže da rado priča kolegama na fakultetu o svom gradu obzirom da studira u Sarajevu te da se i oni sami dosta raspituju. Dosta njih je na njenu preporuku odlazilo posjetiti ove lokacije i na njih je ono što su vidjeli ostavilo više nego pozitivan utisak. Mirza (24) smatra da je mladima ovo prilika da i sami pokreću biznise u svom gradu, što prije nije bio slučaj jer su mladi iz Visokog uglavnom priliku za posao tražili u većim gradovima.

Naravno da i dalje ima onih skeptičnih, pa tako Aida (25) i Emir (25) misle da je dobro da se nešto dešava u Visokom jer je ipak u pitanju mali grad, te im je drago da napreduje i da se razvija, no oni baš i ne vjeruju da piramide u Visokom zaista postoje.

Dođi, vidi i sam procijeni

Bez obzira šta mislili, svi oni rado obilaze te destinacije i provode vrijeme opuštajući se u prirodi. Kažu da posjeta ovom parku nikad ne dosadi koliko god često dolazili, pa ako tako kažu domaćini, onda je sigurno da će i vama biti zanimljivo. Moj fokus je bio na piramidama, ali ako ste već u Visokom, nemojte propustiti da obiđete i gradsku jezgru. Odlična hrana, bogato kulturno-historijsko naslijeđe, predivna priroda – sve su ovo odlike Visokog. Dođite, vidite, sami procijenite i podijelite s našom publikom svoje utiske.

*Naslovna fotografija preuzeta sa FB stranica Bosanska piramida Sunca. Ostale fotografije korištene u tekstu preuzete sa zvanične stranice arheološkog parka Ravne

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini: „ASuBiH treba da bude 'safe space' za sve srednjoškolce i srednjoškolke širom države i težimo k tome“
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Vikend sa ćaletom: Ljubav kao najveća potreba
Nindža, zaostala, bezgrešna ili nepropisno pokrivena – lične priče žena s hidžabom u BiH
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
More Stories
Sa politikom na ti – 6. redovna sjednica Općine Centar Sarajevo