Bosanskohercegovačke ljepotice: Pročitajte tekst, spakujte ranac i krenite u pohod na naša jezera

Kada bi naglas govorili o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, bili bi mnogo bogatiji, te manje bi razmišljali da odemo negdje u inostranstvo, zaboravljajući izvorne korijene. Pošto je vrijeme ljeta, odmora od ispita, ferijalnog raspusta, odlučili smo vam ponuditi ideje, gdje biste mogli spakovati ranac i otići na neki kratki odmor ili ipak izlet.

Nećemo govoriti o šumama, kao ni o planinama, a ni o Neumu kao jedinom bosanskohercegovačkom izlazu na Jadransko more. Pisaćemo o jezerima u našoj državi, koja su bogatstvo naše države. Obično kada god govorimo o jezerima većina će obavezno spomenuti Jablaničko i Boračko jezero. Odakle god da dolazite, iz kojeg god dijela naše države, zapravo ništa nije dovoljno daleko za uživanje. Svakako sa nekom minornom sumom novca, možete se provesti super na nekom od izleta.

Tako da zaista ne znam šta čekate, spakujte ranac, ali prije toga pročitajte tekst, da donesete pravu odluku! Mada svaka odluka je prava!

Prokoško jezero

Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici, nedaleko od Fojnice (udaljenost 22km). Pretpostavljamo, da su mnogi od vas čuli za ovu turističku destinaciju. Ledničko je jezero, te odlikuje endemskom vrstom Čovječjom ribicom, a u jezeru je još uvijek ostao i endemični primjerak vodozemca- tritona.  Prokoško jezero je okruženo kolibama i katunima i predstavlja dio netaknute prirode. Izrazito je bogato pastrmkom.

Ljeti je moguće kupanje! Dobro ste pročitali.

Uz jezero možete odmarati u stočarskim kolibama, gdje ćete biti maksimalno usluženi, imati mogućnost odmora i dobiti prave domaće specijalitete kao npr: ovčiji sir, kajmak, pitu, borovnice i kupine,  hljeb ispod sača…

Prokoško jezero je već godinama turistička destinacija i posjećeno je od strane ribara, planinara, mladih ljudi, parova i porodica. Mladi ljudi često kampiraju, uživaju u ljetnim danima, kreću se, planinare, a na kraju, dan završavaju pjesmom uz delicije pastrmke i svježeg sira.

Svakako preporučujemo Prokoško jezero kao mali raj na zemlji!

Ramsko jezero

Ramsko jezero je umjetno akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor- Rami na sjeveru divne Hercegovine. Stvoreno je 1968. godine. Kako bi vam približili geografski Ramsko jezero, za sve koji nisu posjetili ovo divno mjesto, udaljeno je nekih 70-tak kilometara sjeverno od Mostara i 110 km zapadno od Sarajeva. Pošto Bosna i Hercegovina jeste specifična zbog planinskog podneblja i područje Ramskog jezera je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Voda koja dolazi u jezero je izrazito čista, budući da slivno područje predstavlja sam početak Jadranskog slijeva. Glavni vod čini rijeka Rama, koja izvire iz dva snažna vrela jugozapadno od naselja Varvara. Lijevo vrelo je stalno i naziva se ljetnim vrelom. Uzvodno nalazi se zimsko vrelo koje se aktivira uslijed velikih padavina i otapanjem snijega.  Rama je najznačajnija pritoka rijeke Neretve u koju se, posredstvom Jablaničkog jezera, ulijeva u mjestu Gračac, petnaest kilometara uzvodno od Jablanice.

Početkom 2017. godine, dolina potopljene Gornje Rame je izgledala beživotno i podsjećala na pustinjske predjele, isticali su u februaru ove godine na portalu Rama Prozor, koji je istovremeno i dokumentirao nestvarne prizore koje je otkrilo isušivanje. Na fotografijama ste mogli ugledati tragove nekadašnje stare kaldrme, puta, koji vodi u smjeru idućega mjesta-u punoj akumulaciji. Riječ je o otoku Škarine. Uz tu kaldrmu mogli su se vidjeti ostaci nekadašnjih voćnjaka, groblja, ljudskih ostataka i domova.

Mještani Ramsko jezero nazivaju svojim biserom. Mnogi su prepoznali potencijal ovog bosanskohercegovačkog blaga, te dolaze odmarati, veslati, raditi sportske pripreme ili se kupati na Ramskoj ljepotici.

Modrac

Jezero Modrac nastalo je 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac, opština Lukavac. Udaljenost je šest kilometara od Lukavca, a od Tuzle 10 kilometara. Definitivno je atraktivno mjesto za odmor u kontinentalnom dijelu BiH, sa mnogobrojnim turističkim objektima i sadržajima uz mogućnost ribolova i plivanja. Riječ je o jednoj od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji, u koju se ulijevaju rijeke Spreča i Turija.

Jezero Modrac je idealno mjesto za razvoj turizma i za ribolov. Prednost je što je obala cijelom dužinom pristupačna i za vrijeme niskog vodostaja, automobilom se može stići skoro do svakog dobrog mjesta za pecanje na jezeru.  Na Modracu možete pronaći veliki broj smještajnih i drugih uslužnih objekata.

Park prirode Blidinje i Blidinjsko jezero

Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, te kao takvo je zaštićeni geomorfološki spomenik prirode u sastavu Parka prirode Blidinje.  Park prirode Blidinje osnovan je 30. aprila 1995. godine. Prostire se na površini od 364 km2 na prostoru tri općine, Posušje, Tomislavgrad i Jablanica. Blidinjsko jezero smješteno je na Dugom polju između planina Čvrsnice i Vrana.  Veliki dio vode nestaje isparavanjem i otjecanjem kroz ponore zbog čega znatno opadne razina jezera. U zimskim mjesecima jezero je uglavnom zaleđeno. Posljednjih desetak godina na prostoru Blidinjske visoravni kao i u većem dijelu Bosne i Hercegovine izgrađen je veliki broj stambenih objekata. Pretežno govorimo o vikendicama, koje vlasnici koriste tokom zime. Samo skijalište  se nalazi na nadmorskoj visini od 1800 metara u podnožju planina Čvrsnica i Vran. Skijalište je jako dobro uređeno i posjetitelji mogu koristiti ski lift dužine 575 metara,  novi četverosjed, te dječiji lift. Cijena dnevne karte je 20 km, a opremu možete iznajmiti za dodatnih 20 km, što je u usporedbi sa skijalištima u inostranstvu dosta jefitinije.

U Parku prirode je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih i subendemskih vrsta. Ovo područje je zbog ovog iznimnog bogatstva jedinstveno područje u Europi. Od brojnih endemskih šumskih vrsta najznačajniji je bjelokori bor munika, u svijetu poznata i kao „Bosanski bor”. U parku su evidentirane 122 vrste ptica, te 91 vrsta dnevnih leptira.

Od toga rijetke i ugrožene kao: tetrijeb gluhan, suri orao, patuljasti orao, zmijar, crkavica i bjeloglavi sup. Na području parka gnijezde se još srebrenasti galeb, planinska ševa kao i brojne druge vrste.

U jezeru obitava endemska riba oštrulja, bjelica, klen i alohtona kalifornijska pastrva. Jezero je u par navrata poribljavano ribom iz Buškog jezera i to oštruljom, klenom te kalifornijskom pastrvom.

Naravno da postoji još niz jezera koje bi vam preporučili za posjetiti … Ali, to prepuštamo vama na volju. Mi smo se odlučili za ova četiri. Svakako vam želimo da provedete što ljepše ljetne odmore, raspuste, ferije, te upoznate malo bolje Bosnu i Hercegovinu.

Kar!ke vam žele da uživate i da napunite baterije!  

Foto: www.dinaridestrails.org

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
,,Studentska uvjerenja o stručnosti nastavnika nemaju naročitu težinu“, studenti tvrde drugačije
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
„Od Silvane do Nirvane“ – Karike Top 5 pjesama mjeseca marta
Obećava li nova strategija zapošljavanja previše i hoće li zadržati mlade od odlaska vani?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
SVEMIRKO: Mo'š napraviti najveću glupost na svijetu, svi će mislit' da je to presuper jer si ti na stejdžu!
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Refik Hodžić: Naše traume su još uvijek vrlo žive i prisutne
More Stories
Ples je najljepši način da upoznamo sebe