Zlatna Karika Emina Sinanović: Online-glosar Corona lingua

 1. Ime i prezime?

Zovem se Emina Sinanović.

Emina Sinanović – FOTO Jasmina Horić

2.Gdje živiš?

Živim u Zenici.

 1. Zanimanje?

Studentica sam na Filozofskom fakultetu u Zenici na Odsjeku za njemački jezik i književnost.

 1. Koliko godina imaš?

Imam 22 godine.

 1. Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme provodim uz čitanje knjiga, pjevanje i druženje s prijateljima.

 1. Šta Te je nerviralo u našem društvu, pa si pokrenula svoju ideju?

U prethodnom, zimskom semestru, imali smo predmet Teorija prevođenja I i grupa studenata s Odsjeka za njemački jezik i književnost u kojoj sam i ja, zajedno s profesoricom Belmom Polić, željela je da stečeno znanje primijenim na jednom konkretnom i korisnom projektu. Znanje nije samo po sebi svrha, nego tek onda kada imate mogućnost da to znanje primijenite, znači da ste uspjeli.

 1. O kakvoj ideji se tačno radi? Možeš li nam nešto reći o samoj ideji koju si pokrenula?

Po uzoru na istraživanje, koje je ranije sprovedeno na Institutu za njemački jezik u Mannheimu, koje tretira neologizme, odlučili smo dati svoj doprinos kreiranju glosara koji sadrži njemačke riječi, te ekvivalente u bosanskom jeziku nastale u vremenu pandemije korona virusa.

 1. Kome sve od koristi može biti ta ideja?

Imati priliku da na jednom mjestu pronađete riječi koje su nastale u jednoj sasvim novoj situaciji, a uz to imate detaljno objašnjeno i njihovo značenje, dobro je i korisno za svakoga.

Grupa studenata sa profesoricom – FOTO Jasmina Horić

 1. Rješenju kojeg problema u našem društvu ta ideja doprinosi?

Prvenstveno smatram da je ovo odličan način da se započne bijeg od tradicionalnog načina poučavanja, u smislu da se definicije uče napamet, bez konkretne primjene istih. Lijepo je znati da negdje, na nekom univerzitetu, postoji grupa mladih ljudi koja nastoji da prati svjetske projekte, u vidu ovakvih platformi i na taj način pomaže očuvanju ugleda društva s kulturnog i naučnog aspekta, očuvanju jezika te nastoji pomoći svojim sugrađanima oko lakšeg snalaženja u jednoj sasvim novoj situaciji, barem kada je jezik u pitanju.

 1. Imaš li nekog ko Ti pomaže u realizaciji te ideje?

Pored mene, u projektu su učestvovale i moje kolege Adnan Valentić, Adelisa Behramović, Emina Horić, Elma Šut, Nihada Softić zajedno s profesoricom Belmom Polić.

 1. U kojoj fazi realizacije je trenutno ta ideja?

Trenutno radimo štampanu verziju ovog glosara, a sve to uz pomoć donacije kompanije Infobip, kojoj se ovom prilikom srdačno želimo zahvaliti. Također, pripremamo se za učešće na naučnoj konferenciji pod nazivom „Prozor u svijet obrazovanja, nauke i mladih“, a koja bi se trebala održati na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu.

 1. Gdje na internetu drugi mladi mogu da prate tu ideju?

Cjelokupnu verziju online-glosara možete pronaći na web stranici Filozofskog fakulteta u Zenici: https://ff.unze.ba/corona-lingua/.

 1. Kako drugi mladi mogu tačno da Ti pomognu glede navedene ideje?

Mi ćemo biti presretni ukoliko nekome poslužimo kao inspiracija i motivacija da ne treba odustajati, čak i onda ako se nađemo u jednom teškom vremenu. Iz svake situacije treba uzeti samo ono najbolje, a to je znanje. Znanje, u smislu iskustva, ali i u onom smislu da učimo nove stvari, stvaramo, ali pomažemo i drugima da nauče.

 1. Da li pratiš naš magazin i kako ti se sviđa?

Da, redovno. Smatram da su „Karike“ trenutno najkvalitetniji magazin na našim prostorima kada je u pitanju plasiranje kvalitetnih i pozitivnih priča, u kojima se nastoje podržati mladi, talentovani i obrazovani ljudi.

 1. Poruka mladima za kraj…

Ono što uvijek treba da imamo na umu, dok koračamo životnim stazama, jeste to da je znanje moć, marljivost i odgovornost najvrednije osobine, a trud ono što nas oslobađa. Mi želimo da mislimo pozitivno, pa smo i u ovoj teškoj situaciji pronašli put da radimo nešto zanimljivo, da učimo i zabranimo pandemiji da nam mijenja život na negativan način. I tako trebaju svi. Od dva neba što nam se nude, uvijek birati ono vedrije.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ne sudi knjizi po guzici
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Zašto mi biro ne da da zarađujem više od 208 KM mjesečno?
More Stories
Odgovori psihologa 4: „I u mraku katkad nikne divan cvijet“