Zašto upisati elektrotehniku u Tuzli?

Ammar Grabić je student prve godine Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, a pored toga je i aktivan član NVO sektora u Bosni i Hercegovini. U razgovoru za Karike, Ammar otkriva zašto je upravo elektrotehnika bila njegov izbor, te zašto bi trebala biti i Tvoj.

Zašto si odabrao elektrotehniku?

Odabir zanimanja kojim ćemo se baviti u svom životu – za jednu osobu koja je završila, u mom slučaju, gimnaziju kao opće-obrazovnu ustanovu – je bila jedna velika životna odluka. Smatram da je za bilo koju mladu osobu od 18 godina nezahvalno da odabiru to zanimanje tada, ali zahvaljujući mojoj porodici, prijateljima i profesorima iz srednje škole, odlučio sam se za ustanovu po kojoj su moje preference, odnosno, gdje su se nalazili predmeti u kojima sam se ja najviše pronašao.

Kada si odlučio da se zaista time želiš baviti u životu?

Već u drugom razredu srednje škole sam odlučio da to bude upravo elektrotehnički fakultet, igrom slučaja sam odabrao ovaj u Tuzli. Odabrao sam ga prvenstveno jer smatram da živimo u takvom vremenu nagle digitalizacije, samim time, moramo pronalaziti rješenja u online formi. Ja sam odabrao smjer programiranje, računarstvo i informatika, i upravo se to usko vezuje za današnje aktuelnosti rada. Shodno tome, odlučio sam se za elektrotehniku kao fakultet s dugogodišnjom tradicijom i koji je na dobrom glasu u našem društvu. S ovim fakultetom sam, pored svega, siguran da ću moći pronaći posao u svojoj struci a ne prilagođavati se tržištu. Na odabir mog fakulteta su uticali najviše akademski obrazovani članovi moje porodice kojima sam zahvalan na pomoći pri mom izboru.

Ammar Grabić, privatna arhiva

Šta ti, kao budući diplomirani elektrotehničar, možeš raditi?

Rekao bih da nismo ni svjesni gdje se sve elektrotehnika nalazi kada je u pitanju njezina primjena i rješenja koja donosi. Samim time što je elektrotehnika potakla iz fizike, što možemo zahvaliti velikim naučnicima Tesli, Einsteinu i mnogim drugima koji su joj stvorili put, govori mnogo o njenoj važnosti i primjeni u svakodnevnom životu.

Da li je ovaj studij uticao na promjenu tvojih životnih pogleda?

Mogu ponosno reći da Fakultet elektrotehnike u Tuzli ima dugogodišnju tradiciju i poznat je po svojoj literaturi koju profesori sami kreiraju, tako da svakako je to uticalo na moje životne poglede. Kada sam ušao dublje u svijet elektrotehnike i shvatio šta to znači kratak spoj u domaćinstvu i više naučio o struji, banalizujem, ali shvatio sam da se puno toga može vidjeti kroz elektrotehniku, i na svijet gledati nekim potpuno drugim očima.

Kakav odnos s profesorima imaju studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli?

Jako sam ponosan što imamo profesore koji su s našeg područja i što je jako malo njih koji su sa stranih područja. To mnogo govori o kvalitetu našeg kadra. Također, mnogi profesori su završili isti fakultet na kojem meni danas, ali i mojim kolegama, prenose znanje koje su stekli proteklih godina. Odnos s profesorima je jako profesionalan, i s obje strane je istaknuto jako poštovanje. Naši profesori imaju veliko razumijevanje za nas studente i uvijek nam izlaze u susret za dodatne konsultacije i pomoć. Novonastala situacija s koronavirusom je pokazala da je Fakultet elektrotehnike u Tuzli itekako dobro odgovorio na zadan zadatak, i odmah, od 13. marta, krenuo u digitalizaciju svoje nastave i biblioteke i bio na korist učenika, što je dovelo do toga da se ni minut nastave nije morao nadoknaditi. Tome možemo zahvaliti za to što smo spremni ušli u ispitne rokove. Profesori su također izdvajali svoje privatno vrijeme za sve nejasnoće i pitanja koje je student imao, a naš fakultet je zaista mnogobrojan (cca 200 studenata godišnje).

Koliko prosječno izdvajaš vremena za obaveze koje fakultet nosi sa sobom?

Jako teško mi je procijeniti koliko vremena izdvajam; naravno, drugačije je kada su ispitni rokovi i kada je vrijeme nastave. Kada je vrijeme nastave, provodim od 5 do 7 sati na fakultetu, a svakodnevnom radu posvećujem makar sat do dva vremena. Svakodnevni rad rezultira tome da se mogu očekivati realni rezultati.

Ammar Grabić, privatna arhiva

Šta je krucijalno važno za uspjeh na Fakultetu elektrotehnike?

Čvrsto vjerujem u to da moramo biti svjesni svojih mogućnosti. Kao što rekoh, već u drugom razredu srednje škole sam se odlučio za ovaj fakultet i samim time sam u pripremu krenuo na vrijeme. Dobra priprema u pogledu matematike i fizike, rekao bih, da je krucijalno važna za uspjeh. Međutim, ni to ne određuje naše potpuno krajnje postignuće jer su trud, vrijeme i posvećenost dodatni faktori koji nas dovode do cilja.

Kako su podijeljeni praktični i teorijski dio nastave; ima li dovoljno prakse?

Imamo tu sreću da naš fakultet s mnogo kompanija ima potpisane memorandume, tačnije, sporazume po kojima naši studenti, moje kolege, mogu obavljati praksu za vrijeme nastave. Također, s tim nam se otvara opcija zaposlenja u tim kompanijama po završetku našeg školovanja. Svakako je teorijska i praktična nastava dobro usklađena i podjednake su mogućnosti da se uspjeh ostvari na oba polja.

Da li bi preporučio studiranje na svom fakultetu?

Svakako preporučujem ovaj fakultet onima koji se pronalaze u tome, odnosno onima kojima idu prirodne nauke kao što su matematika i fizika. Fakultet elektrotehnike nije za svakoga, to bi vam definitivno ponovili i moji profesori. Traži mnogo odricanja kada je u pitanju učenje.

Savjet budućim studentima?

Budućim studentima bih preporučio da upišu fakultet shodno svojim mogućnostima i da definitivno iskoriste priliku za predavanje svojih dokumenata na više fakulteta koji su srodni. Imamo mnogo fakulteta koji su srodni fakultetu elektrotehnike, kao što su mašinstvo i tehnološki fakultet, tako da su mogućnosti zaista velike. Također, budući studenti mogu iskoristiti priliku koju nudi inicijativa „I kopija vrijedi“, koja pruža priliku na apliciranje na više fakulteta s ovjerenom kopijom. Važno je da pametno biramo i osiguramo sebi budućnost. Moja poruka, ali i mojih profesora, bi bila da nema inženjera bez olovke i papira, tako da fakultet zahtijeva veliku pripremu, ali donosi i velike uspjehe.

*Naslovna fotografija  preuzeta sa tuzlanski.ba

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
Život freelancera u BiH: Moguće je zaraditi i preko tri hiljade KM mjesečno
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
More Stories
Zlatna Karika Muharem Šehić: Web platforma darujkrv.ba