Push Pauza S1E1: Nasljeđe mladih – situacija u kojoj se nalazimo

U prvih pet minuta po rođenju dobivamo ime, spol, nacionalnost i vjeru, a onda do kraja života to nastavljamo braniti. Koliko to ‘nasljeđe’ određuje ličnosti mladih u BiH? Koliko utječe na stavove, izbore pojedinaca, svakodnevne odluke? Kako se identiteti mladih grade u BiH? Koliko je to sve bitno? Koje su posljedice?

Na ta i druga pitanja pokušali su odgovoriti Ivona, Đorđe i Nedim, gosti prve “Push pauze”, omladinskog talk showa koji je zamišljen kao platforma za kritičko promišljanje i iznošenje mišljenja mladih u javni diskurs Bosne i Hercegovine.

Voditeljica i gosti prve Push pauze

Zbog čega je “nasljeđe mladih” tema prve epizode?

“Mimo svih problema s kojima smo kao društvo suočeni – visoka nezaposlenost, siromaštvo, loš životni standard, korupcija, itd. – kao mlade osobe u BiH moramo li se boriti i sa unutarnjim i vanjskim pritiscima definiranje sebe i drugih u krajnje kompleksnom društvo. Kakvu situaciju su generacije prije nas stvorile i kakvo nasljeđe su nam ostavili? Naše startne pozicije nisu samo definirane u kontekstu ekonomske situacije i mogućnosti, već pri samom rođenju definiraju naše identitete. Već tada preuzimamo breme tog nasljeđa i traži se od nas da postojim u unaprijed određenom mentalnom sklopu, pravilima ponašanja, vrijednostima i životnim ambicijama. Da li po ovom pitanju možemo nešto učiniti? Možemo, ukoliko smo spremni na osobnu krizu identiteta i neprihvaćanje okoline. To je ogroman problem, a o njemu se jako malo govori u našem društvu”, odgovorili su nam iz Omladinske novinske asocijacije (ONAuBiH), koja stoji iza “Push pauze”.

Gosti su sa publikom, koja je aktivno učestvovala u diskusiji, podijelili svoja iskustva i promišljanja o mladima u BiH, njihovom nasljeđu, načinima na koji to nasljeđe utiče na položaj mladih kao skupine, ali i svakog pojedinca ponaosob, oslobađanju od stega prošlosti, te, u konačnici, o budućnosti i perspektivama ovog društva.

Kompletnu prvu epizodu poslušajte na sljedećem podcastu:

Najzanimljivije isječke vam donosimo u video najavi:


Push Pauza, epizoda 1: „Nasljeđe mladih – situacija u kojoj se nalazimo“ u realizaciji Omladinske novinske asocijacije

Voditeljica: Damira Ibranović;

Gosti: Ivona Narančić, Nedim Krajišnik, Đorđe Krajišnik;

Producenti: Jelena Soldo, Amir Purić;

Koordinatorice: Anela Ibraković, Samra Ribić;

Tonski snimatelj: Jan Duran;

Video snimatelji: Arnes Hamzić, Jan Duran.

Najčitaniji tekstovi

Dan kada sam se slomila, uprkos riječima doktora: „Nije ti ništa“
Ono kada želiš biti majka i novinarka – istovremeno
Zašto upisati elektrotehniku u Tuzli?
Poziv autorima/cama za učešće u projektu Na mojoj koži
Kviz o ljudskim pravima (1)
Call centri: ZA ili PROTIV?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
U odbranu naših prava i života
More Stories
DORIS LESSING – Afrika kao književno nadahnuće