Zajebali smo, vozi u rikverc

„Zajebali smo, vozi u rikverc“ zvanični je slogan za rebrending Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, ponosno je za medije iznio novi nužni upravnik ovog preduzeća Haris Gušić.

Dalje je istakao da sanacioni plan podrazumijeva sanaciju GRAS-a, što je izazvalo ovacije prisutnih novinara. Posebnim mjerama iz sanacionog plana predviđa se da studenti prilikom upisa na fakultete UNSA plaćaju i godišnju kartu u iznosu od 100 KM. Ipak, inovacijama tu nije kraj, tako studenti koji godinu provode na Erasmus ili Bilateralnim razmjenama imat će priliku da, po promotivnim cijenama od 25 KM, na svom matičnom fakultetu kupe i okvir kako bi uramili svoju GRAS godišnju kartu, kad je već neće imati priliku koristiti za vrijeme svog studentskog boravka van države.

Najbolje će, međutim, proći studenti koji studiraju u Sarajevu, a odsjedaju u blizini svojih visokoškolskih ustanova. Tako će svi studenti koji žive na udaljenosti do dva kilometra od fakulteta pri upisu godine morati uraditi DNK test kako bi se utvrdila tačno krvno srodstvo s osobama kod kojih odsjedaju u Sarajevu. Studenti koji žive na udaljenostima većim od dva kilometra od fakulteta potrebno je da pri upisu studija donesu nalaz krvi, urina, stolice te bris grla i nosa kako bi se utvrdilo od čega nisu bolovali prije ulaska u javni gradski prijevoz.

GRAS se potrudio da izađe u susret i studentima privatnih fakulteta, te zbog prevelikih troškova školarina, ova kategorija studenata bit će oslobođena plaćanja godišnje karte. Niz ovih odluka u potpunosti je podržao i ministar saobraćaja i komunikacija kantona Sarajevo Mujo Fišo sa sljedećom izjavom: “Statistika je novotarija, hajmo pričati narodno, u Saraj’vu ima cirka 35000 studenata, od toga hajmo reć nek ih sad 5000 uzima karte, šta je s ostalih 30000? Hajde možemo mi halalit ovim s privatnih fakulteta to je cirka 5000, opet ostane 25000 ovih bez karte. Šta oni rade? Žive kraj fakulteta? Kod koga oni žive? Od kud njima amidžince imaju stanove u Saraj’vu? Što se oni vozaju biciklima? Ko je njima slag’o da je šetanje zdravo? Mi treba da izmuzemo ovih 25000 studenata k’o 25000 krava, samo što krave daju mljeko, a studenti će nama dati keš, ako imaju da dođu studirat u Saraj’vo imaju, vala’, i nama da štagod dadu.“

Zbog straha od nepravedne i nezdrave konkurencije koja je u proteklih nekoliko godina GRAS-u donijela ogromne gubitke, iz ministarstva saobraćaja i komunikacija najavili su u narednim mjesecima ukidanje NEXT bike bicikala, Centrotrans komercijale, te taxi vozila koja prevoze studente na relacijama koje koštaju do 8 KM. Također, najavili su i posebne cijene karti i niz pogodnosti u uskoro jedinom komercijalnom gradskom prijevozu.

Tako Gušić ponosno najavljuje cijenu karte za komercijalu od 2 KM uz sljedeće pogodnosti:

  • Dnevna vožnja od 06:00 do 19:00 u humanitarnim autobusima iz Turske, noćna vožnja od 20:00 do 22:00 u humanitarnim autobusima iz Japana.
  • Uvođenje linijskih klošara na relaciji Dobrinja – Otoka, linijskih džeparoša na relaciji Dolac Malta – Marijin Dvor te linijskih prosjaka na relaciji Skenderija – Baščaršija.
  • Lava lamp prozori sa 100% bakterijski zaraženom vodom u prozorima
  • Povećavanje kašnjenja vozila s 10 minuta na 20 minuta
  • Ukidanje bolesne novotarije bežičnog interneta

I ostali vidovi gradskog prijevoza doživjet će niz izmjena. Tako od sada u tramvajima, trolejbusima i autobusima građani mogu očekivati:

  • Povećan broj alkoholisanih lica za 40%
  • Povećan broj uništenih sjedišta, te markiranih i oblijepljenih vozila za 25%
  • Zvanično uvođenje zabrane na noćni prijevoz iza 22:00
  • Potpuni ugođaj kaotične vožnje iz „Mad Max“ filmova

Za kraj Haris Gušić je dao posebnu izjavu za malu skupinu radnika honoraraca čija primanja premašuju 297 KM, ali su nedovoljna za kupovinu osobnih kupona. „Za vas nema mjesta ni u novotarnoj statistici ni u me u glavi“, izjavio je Gušić dodavši „Ko vas j*be fukaro, što radite za honorare preko 297 KM, il’ dajte otkaz il’ nađite štelu pa radite normalan poso, nisam vam ja kriv što nemate rodbine da vam sredi štagod.“

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Uzroci izraelsko-palestinskog sukoba – arapsko-izraelska normalizacija odnosa i eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba jačanjem postojećih i formiranjem novih frakcija otpora
Premotaj: Žene u BiH - od Kraljevine Bosne do danas
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Bošnjak i Srpkinja, Hrvatica i Rom... Kako izgledaju mješovite veze u BiH?
More Stories
Tuzlanski otvoreni centar u akciji: LGBTIQ+ zajednici treba svaki oblik podrške