Volonterski plesni kamp, Gradiška, 2. i 3. avgust 2023. Projekt "Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa" provodi Udruženje Most iz Gradiške, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.
Volonterski plesni kamp, Gradiška, 2. i 3. avgust 2023. Projekt "Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa" provodi Udruženje Most iz Gradiške, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Udruženje „Most“ Gradiška u misiji povezivanja mladih

Mladi kroz volontiranje ne samo da unapređuju lične i poslovne sposobnosti i vještine, nego ono ostavlja trajan uticaj na njihov emotivni i psihološki život.

Piše: Azra Jašarević

„Gradišci, ali i bilo kojoj drugoj lokalnoj zajednici treba jedna stabilna organizacija koja radi za mlade i okuplja mlade“, za „Karike“ je izjavila Dajana Karan, izvršna direktorica Udruženja „Most“ Gradiška. Isti je zaključak napravila i grupa prijatelja koja je prije 15 godina krenula pisati priču o ovom udruženju, sve to bivajući rezultat tadašnjeg programa „Youth in Action“ koji im je omogućio da učestvuju u edukacijama u inostranstvu, upoznavajući druge mlade ljude koji su bili pokretači promjena u svojim zajednicama. „Tada se javila ideja da je tako nešto moguće i u Gradišci. Jedna po jedna aktivnost, volonterska akcija, renoviranje prostora… i evo nas 15 godina kasnije“, ističe Karan.  

Ovo udruženje nudi mladima posebnu priliku za zapošljavanje i napredovanje, razvijanje vještina i znanja, upoznavanje mladih iz cijele Evrope i, najvažnije, služi kao safe space za izražavanje sebe, svoje kreativnosti i svojih mišljenja – sve to kroz projekte koji su fokusirani na poboljšanje kvalitete života u Gradišci.

„Teško je mjeriti promjene koje smo izazvali u ljudskim životima, ali smo sigurni da je ‘Most’ nešto što treba i mora da postoji u Gradišci, što promoviše pozitivne vrijednosti i daje prilike“, izjavljuje Karan opisujući trajne pozitivne posljedice udruženja na lokalnu zajednicu. „Mi kao udruženje smo pokretač ideja, nudimo prilike i konkretne aktivnosti koje bi možda mnogi građani htjeli da sprovedu, ali nemaju znanja ili vještina. Mi pronađemo novčana sredstva, angažujemo ljude i koordinišemo njihov rad da zajedno napravimo promjenu u zajednici“, dodaje Dajana, pokazivajući podršku koju ovo udruženje pruža ne samo svojim članovima, nego i sugrađanima i sugrađankama.

„Angažovanost volontera u lokalnim zajednicama je svake godine sve manja i potrebno je vršiti stalnu promociju volontiranja“, navodi Dajana.

Kroz projekat „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ nastoje da povezivanjem mladih, organizacija i jedinica lokalne samouprave promovišu volontere i njihove volonterske priče, kao i da doprinesu aktivnom uključivanju mladih iz Bosne i Hercegovine u društvene procese. Povezivajući mlade ljude iz četiri različita grada sa sličnim ili istim problemima – Gradiška, Laktaši, Srbac, Banja Luka – teže ka kreiranju kvalitetnih volonterskih programa koji odgovaraju potrebama i stanju lokalne zajednice. Rezultat koji traže jeste poboljšanje statusa i pogleda na mlade ljude unutar ovih zajednica, pokazivajući koliko mogu doprinijeti javnom i društvenom životu.

Naše okruženje ostavlja veliki uticaj na naš način ponašanja i lične stavove, tako je povećano angažovanje mladih kroz volontiranje poguralo one u njihovom okruženju da se uključe i ostave nešto iza sebe. „To je pokretačka energija koja je motivirajuća svaki put“, ističe Karan. Mladi kroz volontiranje ne samo da unapređuju lične i poslovne sposobnosti i vještine, nego ono ostavlja trajan uticaj na njihov emotivni i psihološki život. Ono što je pohvalno kod mladih koji aktivno učestvuju u volonterskim akcijama i aktivnostima Udruženja „Most“ jeste da su korisnici projekta „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ imali korist od volonterskog programa koji im je ponuđen te uspješno realiziran. „To nam daje i najveću satisfakciju, ali i podstrek volonterima da se ponovo vrate. Kao organizaciji, takođe nam je veliki uspjeh kada se naši stari volonteri pohvale angažmanom u našem volonterskom centru i kada navode ta iskustva kao nešto što je unaprijedilo njihov život u bilo kojem obliku.“

Za sami kraj, Dajana je poručila svima koji su zainteresirani za volontiranje: „Savjet je uvijek da se oprobaju kao volonteri. Mogu slijediti svoje interese i angažovati se na onim poljima koja su njima primamljiva. Uvijek je interesantno probati nešto novo i vidjeti koji su to benefiti za nas kao ličnosti. U svakom slučaju, to će im dati novi pogled na svijet i njihovu lokalnu zajednicu.“

Ovaj članak je nastao kroz projekt „Putokaz za mlade, karike za promjene“, koji provodi Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Stavovi izneseni u ovom članku nisu i ne mogu biti stavovi Instituta za razvoj mladih KULT.
Naslovna fotografija: Volonterski plesni kamp, Gradiška, 2. i 3. avgust 2023. Projekt “Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa” provodi Udruženje Most iz Gradiške, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Preuzeto sa zvanične Facebook stranice Udruženja Most.

Najčitaniji tekstovi

Jezičke greške u medijima – nemar novinara, redakcije bez lektora
Zar je zaista važno za kim mi srce žudi?
Odbrane u momentima kad ih ne očekujete su uvijek srcu najmilije
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Queer prava za sve
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
More Stories
Push Pauza S1E2: Gdje se obrazuješ, gdje diplome skupljaš?