Studentice mostarskog FIT-a osmislile aplikaciju koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar

Aplikacija sadrži sve komponente neophodne za rehabilitaciju, socijalizaciju i olakšanu komunikaciju između bolesnika i osoba koje brinu o njemu.

Emina Kapetanović je studentica druge godine Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Nakon što je njen otac pretrpio moždani udar, ova 22-godišnja djevojka je zajedno sa svojim timom osmislila aplikaciju koja osobama koje su doživjele moždani udar pomaže pri rehabilitaciji i socijalizaciji.

„Strahovala sam kakva će reakcija javnosti biti na ovaj projekat s obzirom da niko ne priča o ovom problemu dok se sam s njim ne suoči, međutim, na moje veliko iznenađenje, dobila sam ogromnu podršku i motivaciju da nastavim s radom“, kaže Emina Kapetanović.

Emina Kapetanović (privatna arhiva)

Pružanje pomoći ljudima s afazijom i oštećenjem mozga

U timu koji je vrijedno radio na aplikaciji našla se i njena kolegica, Zavidovićanka Ajna Krajinić. „Ideja za aplikacijom je nastala zbog situacije koja je, nažalost, zadesila porodicu Kapetanović. Kolegica Emina je izrazila želju za razvijanjem pomenute ideje kako bi prikazale, na što jednostavniji način, pružanje pomoći ljudima s afazijom ili oštećenjem mozga. Prikupljanje određenih informacija, kontaktiranje raznih stranaka, pisanje dokumentacije, izrada dizajna i prototipa je trajala dva mjeseca. Raspodjelom poslova, timski smo uspjele doći do zapažajućeg rezultata. Smatram da je bitan faktor timskog rada zapravo podjednako raspodjeljivanje obaveza svakom od članova tima kako bi se zadatak izvršio u potpunosti“, govori Ajna Krajinić.

Koncept i razrada same aplikacije uzeli su najviše vremena. „Za svaki korak morala sam se savjetovati s medicinskim stručnjacima. Pod tim mislim statistička istraživanja o moždanom udaru svih država regiona, odabir najbitnijih komponenti te revizija sveukupnog proizvoda od strane medicinskih stručnjaka. Radi pandemije korona virusa situacija je bila još više otežana jer se sva komunikacija vršila preko maila i telefonskih poziva“, priča Emina.

Kako aplikacija funkcionira, zapravo?

Njihova aplikacija sadrži sve komponente neophodne za rehabilitaciju, socijalizaciju i olakšanu komunikaciju između bolesnika i osoba koje brinu o njemu. „Svakoj osobi je osiguran personalizirani program treninga koji se vremenom prilagođava za postizanje što boljih rezultata. Uz jednostavan dizajn i korištenje aplikacije, korisnici različite dobi će na svojim uređajima savladati vještine u kraćem vremenu i moći će češće prakticirati terapije“, ističe Ajna.

Ajna Krajinić (privatna arhiva)

Emina Kapetanović objašnjava da aplikacija funkcionira tako što bolesnik ispuni dvominutni test svojih trenutnih sposobnosti, te se na osnovu toga smješta na nivo preporučenih fizikalnih, jezičkih i memorijskih vježbi.

„Pored tih komponenti koje pomažu samom bolesniku, dodala sam još i praćenje napretka, podsjetnik za termine i terapije koje bolesnik uzima, te FAQ (Često postavljena pitanja) odgovorena od strane medicinskih stručnjaka kako bi se osobama koje brinu o bolesniku olakšalo tako što sve potrebne informacije imaju na jednom mjestu“, objašnjava Emina za „Karike“.

Budućnost aplikacije na globalnom tržištu

Kada govorimo o budućim planovima, Emina Kapetanović želi da njena aplikacija ostane humanitarne naravi, onako kako je zamišljena. „Od FIT Coding Challenge-a (projekat koji ima takmičarski karakter s ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja) do ovog momenta, s novim timom stručnjaka iz različitih oblasti, dizajn aplikacije je u potpunosti promijenjen da bi se prilagodio globalnom tržištu i korisnicima se dostavio savršen proizvod. Trenutno sarađujemo s IT, medicinskim i marketing stručnjacima. Izuzetno sam ponosna kad znam da će ova aplikacija pomoći barem jednoj osobi koja se našla u situaciji u kojoj sam i ja“, dodaje ova mlada Mostarka.

Veliku podršku ima kako od medicinskih stručnjaka, profesora i IT firmi iz regiona, tako i od individua koje žele da doprinesu na bilo koji način. „Sve ovo mi znači puno jer dokazuje humanost ljudi oko nas. Zahvaljujem se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i nesebično pomagali na izradi ove aplikacije koja je trebala biti studentski projekat“, naglašava Emina.

Aplikacija za rehabilitaciju od moždanog udara

S pravom idejom sva vrata su otvorena

Eminina kolegica Ajna ističe da su i mlađe i starije generacije oduševljene stvarima koje nudi digitalni svijet. „Sve više i više se javlja zainteresiranost na području idejnih rješenja koje život čine lakšim i jednostavnijim. Nekolicina mladih se zapravo odluči zaploviti u svijet stvaranja inovativnih rješenja, ali smatram da je potrebno malo više raditi na motivisanju između mlađih generacija jer na njima svijet ostaje“, poručuje Ajna koja smatra da je u svakom poslu neophodan kvalitetan timski igrač koji će zajedničkim upotpunjavanjem  ostvariti zapažene rezultate.

Emina, također, naglašava da je potencijal ideja mladih osoba u BiH ogroman. „Ovim putem želim da poručim da s pravom idejom sva vrata su im otvorena. Najteži je zapravo pronalazak odgovarajuće oblasti u kojoj želimo da napravimo promjenu. Digitalna era olakšava proces komunikacije stručnjaka i dolaska do informacija“, zaključuje Emina Kapetanović, koja u budućnosti želi postati projektni menadžer u IT sektoru, a do tada će se nastaviti usavršavati i doprinositi zajednici kroz razne projekte.

Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bojan Jokanović – Sizif oštra i neumoljiva oka
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Zerina Suljić: Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Danijela Stojanović, geštalt psihoterapeutkinja: „Iza slojeva neosvešćenih osećanja, strpljivo čekamo sami sebe“
10 realnih razloga zašto si još uvijek single, a koje ti niko nije rekao
Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Dr. Nina Krajnik, lakanovska psihoanalitičarka: Nesvjesno – najvažnija knjiga koju možete pročitati
More Stories
Zlatna Karika Hazim Mehmedić: Bez truda i vježbe talenat je uzaludan