Kako su mladi proširili i održali turističku ponudu BiH u protekle dvije pandemijske godine

Otkako sam preusmjerila svoje zanimanje novinarke s informativnog portala na magazin koji umjesto bućkuriša vijesti objedinjuje i objavljuje isključivo pozitivne vijesti iz Bosne i Hercegovine, s naglaskom na turizam, počela sam da vjerujem u bolje sutra u ovoj državi. Čak i u pandemijskoj godini u kojoj smo se svi vezani za turizam prepali za opstanak radnih mjesta, BiH je bilježila nevjerovatne uspjehe turističkih djelatnika. Mene je posebno oduševilo što se ti uspjesi najviše mogu pripisati mladim ljudima u našoj zemlji. Zahvaljujući sjajnim grupama mladih ljudi u BiH, imala sam pune ruke posla i mnogo vijesti i priča za objaviti u ove protekle dvije pandemijske godine. Neke od brojnih koje su me oduševile pokušat ću ukratko navesti.

Muzej ratnog djetinjstva

Sarajevski Muzej ratnog djetinjstva, čiji je direktor i osnivač Jasminko Halilović s Forbesove liste mladih lidera „30 ispod 30“, našao se na spisku najutjecajnijih muzeja u Evropi. Halilovićev tim također je veoma mlad, a uspjehe su nastavili nizati, pa su tako otvorili Muzej i u Ukrajini, te nastavljaju širiti mrežu muzeja u ostatku svijeta.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Aktivnosti iz grada na Uni

U bh. medijima, najviše vijesti iz turizma objavljuje se najčešće iz Sarajeva, no u proteklom periodu Bihać je vrvio od vijesti koje su se trebale ispratiti: oživljavanje srednjovjekovne kule na kojoj su se počeli održavati techno partyji, koncerti, predstave, otkrivanja nove pećine i novih unskih otočića. Toliko aktivnosti iz grada na Uni pripisujem mladom i entuzijastičnom direktoru Turističke zajednice Grada Bihaća Arminu Amidžiću, koji neumorno radi na tome da obogati sadržaj u svom gradu i da ga promovira.

Foto: FB stranica Japodski otoci

Amidžić je ujedno i vlasnik poznate bihaćke destinacije Japodski otoci koja je tokom cijele sezone izuzetno posjećena, a naročito je posjećuju mladi. Razlog leži u tome da mladi vole glamping – produženu vrstu tradicionalnog kampovanja, ali s pogodnostima. Pa tako na Japodskim otocima posjetioci mogu prespavati u kućici na drvetu ili staklenoj kupoli pod otvorenim nebom, što je za mnoge mlade ostvarenje dječijeg sna.

Hercegovina

Također, zahvaljujući grupi mladih entuzijasta, Hercegovina postaje globalno prepoznata cikloturistička destinacija. Cikloturizam je aktivnost koja kombinira turizam i biciklizam, a koja se sastoji od otkrivanja novih mjesta i krajolika ili posjete zemljama koje koriste bicikl kao prijevozno sredstvo. Aktivni turizam, cikloturizam i biciklistička putovanja na duge distance su promijenili način na koji mnogi putnici doživljavaju novo odredište. Cikloturiste privlači izazov bicikliranja kroz ruralne dijelove zemlje, sela, planine, kroz doline rijeka i gradove, praćen sporijim tempom koji dolazi s ovim načinom prijevoza, što je vožnju biciklom učinilo jednim od najbrže rastućih turističkih trendova.

Foto: FB stranica Herzegovina Bike

To je jedno novo iskustvo za mnoge putnike koji traže aktivan odmor, još dublje i autentičnije povezivanje s destinacijom u kojoj borave. Sunčana Hercegovina ljubiteljima cikloturizma itekako ima šta da predstavi, što pokazuje i turistička ponuda koja se od ove godine zahvaljujući mladoj ekipi „Herzegovina Bike“ može pronaći i na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active, koja broji više miliona korisnika aktivnog turizma. Također, zahvaljujući trudu mladih zaljubljenika u paraglajding, hercegovački gradić Ljubuški postaje svjetski poznat u letačkom svijetu i prepoznat je kao jedna od top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu.

Proširena ponuda avanturističkog turizma

Da se primijetiti da su se najveći uspjesi i najveće promjene dogodile u oblasti aktivnog turizma. U proteklom periodu se u BiH masovno širila ponuda avanturističkog turizma: otvarali su se ziplineovi, adrenalinski parkovi, čak su i etno sela oživjela svoje ponude. Iako se o tome nije govorilo sa stanovišta struke, čini se da su turistički djelatnici u Bosni i Hercegovini svoju ponudu širili prema mladima, što je pun pogodak!

Zipline u Jajcu. Foto: Općina Jajce

Naslovna fotografija: Paraglajding klub Ljubuški

Najčitaniji tekstovi

Velika pitanja – velika anksioznost
Nail Omerović: Naši mladi su talentovani, samo im je teško doći do izražaja
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Kultura mema – od smijeha do političkog djelovanja
Eskapizam na društvene mreže
Rodni stereotipi
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Gdje kupiti proizvode jeftinije i do 90 % od redovne cijene - Food Outlet Yumm
Prljava riječ na slovo "F"
Zašto muškarci (ne) vole kučke?
More Stories
Izdavanje diplome na Univerzitetu u Sarajevu košta bezobraznih 231 KM