Povratak otpisanih: Drvene igračke za sretnije djetinjstvo

“Sve je počelo davne 1965. godine kada je naš djed otvorio stolarsku radnju u kojoj je proizvodio namještaj, unutrašnju i  vanjsku stolariju. Kasnije ga je naslijedio naš otac koji se i sada bavi istim poslom. Brat i ja uvodimo neke novitete i trudimo se da izradimo svoj Sklopy toys brend”kaže Tatjana iz Teslića, koja ima, za ovo doba i ovo podneblje neobično zanimanje, bavi se proizvodnjom igračaka od drveta.

Djetinjstvo kroz godine…

Igranje je kroz godine dobijalo svoju formu praćenu sadržajem, danas igrati se znači imati što više i izgubiti se u mnoštvu svega. Sjećam se dobro igre lastiša, pri čemu sam ozlijedila ruku zbog čega i danas imam uspomenu na taj dan. Možda zvuči besmisleno, ali to mi je bila omiljena igra. Djeca 21. vijeka sigurno ne mogu preskočiti te visine koje su meni i mojim prijateljima mamile osmijeh svakodnevno.

Nekada je igra bila zaista društvena zajednica, danas ona predstavlja izolaciju od svega što se zove kreativnost. Ali Tatjana, sagovornica KAR!KA, drvene komade igračaka vraća iz prošlosti u 21.vijek, ne gubeći nadu da će se i nekadašnje igre vratiti na velika vrata.

Kako su nastale Sklopy toys igračke!?

“Od ranog djetinjstva smo bili okruženi prirodom i stvarima od prirodnih materijala. Roditelji su nam razvijali svijest o ekologiji. Naš otac je stolar i u radnji su mu uvijek ostajali  manji komadići drveta, zanimljivog oblika. Često smo kao djeca skupljali te komade i igrali se”, za Omladinski magazine Karike, svoju priču podijelila je Tatjana, iz Teslića.

“Posebno nam je bila važna saradnja s defektolozima i vaspitačima u vrtićima jer smo od njih saznali šta trenutno koriste u radu s djecom i šta je važno za razvoj djece u određenom uzrastu”, priča Tatjana.

Prije dvije godine, zajedno s bratom, došla je na ideju da prave igračke. Prijavili su se na jedan Startup kamp i predstavili svoju ideju. Predavači i stručnjaci bili su oduševljeni. Nakon toga su se prijavili na Startup akademiju u Inovacionom Centru Banja Luka i počeli s ozbiljnijim istraživanjima i radom.

Svjesni činjenice da je tržište preplavljeno plastičnim igračkama koje su uglavnom upitnog kvaliteta i bez neke određene funkcionalnosti, riješili su da prave korisne i eko prihvatljive igračke. Sve igračke izrađene su od prirodnih materijala, kao što je visoko kvalitetno drvo, ekološke boje, pamučne pertle. Također koriste ambalažu od kartona, a za određene proizvode šiju vreće od prirodnog platna. Sva proizvodnja tekla je spontano, a trajala je oko godinu i po dana. Za to vrijeme, ona i brat učestvovali su na raznim takmičenjima i ostvarili zapažene rezultate.

Igračke za sretnije djetinjstvo

“Svjedoci smo vremena u kojem živimo i načina na koji djeca provode većinu svog vremena, sve većeg korištenja mobilnih telefona i tableta, gledanja TV-a što dovodi do negativnih posljedica po zdravlje.”

Igračke koje su kreirali namijenjene su djeci, a posebno onoj predškolskog uzrasta i mlađoj, jer je u tom periodu vrlo važno da se razviju određene osobine i sposobnosti kod djece.

“Jako je zdravo i prirodno da se djeca što više kreću i igraju, a na taj način podstiču svoju maštu i razvijaju inteligenciju. Sve to djeluje na njihovo logičko razmišljanje koje će im kasnije u životu biti jako korisno u rješavanju složenih zadataka i pronalaženju rješenja“, dodaje Tatjana i nastavlja, “Mnoga djeca imaju loše razvijenu motoriku prstića i šake što im stvara problem kada se trebaju navići na držanje olovke ili kako bi sami vezali pertlice na obući. Ove igračke stimulišu razvoj motorike, grafomotorike, koordinaciju pokreta oko-ruka, razvijanja pažnje, učenje vezanja i provlačenja pertli, držanja olovke i sl.”

Svaka igračka pažljivo je rađena

S obzirom da se veći dio procesa pri izradi igračaka odvija ručno, potrebno je mnogo vremena i strpljenja da se dobije kvalitetan proizvod. Posebnu  pažnju daju finalnoj obradi jer žele da igračka lijepo izgleda, da je glatka, bez oštrih ivica te prijatna na dodir.  “Nama je jako značajno to što djeca pozitivno reaguju na naše igračke, a roditelji nam prenose pozitivna iskustva i komentare. Veseli ih što njihova djeca imaju igračke koje su zanimljive, korisne i dugotrajne.”

Tatjana je posebno napomenula da od polovine šestog mjeseca zvanično počinju s edukativnim radionicama po vrtićima i edukativnim centrima. „Želimo na kreativan i zabavan način predstaviti naše proizvode djeci, roditeljima i vaspitačima.”

Vezalica tablica

Trenutno imaju sedam različitih igračaka u ponudi za mlađu i malo stariju djecu (Vezalice tablice, Vezalice voćkice, nizalice, komplet geometrijskih oblika, Sklopy kocke, autiće, drvene figurice životinja). 

Vezalica tablica je njihov prvi proizvod, a za koji su dobili značajne nagrade. Učešćem na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju osvojili su drugo mjesto na šta su izuzetno ponosni.

Ono što je vrlo važno pomenuti jeste da su igračke multifunkcionalne. Postepeno napredovanje od samog početka smanjuje rizik od zbunjivanja. Sklopy toys igračke to pružaju pomoću jednostavnih i jasnih oblika obojenih u četiri jako upečatljive boje (crvena, plava, žuta i zelena). Pomoću njih dijete jednostavno i lako može da raspozna šta je šta. Sistem rupica i pertli na svakom dijelu igrački nesvjesno ih navodi da pokrenu svoje prste i nadoknade ono što gube koristeći telefon.

Zaključno s pričom, Tatjana je poručila velikim i malim Karikama da ne posustaju u realizaciji svojih ideja.

Mi vas ne možemo odvesti u prirodu, ali prirodu možemo donijeti u vaš dom.


Najčitaniji tekstovi

Udruženje „Dignitet“: Stvaranje društva dostojanstva i pravde
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Zlatna Karika Dino Bajrović: Volim svoj posao i uvijek imam tremu
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako strelovito napredovati u karijeri i u isto vrijeme provesti tri godine putujući?
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Bruno Jelović: Želja mi je osnovati azil za napuštene životinje
More Stories
Zašto upisati islamsku teologiju u Sarajevu?