Nataša Bekvalac ekskluzivno za Karike: Lakše je platiti kutiju cigara nego slomljeno srce

„Od sutra stvarno prestajem pušiti“, pomislio je svaki pušač bar jednom dok je iskašljavao svoju plućnu maramicu. Zbog toga, naša današnja gošća je dugogodišnja ovisnica o nikotinskim proizvodima, te prepoznatljivo lice postmoderne – Nataša Bekvalac. S njom smo razgovarali o čestim poskupljenjima duhana, štetnom uticaju duhana te kako ju je nikotin inspirisao za novi umjetnički izričaj.

Nataša, kako na tebe utiču odluke o poskupljenju duhana?

S obzirom na to da nikotin ima velik značaj za moj svaki – a ne samo umetnički izražaj – jako teško. Ljubav, vera, nada i nikotin moje su četiri pilule sreće. Kako je nedavno došlo i do mog ljubavnog kraha, o čemu su nadugo i naširoko mediji raspredali, ostale su mi samo dve pilule – nikotin i nikotin. Zato odlučno saopštavam da je nikotin jedino od muškoga roda što će prići mome telu u narednim godinama.

Govorka se da si svoju bol, odnosno boli, iskoristila za novo umetničko delo. Da li nam možeš reći o čemu se tačno radi?

Napravila sam novu pesmu – napisala i otpevala. Skoro k’o Emina Jahović (smeh). Reč je o pesmi „Nikotin 2“ koja je opisala turbulenciju svakodnevne borbe opstanka bez nikotina i ljubavi muškarca. Ipak, pesma ima pozitivan ishod, a posebno je značajna za emancipaciju žena jer zaključuje da se na kraju uvek možemo vratiti cigaretama, ne muškarcima.

Nastupaš često po zagušljivim diskotekama i klubovima, da li si se ikad umorila, od nikotina, mislimo?

Nikada! Vremenom sam shvatila da je zapravo nikotin najzaslužniji za sjaj i volumen moje kose. Ništa ne miriše lepše na ženi nego duvan. Koliko pušači vole nikotin? Bolesno. Kažu da je nikotin samo navika? Nažalost, nezdrava. Ah, pa šta je sve danas nezdravo, u poređenju s tim duvan je mala maca. Nervira me zašto se nikada u našem društvu ne govori o tome kako je duvan vrlo zdrav jer, naprimer, jača pluća kod čoveka. Mogu slobodno da kažem da sam tek kad sam probala nikotin prodisala punim plućima. Jako mi teško pada što se u našem društvu duvan optužuje za narušavanje zdravlja. Znate, on mi je postao saputnik i najbolji prijatelj. Čak i kad ne pušim, on je tu, uz mene i u meni!

Kada si rekla u meni, pokazala si na sredinu svog grudnog koša. Da li si time mislila da ti je u srcu ili u plućima?

Nataša (smeh)

Draga Nataša, šta poručuješ za kraj svima nama – zavisnicima kojima se endorfin luči samo od loših, uzbudljivih, po nas kobnih ljubavi i jake kombinacije nikotina i katrana – džankijima s EKG-om koji podsjeća na partituru tvoje „Navike“?

Dragi moji, ako ste već ovisni, neka to bude o duvanu, bez obzira koliko koštao.

Lakše je platiti kutiju cigareta, nego slomljeno srce.

* Ovaj tekst je u potpunosti izmišljen. Napisan je s ciljem da na duhovit način skrene pažnju na 31. maj – Svjetski dan borbe protiv pušenja. Nema namjeru nikoga da uvrijedi, pogotovo ne Natašu Bekvalac, kojoj ovim putem redakcija Karika šalje mnogo pozdrava, podrške i solidarnosti iz Sarajeva. Ako Vam tekst nije bio duhovit, žao nam je što nam je propala fora, a ako jeste, podijelite ovaj tekst i skrenite pažnju na ovaj važan datum.

Najčitaniji tekstovi

Izazovi i potencijali queer umjetnosti u Bosni i Hercegovini
Zlatna Karika Ammar Grabić: Mladi nisu svjesni svojih potencijala
Obećava li nova strategija zapošljavanja previše i hoće li zadržati mlade od odlaska vani?
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Bila sam glumica, ali ne razumijem šta znači biti umjetnica
Putovanje u Pariz: Savjeti za potpuno uživanje!
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Studentska priznanja – šta UNSA zapravo nagrađuje?
Naučno-istraživačka infrastruktura koja donosi održive promjene i nove prilike za mlade ljude u Bosni i Hercegovini
Call centri: ZA ili PROTIV?
More Stories
Politika seksa