Oaza igre, mašte, ljubavi i prijateljstva u Carevoj Ćupriji

U selu Careva Ćurprija u Općini Olovo prije dvije godine otvoren je Dječiji kutak u sklopu projekta “Pomoć lokalnim zajednicama nakon poplava” kojeg je realizirala organizacija World Vision. Zahvaljujući ovom projektu, na 38 lokacija u BiH je došlo do otvaranja Dječijih kutaka s ciljem stvaranja sigurnih okruženja koja pomažu djeci da vrate osjećaj stabilnosti i oporavka od pretrpjelih trauma uzrokovanih poplavama i klizištima, ali i da djeca pronađu svoje razloge za radost.

U Carevoj Ćupriji, maloj i siromašoj sredini u kojoj nema zabavnih parkova, vrtića i drugih mjesta za djecu i omladinu, otvaranje Dječijeg kutka je dočekano uz sreću i zadovoljstvo djece i roditelja. “Dječiji kutak je idealno mjesto gdje se djeca druže, igraju, uče. Od srca želim da traje dugo, da ima svoju budućnost jer je njegovim otvaranjem učinjeno nešto najljepše za Carevu Ćupriju, kada su djeca u pitanju”, kaže nam Edina, čija kćerka već redovno posjećuje Dječiji kutak. “Moja Medina je uvijek puna divnih utisaka iz Kutka, svaki dan priča šta su to novo radili, koga je upoznala, s kime se je igrala, ona Kutak doživljava kao drugi dom, čak je i nešto odjeće, obuće odnijela dole da se može presvući ponekad, naročito ako pokisne, odnijela je svoju šoljicu za čaj i čašu za sok. Na njenom ponašanju mogu primijetiti koliko je boravak u Kutku na nju pozitivno uticao, postala je društvenija i naučila je mnogo lijepog”, kaže ova majka koja ima još dvoje trogodišnje djece, te i njih planira uskoro dovoditi u Dječiji kutak.

Oduševljenje Dječijim kutkom ne krije ni njena malena Medina: “Volim kutak, volim Dudu, volim Belmu. Kutak mi je drugi dom, Duda druga mama, a Belma druga sestra. Imamo mnogo igračaka sa kojima se igramo, slagalica, bojanki, bojica. U Kutku sam od početka pa dok Duda pođe kući, onda idem sa njom. Uživam biti u Kutku!”

“Tamo se igramo, gledamo crtane filmove, izrađujemo različite stvari od papira, imamo autiće, bagere, slagalice, imamo svašta.Kada smo vani sa Dudom i Belmom igramo se lopte, škole, ubacujemo male loptice u korpe, sijali smo krompir, grah, paradajz. Super mi je u Kutku”, dodaje njen prijatelj Enis, takođe redovni posjetilac kutka.

Pjesma polaznika Dječijeg kutka

Belma i Duda su dvije uposlenice Dječijeg kutka u Carevoj Ćupriji. Duda Lagumdžić radi kao animatorica i Belma Trakić kao volonter. Kažu da im je Kutak mnogo pomogao kao animatorici i volonterki da razvijaju svoje vještine i potencijale, te da usvoje znanja kroz različite radionice sa djecom i nauče timski surađivati. Daje im mogućnost da rade i doprinose napretku i kvalitetu života njihove zajednice i, što je jednako važno, da doprinose dječijoj sreći, osmijehu i radosti, što je osnovna jedinica dječijeg odrastanja.

Sve finansijske troškove do septembra 2016. godine snosila je pomenuta organizacija World Vision, ali od decembra 2016. godine Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji najvećim dijelom finansira općina Olovo. Veliku, moglo bi se reći, psihološku pomoć radu Dječijeg kutka daju roditelji, nastavnici i ostali uposlenici Područne škole „Hasan Kikić“ u Carevoj Ćupriji u čijim prostorijama je kutak i otvoren.

Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji nudi inspirativne sadržaje, sadržaje koji omogućavaju aktivnosti za djecu, didaktički materijal, igračke, što mami dječije osmijehe i djecu čini sretnijom. Djeca su uspjela razviti osjećaj pripadnosti jednoj grupi, u kutku se poštuju dječija prava, uvažavaju dječije želje, miljšenja i prijedlozi. Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji predstavlja oazu igre, mašte, ljubavi i prijateljstva. Radionice koje se realizuju su edukativnog, psihološkog, kreativnog i sportskog karaktera i sprovode se kroz igru, a sadržaji su prilagođeni uzrastu djece.

U brojnim radionicama učestvuju i roditelji, a jedna takva se realizirala i u sklopu aktuelnog projekta „U ZDRAVOM KUTKU ZDRAVA DJECA“ kojeg finansira World Vision, a čija je svrha da se edukuju roditelji i djeca kako bi se doprinijelo poboljšanju i promoviranju zdravog načina života u društvu. Djeca su zajedno sa animatoricom i volonterkom formirali i malu baštu u kojoj je zasađeno različito povrće, a cilj je bio razvijanje radnih navika kod djece i osposobljavanje za uzgoj zdrave hrane. Proizvodi iz bašte će biti prodavani, a sav novac ide za potrebe rada Dječijeg kutka. Krajem maja održana je i prva edukativna radionica sa djecom i roditeljima o pripremi zdravog obroka, na kojoj su se uz predavanje animatorice i volonterke pripremali voćna salata, voćni kokteli, služilo suho voće, sjemenke i kokice. Roditelji i djeca su imali samo riječi hvale i utiske oduševljenja u želji i nadi da se što prije organizuje i sljedeća radionica.

Na autobusnoj stanici pred izlet u Sarajevo

Dječiji kutak u Carevoj Ćupriji su posjetili i mnogi poznati, uspješni i humani građani Olova, koji su djeci i njihovom kutku donirali svoje vrijeme, znanje, knjige, tehnološke sprave. Krajem maja su djeca iz Dječijeg kuta išla na izlet u Sarajevo, opet zahvaljujući oranizaciji World Vision, a u glavnom gradu naše zemlje su po prvi put prisustvovali kino projekciji i posjetili zoološki vrt. World Vision je humanitarna organizacija koja godinama djeluje na prostorima Općine Olovo, od pružanja pomoći ratom porušenih domova, škola, vrtića do osnaživanja mjesnih zajednica kako bi se zajedničkim snagama poboljšao kvalitetu života djece i njihovih roditelja.

Dječiji kutak je djeci u Carevoj Ćupriji prije svega pružio sigurno okruženje, koje je i stimulativno, podržavajuće, nediskriminirajuće i, što je veoma bitno, besplatno za sve. Ako bi nekad došlo do njegovog zatvaranja, to bi bio veliki gubitak, kako za uposlene, tako za djecu i cijelu lokalnu zajednicu.


Autor članka je Damir Kopić iz Olova.

Imaš li i ti priču o mladima iz svoje lokalne zajednice? Pošalji je na onaubih.karike@gmail.com ili nam se javi na Facebook!

Najčitaniji tekstovi

Kako do boljeg sutra? Saznajmo uz PROI!
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zašto su uopšte rođeni da bi čitav život bili kažnjavani za odluku koju nisu ni donijeli već samo prihvatili?
Život gej osobe u vehabijskoj porodici i zašto biti vidljiv
Velika pitanja – velika anksioznost
Haruna Bandić, bh. booktuberka: Književnost je intrigantna, mijenja nas iznutra, iznova
Koji fakultet upisati – državni ili privatni?
Kako do sobe u banjalučkom studentskom domu?
Od Tjuringa do generativne AI: Veštačka inteligencija – apokalipsa ili revolucija?
Kako s ovjerenom kopijom aplicirati na više fakulteta u BiH?
More Stories
Koliko sebi uljepšavamo stvarnost?