Koliko zapravo aplikacije kradu naš identitet?

Prihvati, prihvati, shvaćam, slažem se s uvjetima… Selma, Ceca, Jeca, Dara – sve su to zvijezde i zvjezdice koje su prihvatile uslove korištenja jedne od najpopularnijih aplikacija u svijetu socijalnih mreža i doslovno, za džaba, toj firmi koja stoji iza FaceApp-a ustupile svoje podatke. Ja, doduše, nisam skinula FaceApp, ali jesam brojne druge aplikacije kod kojih sam takođe samo prihvatila, prihvatila i… prodala svoje podatke za džabe.

A ja sigurno nisam jedina. I većina vas je to uradila. Ajde, priznajte slobodno! Nikome nije bitno šta smo to zapravo prihvatili i s čime se to slažemo. Jer, to je ono, znate: „Ma, ko to još radi i ko ima vremena da čita one romane od uslova?!“

Pritom te aplikacije – budite toga svjesni – kradu doslovno naš identitet, jer im mi dobrovoljno ustupamo naš identitet. Možda smo dosad prodali i bubreg, i najbolju drugaricu, ko zna.

FaceApp se proširio na milijarde telefona. E sad, ne morate biti Einstein da biste zbrojili koja je to suma podataka.

Poslije dvije godine opet drma planet.

FaceApp aplikacija omogućuje da vidimo sebe u drugačijim izdanjima, počevši od bake i deke pa sve do holivudske zvijezde. Postala je to glavna zabava na kafi s društvom.

Izvor Forbes.com
                                 Izvor Forbes.com

Ali je to, ljudi moji, itekako skupa zabava, zabava koju ćete vi platiti svojim identitetom. A to su njeni uslovi korištenja. Prihvatanjem tih uslova dali smo im svoje fotke da rade s njima šta hoće. Ukoliko iskoristite tu aplikaciju, možete se možda sutradan ugledati na kutiji tableta za hormone.

Šta to zapravo piše u tim uslovima?

Dajete aplikaciji trajnu, neopozivu, besplatnu, globalnu i prenosivu dozvolu da koristi, reprodukuje, modifikuje, adaptira, objavi, prevede ili na drugi način izmijeni, a zatim javno objavi vaš sadržaj u svim medijskim formatima koji su trenutno poznati ili onima koji će tek biti napravljeni, piše tamo gdje ste kliknuli OK, a niste baš pažljivo pročitali.

Preuzeto sa Instagram stranice @jonasbrothers
Preuzeto sa Instagram stranice @jonasbrothers

Ukoliko ste onemogućili naknadno korištenje podataka i uvjereni ste da ste se spasili, e pa, dragi moji, varate se. Vi i kada ne koristite aplikaciju, ona koristi vas, vaš uređaj, vaše pretraživanje, te i dalje ima pristup svim, ama baš svim, vašim podacima.

Naravno, ne nadajte se da ćete završiti na bilbordu u New Yorku kao model Calvin Kleina.

Izvinite što sam vam sada uništila snove. Analitičar Peter Kostadinov iz PhoneArene je i sam iskušao tu aplikaciju i pogledao malo bolje šta se iza svega toga krije. Došao je do saznanja da je aplikaciju razvila ruska kompanija „Wireless Lab“ i da se te fotke koriste za pravljenje algoritama i umjetnih inteligencija koje pohranjuju podatke o vašem licu, dakle, ponavljam – o vašem identitetu.

Dakle, naredni put baš dobro, dobro promislite prije nego što slijepo prihvatite uslove neke naizgled besplatne aplikacije. Jer, budite sigurni – ona nije besplatna. Plaćate svojom podacima.

Dovoljna je jedna minuta vaše pažnje, jedna minuta da pročitate uvjete. Za tu minutu svijet neće propasti.

Najčitaniji tekstovi

Čemu me je naučila moja srednja škola?
Riješi kviz i provjeri svoje znanje o pravima mladih
Kviz o ljudskim pravima (1)
Druži se s vršnjacima, debatiraj i zaradi džeparac
Kako do studentskog posla u Sarajevu?
Studentski domovi u Sarajevu: Gdje su, kakvi su, kako se prijaviti?
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Ponosne bh. dame:  Tri sestre i majka godišnje proizvedu četrdeset tona voća i povrća
Kad čistiš ispred svog dvorišta, tebe „očiste“ linčom
More Stories
Zašto upisati pravo u Sarajevu?