3D slikarstvo – Razvučena umjetnost Kerima Mušanovića

Kerim Mušanović akademski je slikar. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu odakle dolazi i trenutno živi. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i bavi se 3D uličnom umjetnošću. Jedini je 3D umjetnik u BiH i od svog rada živi. Između ostalog, imao je priliku sudjelovati u izradi najveće slike za Ginisovu knjigu rekorda.

Da od umjetnosti itekako ima hljeba, pozitivan primjer je upravo Kerim.

Njegovo prvo predstavljanje bilo je 2012. godine na „Beton festu“ u Sarajevu, gdje se okušao u anamorfnom načinu slikanju, poznatijem kao 3D slikarstvo. Od tada, umjetnost postaje sastavnim dijelom njegovog svakodnevnog života, te jedan od načina kroz koji se izražava. Do danas je naslikao preko 40 slika.

Razvučena perspektiva

Jeste li se ikada zapitali kako jedna 3D slika izgleda tako stvarno, kao da će iz nje poteći voda ili da će rupa ispod vaših nogu jednostavno da vas proguta?! Sve je u načinu posmatranja.

„3D slikarstvo ima potpuno drugačiju perspektivu, takozvanu anamorfnu. To je razvučena perspektiva koja iz svakog ugla gledanja djeluje deformisano osim iz one jedne, prave tačke gledišta, odakle se jasno vidi slika.“ Kako bi motiv izgledao trodimenzionalno, umjetnik ga mora naslikati dva do tri puta duže, te ga proširiti da bi izgledao onako kako treba iz, već pomenute, prave tačke gledanja.

Da nije lako biti dijelom jedne 3D slike govori i činjenica da je za izradu potrebno 2 do 3 dana, zavisno od veličine motiva, kao i za koga radi. Nikada mu se nije dogodilo da slika nije uspjela, ali da se susreće s problemima koji mu otežavaju samo slikanje i finaliziranje, to svakako.

„Desilo mi se jednom da je kiša saprala 80 % slike koju sam cijeli prethodni dan radio. Uslijedio je popravak koji je trajao jedan dan kako bih završio sliku. Na kraju sam uspio!“

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

3D slika = projekat

U razgovoru s Kerimom, shvatila sam da 3D slike nisu samo umjetnost, već pripreme koje će dovesti do realizacije same slike. Usudila bih se reći da je to rad na projektu.

Moj sagovornik je to dočarao riječima: „Najviše vremena mi oduzme dok ne dođem do finalnog idejnog rješenja, tj. biranje teme koju želim obraditi. Potom dizajn slike nacrtam digitalno u Photoshopu uz pomoć tableta za crtanje, za njega mi je potrebno 2 do 3 dana. Nakon toga sliku radim uživo na asfaltu ili zidu nekih 3 dana, zavisno od veličine motiva.“ Reklo bi se da je dobro odrađena priprema slike pola posla, no do njenog oslikavanja dug je put.

Umjetnost kao kultura življenja

Kerimovo stalno mjesto prebivališta je Sarajevo, ali mnogo vremena provodi ‘vani’. Stanovnik je svijeta, drugačije kulture, dio mase koja zna cijeniti ono što radi. Na pitanje šta to ljude iz inostranstva razlikuje od naših domaćih ljudi, Kerim kaže: „Rekao bih da cijene općenito više kulturu. Ljudi u inostranstvu vide potencijal u ovome, jako pokazuju interes za 3D uličnu umjetnost, tako da svake godine dolaze novi festivali koji se održavaju u cijelom svijetu. Ali moram napomenuti da su i financijski jaki, te imaju jako dobre i kvalitetne sponzore, dok u našoj zemlji toga fali.“

Slika za Ginisovu knjigu

„Za moju dosadašnju, još mladu karijeru, sudjelovanje na izradi slike za Ginisov rekord znači puno. Privilegija je učestvovati na tako velikom projektu.“ Ovo je rečenica koju je Kerim s uzbuđenjem rekao. Takva prilika se ne dešava svaki dan. On ju je prigrlio svim svojim čulima, a onda je uslijedila i njena realizacija.

„Organizatorica me je kontaktirala i pitala da li želim da učestvujem na projektu oslikavanja najveće 3D slike za Ginisovu knjigu rekorda. Naravno, pristao sam!“

Festival se održao na Floridi, a oslikavanje na avionskoj pisti Zračne luke Venice. „Naročito mi je drago što smo imali priliku raditi s pionirom 3D umjetnosti, Kurtom Wennerom, koji je ujedno i vodio izradu ove slike.“

Na projektu je bilo zaduženo oko 20 umjetnika iz cijelog svijeta na kojem su radili dvije sedmice. Slika je završena, a njena dužina iznosi 126 metara.

Slika za Ginisov rekord
Slika za Ginisov rekord

Festivali

Kerim je učestvovao na brojnim festivalima, među kojim su „3D Street Art Festival“ u Blumbergu, gdje je osvojio drugo mjesto u 3D kategoriji. Gostovao je na festivalu u Njemačkoj u gradu Wilhelmshavenu gdje je postigao zapažene rezultate među 50 umjetnika iz cijelog svijeta. Na splitskom 3D Street Art festivalu imao je priliku da pokaže svoje sposobnosti 3D slikanja na samoj rivi uz Jadransko more.

Što se tiče ličnog doživljaja, Kerim posebno pominje festival u Dubaiju na kojem je bio 2018. godine. 

„Uvijek mi je bila želja otići u taj grad o kojem se toliko govori. Organizatorima se dopalo kako radim tako da su me pozvali da učestvujem na njihovom festivalu 3D ulične umjetnosti, gdje sam upoznao mnogo novih umjetnika i s kojima mi je bila čast slikati rame uz rame.“ Vrijedi pomenuti i sudjelovanje na festivalima u Holandiji, Italiji i Americi. Po povratku kući, Kerim kaže kako su ga nova iskustva obogatila; u rukama je donio mnoštvo nagrada, dok u srcu nosi želju da organizuje 3D festival u BiH. „Želim pomoći ovom obliku umjetnosti da oživi i prodiše u našoj državi. Toga nam ponajviše nedostaje.“

Šta ostaje poslije slike?

Street umjenici „posjeduju“ vlastite galerije na svakom koraku. Da li će to biti šetalište, zid, stepenice, jedno je sigurno: „Mi se obraćamo direktno ljudima i ostavljamo trag kroz stvaranje na ulicama gradova širom svijeta. Za naše radove vam ne trebaju ulaznice, niti izložbeni saloni – prisutni smo i dostupni u tom trenutku.“

Prednost ove umjetnosti jeste što se sasvim neočekivano mogu ugovoriti poslovne saradnje s ljudima koji to cijene, a koji su u prolazu. „Rekao bih da je jedina mana prolaznost slika, ali naglašavam da je fotografija ta koja živi.“

Za sam kraj ovog razgovora za Omladinski magazine „Karike“, Kerim je napomenuo da se priprema za više projekata koji će se održati ovoga ljeta. Jedan od njih jeste mural i 3D slika koju će naslikati u Danskoj.

Najčitaniji tekstovi

ODGOVORI PSIHOLOGA 30: „Riječi mogu da liječe“
Zlatna Karika Nikolina Zubac: Volim izazove, timski duh i adrenalin koji košarka donosi
Poziv na učešće na konkursu na temu „Nasilje nad LGBTIQ osobama – moja priča“
Zaviri „Iza duge“, vidjećeš da smiješ
20 godina Zakona o slobodi vjere – Je li samo hidžab problem i smetnja državnim institucijama?
Virtualni svijet i online upoznavanje: prednosti i mane
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ne sudi knjizi po guzici
Kataloška prodaja kao prilika za zaradu i radno iskustvo
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
More Stories
Odgovori psihologa 18: „Granice ličnosti – izazov i šansa“