Intervju – Amina Mustafić, Mješovita srednja mašinska škola

Praktična nastava u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi u Tuzli

Razgovarala: Nela Kavazović, članica Grupe volontera ASuBiH, datum objave 30.4.2024.

I dok počinjemo novu priču, otvaramo vrata i novim pitanjima. Kako oblikovati budućnost obrazovanja? Kako osigurati da svaki srednjoškolac/ka  ima priliku za praktično učenje? A možda najvažnije od svega, kako mladima pružiti alate za izgradnju svijeta kakav žele vidjeti?

Na ova i druga pitanja, sa nama je razgovarala, Amina Mustafić, učenica četvrtog razreda Mješovite srednje mašinske škole u Tuzli.

Praktična avantura ili samo ideja?

Kad je riječ o praktičnoj nastavi, Amina otkriva: “Nažalost, mi tehnički smjerovi nemamo praktičnu nastavu posljednje dvije godine. Bilo bi super da imamo tu priliku, jer je to važno za nas srednjoškolce koji želimo biti majstori svog zanata.”

Raspored i časovi praktične nastave?

O organizaciji časova, Amina ističe: “Praktična nastava u prvoj godinije bila redovita, održavala se dva puta sedmično.”

Tražena literatura i oprema

Na pitanje o informativnim materijalima, Amina se nasmijala: “Na našem smijeru rijetko se koriste knjige, ali mislim da bi svaka informacija bila korisna.” A oprema u kabinetima? “Bile su super opremljene. Imali smo sve što nam je trebalo za avanturu učenja.”

Oduševljena ili zahtjevna?

Koliko je zadovoljna praktičnom nastavom? “Ne mogu biti zadovoljna jer je nemam, a neophodna je za moj smjer i moju budućnost.” Misli li Amina da joj praktična nastava pomaže bolje od teorijskih časova? “Naravno! Praktična nastava pruža detaljniji uvid u zadatke i zato bih voljela da je imamo i u većim razredima.”

Amina kaže: “Iako se slabo sjećam praktičnih časova, profesori su se trudili objasniti, i bili smo zadovoljni.”

Želje za promjenama i unapređenjem:

Ako bi mogla promijeniti nešto u vezi praktične nastave, šta bi to bilo? “Željela bih da imamo praksu tokom sve četiri godine. To bi bilo savršeno!”

Praktična nastava kao vodič kroz magični svijet budućnosti

Kako će joj praktična nastava pomoći u budućnosti? “Ona je neophodna za one koji se bave poslovima koji to zahtijevaju. To je naš vodič kroz magični svijet budućnosti.”

Putovanje kroz Amininu priču donosim nam nove poglede i podsjetnik na važnost unapređenje praktične nastave. Kao što je rekao Albert Einstein: “Obrazovanje je ono što ostane nakon što zaboravimo sve što smo naučili u školi.” Neka svako iskustvo, svaka avantura, ostavi trag u našim srcima i u našoj budućnosti.

Napomena o autorstvu

Ovaj članak je rezultat rada srednjoškolaca/ki ispred Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u Bosni i Hercegovini. Projekt “Mi želimo dobru praksu, a vi?” implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Fotografije su u vlasništvu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i nastale su u sklopu projekta “Socijalni dan 2023”.

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Zlatna Karika Amina Pilavdžija: Vojska je najčasniji poziv i neprocjenjivo životno iskustvo
Kako do pripravničkog u Bosni i Hercegovini?
GDJE OTIĆI: Planinarski domovi nadomak Sarajeva
Sekunda koja je promijenila život Mahira Beathousea i ostavila ga da „fura“ sredinom
Udruženje „Most“ Gradiška u misiji povezivanja mladih
Buč Kesidi za KARIKE: Ona prava ne postoji, zato je i izmišljamo
Iskustva banjolučkih studenata s "neperspektivnih" i "najtežih" fakulteta
Susan Sontag – počasna građanka Sarajeva i heroina svih nas
ODGOVORI PSIHOLOGA 31: „Svjetlo koje nosimo“
More Stories
SFF izbliza ft Lero!: Rođendanski espresso, cjelodnevne sesije i “Dobar provod”?