Estetske operacije: Pod nož ili ne?

Kad je to fizički izgled postao personality rendgen po povoljnoj cijeni? Šta je lakše operisati – nos ili karakter? Ružna ali dobra u duši, ima li lijeka, pitam?! Ima – pod mač, bato!

Moj ujko, otkad znam za sebe, ima orlovski nos. Njegov imidž bez tog nosa je čista nula, ravna linija, taj nos ima poseban značaj i vrijednost za našu porodicu. Oh, koliko smo se samo smijali svaki put kad ja pokušam objasniti taj nos ukućanima. Mislim, kakav je to muškarac bez takvog nosa, pitam ja vas?

Ali zamislite drugi problem. Zamisli da imaš velike uši i da čitav život nosaš marame, kape, da lijepiš super ljepilom, da se spremiš za grad i odlijepi se, ili da je 2005. godina, svidio ti se rajf i kažeš sebi „e nosiću ga, neće me ništa spriječiti“, i zabodeš one šiljke sebi u uši, a kad dođe zima nosiš one rajfove s pufnastim dodacima za uši, srećan živiš tri mjeseca, i onda opet Jovo na novo. Plačeš triput dnevno, misliš da te ljudi ne vole zbog ušiju, a zapravo te ne vole jer te, jednostavno, ne vole, ne znam. Otkud ja znam?

„Pa što ih ne operišeš, jadna?“

Mislim, ja nemam tih problema, imam male uši i prćast nos na kojem sad stoji septum, ali ne vrši svoju funkciju; trebalo bi da funkcioniše po principu brnjice na prasićima – kad zabodu nos gdje ne treba, da ih zaboli i da odstupe konačno. Pa sam ga izvadila. Ne znam da li to govori više o meni kao osobi ili septumu (nakit za nos, stoji na sredini), ali prave ih kao ni sebi ni svom. A i na krivo su mi ga probušili. Matej bušio. Reko’: „Matej, bog te, nakrivo mi stoji ovaj septum“, kaže on: „Pa možda malo.“ „Šta malo… JOOOJ.“ I pogodite šta – nije me niko volio ni više ni manje zbog septuma.

Pravićemo se da i ja znam šta znači imati neku manu (hehe, skeč).

Izađem napolje, izgledam kao neka od sestara Kardašijan / Džener u najboljim godinama, sijam znači; ovima što vole te baš pravo nafrakane, e njima ne valjam jer treba još malo da se nadogradim, ovim načitanim dervišima ne valjam jer ne smrdim i ne nosim Pink Flojd majicu. NEMA VEZE ŠTO JA TO SVE ZNAM NA GITARI SVIRATI, A-A, BURAZ, ĐE JE MAJICA. Pokaži majicu! Fufa, ni ne zna šta je prava muzika. Zna se samo obući i nafrakati. Jebem ti današnje žene. *metalac left the chat*

Kakve to sad veze ima?

Svijet je veliko tržište, jedna pijaca puna „prodavača“ i „kupaca“. Neću vas ni pitati, znam da ste jednom za sebe čuli rečenicu „svaka roba ima svoga kupca“. I dejtovi su nam se sveli na to. Ali, ključna stvar je estetika!

Pomislimo da je estetika samo spolja, ali nije!

Postoji i govorna estetika, jedna kurtoazna laž u koju se uvijamo kao u sarmu i čekamo da nas neko takve pojede. Mi se, ljudi, konstantno prodajemo, kao da smo na stočnoj pijaci, da smo i sami zaboravili ko smo, pokušavajući da udovoljimo „tržištu“ tj. svijetu, a hvala Bogu ima dosta grana te estetske privrede, pa ponekad možemo promijeniti hoćemo li se izložiti kao gotičari, fenseri, hipsteri itd. (BTW, pod šta se vi podvaljujete, ja pod kategoriju: razno).

Možemo mi ne podlijegati normama društva u pidžami, čekajuć’ da neko ponese mikroskop ili teleskop da nas pogleda u dušu u klubu, ali tako ćemo dogurati samo do stetoskopa i možda dijagnoze „Poludio od stresa. Kaže da mu niko ne vidi karakter kad izađe van i da je čitav ovaj narod za oftamologa“.

Teza koju pokušavam izreći otkad je svijeta i vijeka i ovog članka jeste da estetika nema apsolutno nikakvu vrijednost, dok ne postavim pitanje: ZAŠTO NAM JE TO TOLIKO VAŽNO?

Pa ljudi, moramo se izraziti, moramo se probiti – ko ako ne mi, kad ako ne sad?

E pa, evo ga. Sad kad smo ustanovili da smo neupitno na pijaci, da je i brak isto tako jedna kupoprodaja, ja tebi mene za možda tvoju ljubav, možda tvoj novac, možda zbog neke djece koju ćemo uvaljati u bijelo rob… oprostite, mozak mi se svičovao na privredu, dakle, šta već hoćete, možemo dalje konstatovati.

Bilo bi super da Bil Gejts inventuje personality rendgen po povoljnoj cijeni, e tad će oni koji traže samo karakter i oni koji to imaju da ponude moći proći bez fizičkog izgleda, dotad ne. Problem je u tome što su se standardi pomjerili, otišli su do savršenstva Instagram djevojaka i super momaka poput Đanlukavakija, a svaka je ljubav na prvi pogled (change my mind).

Znači, fizički izgled je BITAN.

„Prvo što primijetim na osobi je fizički izgled. Marija, ne gledaj me tako. To je ono što će me prvo privući, pa ću onda moći možda nešto da zaključim o osobi.“ – izjavio je saučesnik ove studije.

Dakle, mi šaljemo poruku. Ono što sam maloprije žustro osudila ispostavlja se kao neophodno, zaista. Iako nema veze s našim karakterom po matematičkom principu unije, estetika je ipak bitan podskup.

E sad, da li potreba za estetikom ukazuje na manjak karakternih kvaliteta, nemam toliko velik septum, a i članak bi bio predug. Zovite Ognjena Pjanu!

Nameće se još samo jedno pitanje prije nego što sve zaključimo; zaključak će vas oduševiti (neće, prilično je jednostavno).

Pitanja koja će nas dovesti do odgovora dijelimo u ona koja dodaju poene estetskim operacijama i one druge:

– Da li bi Jelena Karleuša bila ovo što je sad bez estetskih operacija koje direktno dovode do većeg samopouzdanja, koje nas prostom matematikom vodi do uspjeha?

– Da li bi ijedna estetska operacija mogla da me navede da zavolim osobu koja mi karakterno ne odgovara? Da li bi samopouzdana budala bila manje budala?

Jelena Karleuša. Fotografija preuzeta sa zvanične FB stranice @jkdiva

Vaga je teška, tasovi su puni, dakle, naši odgovori glase: I DA I NE.

Što znači: estetske operacije i karakter idu ZAJEDNO, što dalje znači: estetska operacija će vas učiniti ljepšima i podići vam samopouzdanje, ali do vas je šta ćete ako imate samo njih, vaše bebe, estetske operacije.

U ovom članku, govoreći o estetskim operacijama, govorila sam o majici, šminki, outfitu, hipsteraju, gotik stilu, bilo kakvom stilu, bilo kakvom fizičkom produžetku, pa na kraju, naravno, i o operacijama kod estetskog hirurga, jer sve je to isto.

P. S. Uvijek ste više lijepi nego što mislite – naučno dokazano, ja dokazala.

*Naslovna fotografija – Jelena Karleuša, fotografije prije i poslije operacija. Fotografija preuzeta sa zvanične FB stranice @jkdiva

Najčitaniji tekstovi

Zlatna Karika Ana Šego: Mladima je često potrebna čvrsta odskočna daska
Geografija, bezgraničje i fragmenti sjećanja u romanu „Porijeklo“
Molitelji u boju
ODGOVORI PSIHOLOGA 29: „Emocionalni prtljag: šansa da razumijemo vlastitu istoriju odrastanja“
Master studiji: Idealna prilika za upoznavanje novih kultura i sticanje znanja
Zlatna Karika Lejla Selimović: Hidžama je više relaksirajući tretman
Ovo ću samo tebi reći S02E02: MAMA U DOBA INSTAGRAMA
Zašto je stručna praksa tokom srednje škole važna?
Hikikomori ili pustinjaci savremenosti
Zašto studirati strani jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu?
More Stories
„Zdravo da ste“: Neophodno je da radimo svi zajedno kao partneri na izgradnji i prihvatanju vrijednosti koje se temelje na našim različitostima